Μέσα σε 5 χρόνια τα τουριστικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 40%

Μέσα σε 5 χρόνια τα τουριστικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 40%

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Από το 2010 ο τουρισμός μεγάλωσε κατά 40%, όταν το ΑΕΠ της χώρας έχασε το 25%, ενώ η μελέτη για το 2ο στρατηγικό σχέδιο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) δείχνει ότι το 2021 οι αφίξεις θα φθάσουν τα 35 εκατομμύρια τουρίστες και τα άμεσα έσοδα, χωρίς τις μεταφορές, θα αγγίξουν τα 19-20 δισ. ευρώ».

Τα παραπάνω ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, μιλώντας στη Θεσσαλονίκη στο οικονομικό συνέδριο Thessaloniki Summit. Ο κ. Ανδρεάδης υπογράμμισε ότι τα έσοδα από τον εισερχόμενο τουρισμό ανήλθαν στα 14,2 δισ. το 2015 από 10 δισ. το 2010, ενώ το 2016 θα είναι οριακά αυξημένα. 

Οι τουριστικοί επιχειρηματίες, είπε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, διστάζουν να κάνουν νέες επενδύσεις σε ξενοδοχειακές υποδομές, επειδή η υψηλή φορολογία καθιστά κατά 50% αποδοτικότερες τις επενδύσεις στην Ιταλία, τη Γαλλία, τη Μαγιόρκα.

Ο ίδιος έθεσε, στη συνέχεια, το αυτονόητο ερώτημα στο οποίο και απάντησε: «Δεν καταλαβαίνουν οι κυβερνώντες την επίπτωση από την αύξηση του ΦΠΑ και την υπερφορολόγηση;». Οπως είπε, την καταλαβαίνουν, αλλά, επειδή σε όλα τα κόμματα οι πολιτικάντηδες είναι περισσότεροι από τους πολιτικούς, δεν λαμβάνουν μέτρα που δεν θα τα καταλάβαιναν αμέσως οι πολίτες, έτσι προτιμούν να μη μειώνουν τις δημόσιες δαπάνες.

Από το βήμα του ίδιου συνεδρίου ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ Α.Ε.) Δημήτρης Μακρής κάλεσε τους υποψήφιους επενδυτές του ΟΛΘ να καταθέσουν ικανοποιητικές προσφορές. Ο κ. Μακρής επεσήμανε ότι έργο πρώτης προτεραιότητας είναι η επέκταση του 6ου προβλήτα, που σχεδιάστηκε το 1996 και ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί. Από την πλευρά του, ο managing partner της Ernst & Young Πάνος Παπάζογλου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ανέφερε: «Δεν έχουμε αρκετούς επιχειρηματίες στη χώρα. Είμαστε στον όγδοο χρόνο μιας πολύ βαθιάς κρίσης και ακόμη ψάχνουμε τι θα μας βγάλει από αυτήν, ενώ πετάμε το μπαλάκι των ευθυνών. Εχουμε συζητήσει, όμως, πολύ λίγο για τις ευθύνες της επιχειρηματικής τάξης στην Ελλάδα, μιας κρατικοδίαιτης επιχειρηματικής τάξης, που έχασε και την εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας τα τελευταία χρόνια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή