Αποχώρησε από το Δ.Σ. της «Νίκας» ο Αγγ. Πλακόπητας έπειτα από 13 χρόνια

Αποχώρησε από το Δ.Σ. της «Νίκας» ο Αγγ. Πλακόπητας έπειτα από 13 χρόνια

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από 13 χρόνια παρουσίας στη «Νίκας», χθες ανακοινώθηκε η αποχώρηση του Αγγελου Πλακόπητα από το διοικητικό συμβούλιο της γνωστής αλλαντοβιομηχανίας, στο οποίο συμμετείχε ως μη εκτελεστικό μέλος. Η αποχώρηση από τη διοίκηση του επικεφαλής της Global Finance, που κατέχει σήμερα το 67,48% της «Νίκας», σηματοδοτεί την αλλαγή σελίδας που επίκειται στην εταιρεία και το γεγονός ότι πλησιάζει η ώρα που θα ολοκληρωθεί η συμφωνία ανάμεσα στις πιστώτριες τράπεζες και στους επικείμενους νέους μετόχους, δηλαδή την Chipita και την Impala Invest.

Μετά την αποχώρηση του κ. Πλακόπητα, το διοικητικό συμβούλιο της «Νίκας» θα μείνει με 8 μέλη, καθώς αποφασίστηκε η μη αντικατάστασή του. Αλλωστε η θητεία του παρόντος διοικητικού συμβουλίου λήγει στις 4 Νοεμβρίου 2016. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η «Νίκας» για την αποχώρηση του κ. Πλακόπητα, αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Η Π.Γ. Νίκας ΑΒΕΕ ευχαριστεί τον κ. Αγγελο Πλακόπητα για την πολύχρονη συμμετοχή και την αμέριστη συμβολή του στη διοίκηση της εταιρείας».

O κ. Αγγελος Πλακόπητας και δη η Global Finance απέκτησαν αρχικά τον Δεκέμβριο του 2003 το 49,92% της αλλαντοβιομηχανίας «Νίκας» από τον ιδρυτή της κ. Π. Νίκα έναντι ποσού περίπου 55 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια, στο πλαίσιο της δημόσιας πρότασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 2006, η Global Finance απέκτησε ένα επιπλέον 30%, ανεβάζοντας τη συμμετοχή της στη «Νίκας» σχεδόν στο 80%. Σήμερα κατέχει το 67,48% ενώ 11,99% ανήκει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ουσιαστικά μέσω της Eurobank και της Alpha Bank που είναι οι βασικές πιστώτριες τράπεζες) και το 9,98% στη First European Retail Corp.

Σε αυτή τη φάση βρίσκεται σε εξέλιξη ο νομικός και οικονομικός έλεγχος της «Νίκας» προκειμένου στη συνέχεια να υπογραφεί η τελική συμφωνία με τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση του δανεισμού. Οι συζητήσεις που έχουν γίνει προβλέπουν και «κούρεμα» οφειλών μένει, όμως, να δούμε πόσο θα είναι το τελικό ποσοστό, όπως αυτό θα αποτυπωθεί στην οριστική συμφωνία.

Σύμφωνα με όσα είχαν ανακοινωθεί τον περασμένο Φεβρουάριο, ο έλεγχος της «Νίκας» θα περάσει σε επενδυτικό σχήμα αποτελούμενο κατά 50% από την Chipita (συμφερόντων Σπ. Θεοδωρόπουλου) και κατά 50% από την επενδυτική εταιρεία Impala Invest BV του ομίλου Βιντζηλαίου. Η συμφωνία προβλέπει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της «Νίκας» κατά 30 εκατ. ευρώ, την οποία πρόκειται να καλύψουν η Chipita και η Impala Invest, ενώ η Global Finance είχε καταστήσει σαφές ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε αυτή. Επίσης, προβλέπεται απομείωση του δανεισμού της εταιρείας σε συνδυασμό με διακανονισμό και ρύθμιση του υπολοίπου των υποχρεώσεών της, ώστε ο δανεισμός μετά την περάτωση της εν λόγω αναδιάρθρωσης να ανέρχεται σε περίπου 29 εκατ. ευρώ. Μέρος της απομείωσης θα προέλθει από τη μεταβίβαση προς τις πιστώτριες τράπεζες του ενυπόθηκου ήδη ακινήτου της «Νίκας» στις εγκαταστάσεις της στον Αγιο Στέφανο Αττικής, το οποίο η εταιρεία στη συνέχεια θα μισθώσει για τις ανάγκες της.

Το μεσοπρόθεσμο σχέδιο των κ. Θεοδωρόπουλου και Βιντζηλαίου προβλέπει συγχώνευση της «Νίκας» με τη Λακωνική Τροφίμων, στην οποία η Impala Invest κατέχει πλειοψηφικό πακέτο.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016 οι πωλήσεις του ομίλου Νίκα ανήλθαν σε 22 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 15,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2015, ενώ οι ζημίες διαμορφώθηκαν σε 5,32 εκατ. ευρώ. Το καθαρό χρέος του ομίλου στις 30/6/2016 ανερχόταν σε 80,68 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή