20ο Πανελλήνιο Συνέδριο Logistics

20ο Πανελλήνιο Συνέδριο Logistics

8' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σημαντικές εξαγγελίες από την πλευρά της κυβέρνησης για την Εφοδιαστική Αλυσίδα, αλλά και με εξαιρετικές τοποθετήσεις από ένα σύνολο 40 ομιλητών, ολοκλήρωσε τις εργασίες του το 20ο Πανελλήνιο Συνέδριο Logistics «Manage The Change», που διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Logistics, στις 14 & 15 Οκτωβρίου 2016, στο Ίδρυμα Ευγενίδου, με τη συμμετοχή 350 και πλέον συνέδρων.

Με μια υπεύθυνη δήλωση η εγκατάσταση και λειτουργία Κέντρων Αποθήκευσης και Διανομής, έως τα τέλη Νοεμβρίου 2016

Η κα Θεοδώρα Τζάκρη, Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, έκανε σαφή τη στήριξη της κυβέρνησης στην αγορά της Εφοδιαστικής Αλυσίδας και τόνισε: «Από πλευράς μας έχουμε ολοκληρώσει τις προτάσεις μας προς τους θεσμούς για την αδειοδότηση και λειτουργία των Κέντρων Αποθήκευσης και Διανομής, τις οποίες και θα συζητήσουμε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα μαζί τους. Ενδεικτικά αναφέρω ότι πρόταση του υπουργείου, που θεωρούμε ότι θα γίνει αποδεκτή από τους θεσμούς στη σχετική συζήτηση, είναι η απλοποίηση έως το τέλος Νοεμβρίου των διαδικασιών εγκατάστασης και λειτουργίας Κέντρων Αποθήκευσης και Διανομής, καθώς για την συντριπτική πλειοψηφία, θα αρκεί μία υπεύθυνη δήλωση έναρξης λειτουργίας προς τις αρμόδιες Αρχές».

Αναφορικά με τις μεταφορικές υποδομές, σημείωσε, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των 7.000 επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην αποθήκευση και τη διαχείριση φορτίων, καθώς και των 20.000 μεταφορικών εταιρειών, που δημιουργούν έναν κύκλο εργασιών περισσότερων των 2,5 δις. Ευρώ, σύμφωνα με τη Eurostat.

Ιδιαίτερα θετική ήταν η αντίδραση των συνέδρων στην εξαγγελία της Υφυπουργού για ενίσχυση αλυσίδων προστιθέμενης αξίας την οποία επεξεργάζεται το Υπουργείο ώστε να προταθεί στην ερχόμενη συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης του ΕΠΑνΕΚ. Η Υφυπουργός έκανε ξεκάθαρο πως γίνεται εθνική προσπάθεια για την ένταξη του εκσυγχρονισμού του στόλου μεταφορών στο αντίστοιχο πρόγραμμα.

Τέλος, αναφερόμενη στη διεθνή εικόνα των ελληνικών logistics η κα Τζάκρη δήλωσε εμφατικά, «προωθούμε την εξωστρέφεια και αναδεικνύουμε τον Πειραιά σε διακομετακομιστικό κόμβο διεθνούς εμβέλειας», τονίζοντας ότι σκοπός του Υπουργείου είναι η ενίσχυση του outsourcing τόσο στην αποθήκευση όσο και στη μεταφορά, όπου η αναβάθμιση των υπηρεσιών Logistics εξαρτάται και από την αναβάθμιση των μεταφορικών υποδομών, ειδικά αυτών που συνδέονται με τις πύλες εισόδου-εξόδου της χώρας.

Χρηματοδοτήσεις 7 εκατ. ευρώ μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

Κεντρικός ομιλητής του 20ου Πανελληνίου Συνεδρίου «Manage the Change» ήταν ο αν. Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, κ. Nicholas Jennett ο οποίος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σημείωσε πως στόχος της EIB είναι η απευθείας χρηματοδότηση επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως μεγέθους, με δανεισμό που μπορεί να ξεκινά από 7 ή 7,5 εκατ. ευρώ. Στόχος της ΕΙΒ είναι η στήριξη συγκεκριμένων επενδυτικών προγραμμάτων τα οποία θα  έχουν διπλάσιο μέγεθος από το κεφάλαιο δανεισμού. Οι χρηματοδοτήσεις υλοποιούνται μέσα από έναν μεγάλο αριθμό μηχανισμών που διαθέτει αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ο κ. Ν. Jennett παρουσίασε 2 χαρακτηριστικά case studies, ένα εκ των οποίων αφορούσε ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο του τροφίμου, ενώ τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει τις προσπάθειες των επιχειρήσεων που επιθυμούν να αναπτυχθούν.

39 προτεινόμενες δράσεις για το αύριο των ελληνικών logistics,  5 επόμενα βήματα από το Εθνικό Συμβούλιο Εφοδιαστικής

Η μέχρι τώρα συνεισφορά του Εθνικού Συμβουλίου Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας της Εφοδιαστικής παρουσιάστηκε αναλυτικά από τον καθ. Ιωάννη Μίνη κατά τη διάρκεια του 20ου Πανελληνίου Συνεδρίου Logistics. 39 είναι οι προτεινόμενες δράσεις στις οποίες έχει καταλήξει το Συμβούλιο. Κάποιες εκ των κυριοτέρων δράσεων αφορούν: στο στρατηγικό πλαίσιο, τη βελτιστοποίηση της νομοθεσίας της εφοδιαστικής, την τροποποίηση των χρήσεων γης, την απλοποίηση των διαδικασιών, τη δημιουργία οργανισμού ανάπτυξης των ελληνικών logistics, την προώθηση τυποποίησης και προτυποποίησης, τον εκσυγχρονισμό και την ολοκλήρωση έργων υποδομής, τον εκσυγχρονισμό του στόλου οχημάτων, την προώθηση επιχειρηματικών πάρκων εθνικής εμβέλειας και τη δημιουργία πανεπιστημιακών τμημάτων στα logistics.

Τα επόμενα καθοριστικά  βήματα πάνω στα οποία θα εργαστεί από εδώ και μπρος το Συμβούλιο Εφοδιαστικής είναι 5 και σχετίζονται με θέματα ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας. Χαρακτηριστικά ο κ. Ι. Μίνης ανάφερε την ενεργοποίηση του νόμου 4302/2014, την πυροπροστασία ΚΑΔ, τον τρόπο λειτουργίας των τελωνειακών/ φορολογικών αποθηκών, την επίλυση θεμάτων που αφορούν στις άτυπες συγκεντρώσεις των 3PL επιχειρήσεων, καθώς και τη χρήση παράπλευρων δρόμων από τα φορτηγά οχήματα.

Προτεραιότητες, δράσεις, ρίσκα. Οι προτάσεις της αγοράς

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση του δεύτερου keyNote Speaker του 20ου Πανελληνίου Συνεδρίου Logistics, κ. Σταμάτη Ανδριανόπουλου, Executive Consultant της Planning, ο οποίος αναφέρθηκε στην Εθνική Στρατηγική και την Εθνική Οικονομία. Όπως τόνισε ο κ. Ανδριανόπουλος, η αγορά ζητά ανάπτυξη, φορέα προώθησης ελληνικών Logistics, ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου, δίκτυα και υποδομές μεταφορών, Logistics Parks, χρήση γης Logistics, στόλο με σύγχρονα μεταφορικά μέσα, ηλεκτρονικοποίηση της πληροφορίας, συνέργειες, καινοτομία, ανθρώπινο δυναμικό, αειφορία και πράσινη εφοδιαστική αλυσίδα.

Ένα κεντρικό κυβερνητικό όργανο για την Εφοδιαστική Αλυσίδα παρά τω Πρωθυπουργώ

Η ανυπαρξία της Εφοδιαστικής Αλυσίδας στο Οργανόγραμμα των ελληνικών κυβερνήσεων τέθηκε επί τάπητος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Logistics κ. Νικόλαο Ροδόπουλο ο οποίος τόνισε πως είναι απαραίτητη η δημιουργία διυπουργικής «Ειδικής Γραμματείας Εφοδιαστικής Αλυσίδας» παρά τω Πρωθυπουργώ, με στόχο τον εξορθολογισμό του κόστους της δημόσιας διοίκησης και την αποτελεσματική οργάνωση και λειτουργία της.

Όπως χαρακτηριστικά ανάφερε ο κ. Ν. Ροδόπουλος, «Δεν ζητάμε κάτι λιγότερο ή περισσότερο από αυτά που μπορούν να υλοποιηθούν. Και είμαστε εδώ για να σταθούμε αρωγοί σε κάθε δράση που θα δώσει την κατάλληλη ώθηση στα ελληνικά Logistics. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη του τομέα είναι: η δημιουργία Προπτυχιακών Τμημάτων Πανεπιστημιακού επιπέδου, η δημιουργία Οργανισμού Προώθησης Ελληνικών Logistics, η υλοποίηση δράσεων εθνικής στρατηγικής με γνώμονα την πραγματική οικονομία, η ένταξη εταιρειών EA&L ως ορίζονται στον 4302/14 σε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, η υποστήριξη των clusters, η ξεκάθαρη προσέγγιση με σχέδιο & συγκεκριμένες δράσεις στα agrologistics, αλλά και κίνητρα για Green Logistics».

Τα θέματα τα οποία αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του 20ου Πανελληνίου Συνεδρίου Logistics «Manage The Change» αφορούσαν τη ναυτιλία, τα city logistics, την καινοτομία και την εφαρμογή προηγμένων τεχνολογιών στη σύγχρονη εφοδιαστική αλυσίδα, το λιανεμπόριο και το ηλεκτρονικό εμπόριο, τη θέση των Οικονομικών Διευθυντών για την εφοδιαστική, καθώς και το στρατηγικό σχεδιασμό των Logistics.

Το μέλλον βρίσκεται στη βέλτιστη οργάνωση, την τεχνολογία και τη δημιουργία μεγαλύτερων επιχειρηματικών σχημάτων

Οι εργασίες του 20ου Πανελληνίου Συνεδρίου «Manage The Change» ήταν πραγματικά γόνιμες και τα βασικά συμπεράσματα που αναδείχθηκαν μέσα από τα πάνελς σχετίζονται με τις συνεργασίες ή τις πιθανές συγχωνεύσεις που αργά ή γρήγορα θα είναι μια νέα πραγματικότητα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να διαθέσει χρήματα, το ζήτημα όμως που τίθεται είναι αν οι εθνικές εταιρείες logistics είναι αρκετά μεγάλες ώστε να τα αξιοποιήσουν. Και εδώ καταγράφηκε ένα βασικό ερώτημα, για την ωριμότητα της ελληνικής αγοράς Εφοδιαστικής Αλυσίδας, ώστε να προχωρήσει σε συνέργειες ή συνενώσεις.

Όσον αφορά στο στρατηγικό σχεδιασμό και τις υποδομές τις χώρας, τονίστηκε η αναγκαιότητα ολοκλήρωσης των οδικών αξόνων, ο εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου και κυρίως, η ένωση του Πειραιά με έναν χερσαίο χώρο, που δεν είναι άλλος από το Θριάσιο. Ειδικά σε θέματα Maritime έγινε ξεκάθαρο πως η Πολιτεία από την πλευρά της πρέπει να προχωρήσει σε συγκεκριμένες επιλογές θέτοντας προτεραιότητες στα έργα υποδομών. Βασικός παράγοντας επιλογής θα πρέπει να είναι η εξοικονόμηση κόστους που οδηγεί στην ανταγωνιστικότητα και στην ανάδειξη της χώρας σε διαμετακομιστικό κόμβο της ΝΑ Ευρώπης.

Όσον αφορά στην ενότητα της καινοτομίας, διαφάνηκε πως οι ρυθμοί των τεχνολογικών εξελίξεων είναι ραγδαίοι. Τα ρομποτικά συστήματα, η χρήση drones για τις μεταφορές και η εφαρμογή φυσικού αερίου στους εμπορευματικούς στόλους, αργά ή γρήγορα θα είναι μια νέα πραγματικότητα στην οποία όλοι θα πρέπει να προσαρμοστούν. Μέσα δε από την εφαρμογή τεχνολογικά καινοτόμων λύσεων αναμένεται να απλουστευθούν οι διαδικασίες του καθημερινά παραγόμενου έργου, οι οποίες στο μέλλον θα γίνονται ταχύτερα και με μεγαλύτερη ευελιξία.

Τα θέματα των city logistics και της αειφορίας στην εφοδιαστική, κέντρισαν το ενδιαφέρον των συνέδρων. Με κοινή χρήση φορτηγών οχημάτων και την ανάπτυξη Αστικών Κέντρων Ενοποίησης Εμπορευμάτων αναμένεται ότι θα επιτευχθεί μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αύξηση της πληρότητας των φορτηγών, καθώς και αμεσότερη και συχνότερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών με χαμηλότερο κόστος. Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια του 20ου Συνεδρίου της EEL, προσπάθειες έχουν ήδη ξεκινήσει να υλοποιούνται σε εθνικό επίπεδο, τις οποίες φαίνεται ότι αγκαλιάζουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις, είτε πρόκειται για εμπορικές, είτε για εταιρίες 3PL. Όπως διαφάνηκε οι έννοιες της αειφορίας και της EKE αναμένεται να κυριαρχήσουν στην κουλτούρα των επιχειρήσεων τα επόμενα χρόνια συντελώντας στην αξιολόγηση και στην περαιτέρω ανάπτυξή τους ενισχύοντας παράλληλα το κοινωνικό τους αποτύπωμα.

Η συχνότερη ζήτηση για μικρότερα δέματα εντός αστικού ιστού, με αμεσότητα, ακρίβεια στις παραδόσεις και χρήση πράσινης τεχνολογίας, αποτέλεσε βασικό ζητούμενο κατά τη διάρκεια του 20ου Πανελληνίου Συνεδρίου Logistics και για το ηλεκτρονικό εμπόριο, η επιτυχία του οποίου φάνηκε ότι ορίζεται πλέον ξεκάθαρα από τα Logistics. Τόσο για το λιανεμπόριο, όσο και για το eCommerce, τα logistics αντιμετωπίζονται πλέον ως κέντρο κερδοφορίας, δεδομένου ότι το επίπεδό τους Πανελλαδικά έχει αναβαθμιστεί ραγδαία.

Τέλος, παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα της ημερίδας που είχε συνδιοργανωθεί με το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών με έμφαση στα αγροτικά Logistics και τον στόχο «από το χωράφι … στο ράφι», που αφορά στη μείωση της ψαλίδας τιμών που υπάρχει αυτή τη στιγμή από 1 προς 4 ή 5, σε 1 προς 2 που είναι στο εξωτερικό. Κεντρική θέση σε αυτό θα έχουν, όπως διαφάνηκε, οι επιχειρήσεις εφοδιαστικής αλυσίδας, όπου ο ρόλος τους δεν θα είναι μόνον αυτός του παρόχου έργου προς τον αγροτοδιατροφικό τομέα, αλλά του συμβούλου για την άριστη διακίνηση των προϊόντων.

Τις εργασίες του 20ου Πανελληνίου Συνεδρίου χαιρέτησαν οι κκ. Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης, Πρόεδρος ΔΣ Ιδρύματος Ευγενίδου, Θεοδώρα Τζάκρη, Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Βουλευτής Β’ Αθήνων Νέας Δημοκρατίας και  Υπεύθυνη Κοινοβουλευτικού Έργου στον Τομέα Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, Κωνσταντίνος Μπίτσιος, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος ΣΕΒ και Δημήτρης Βλάχος, Πρόεδρος ΔΣ ΕΕL Β. Ελλάδας.

Το 20ο Πανελλήνιο Συνέδριο πραγματοποιήθηκε φέτος στο Ίδρυμα Ευγενίδου, με την ευγενική συνεισφορά του Ιδρύματος και τέλεσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας,  Ανάπτυξης & Τουρισμού, του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, του ΣΕΒ, του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου, καθώς και του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή