Σήμερα στο Πρωτοδικείο η αίτηση εξυγίανσης του Μαρινόπουλου

Σήμερα στο Πρωτοδικείο η αίτηση εξυγίανσης του Μαρινόπουλου

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το ποσοστό των πιστωτών που συναινούν στη συμφωνία εξυγίανσης, που κατέθεσε στις 30 Σεπτεμβρίου ο Μαρινόπουλος, να ανέρχεται πλέον στο 77%, συνεδριάζει σήμερα το πρωί επ’ αυτής το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών στο κτίριο 6, αίθουσα 12 των δικαστηρίων της Ευελπίδων. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η σημερινή διαδικασία μπορεί να έχει δυσάρεστα απρόοπτα, καθώς υπάρχουν μηνύματα ότι μερίδα πιστωτών που δεν έχει συναινέσει, είναι πιθανώς να επιχειρήσει σήμερα την αναβολή της δίκης. Ακριβώς για τον λόγο αυτό, νομικοί κύκλοι που εμπλέκονται στην υπόθεση απέφευγαν χθες να προβούν σε εκτίμηση για τον χρόνο έκδοσης της απόφασης του δικαστηρίου.

Στο 77% το ποσοστό πιστωτών που συναίνεσαν

Το σημαντικό, πάντως, που αναμένεται να βαρύνει υπέρ της επικύρωσης της συμφωνίας είναι ότι πλέον έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο το ποσοστό των πιστωτών που έδωσαν τη συναίνεσή τους. Ετσι, ενώ στις 30 Σεπτεμβρίου η συμφωνία εξυγίανσης του Μαρινόπουλου είχε συγκεντρώσει ποσοστό πιστωτών με απαιτήσεις που αντιστοιχούσε στο 70,2% του συνόλου, το ποσοστό αυτό πλέον ανέρχεται σε 77%. Στο παραπάνω νούμερο δεν συνυπολογίζεται το Δημόσιο (πρόκειται για απαιτήσεις που αντιστοιχούν σε περίπου 12% του συνόλου), το οποίο εκ του ρόλου του είθισται να μη δηλώνει ρητά τη συναίνεσή του. Οι πιστωτές που έχει απέναντί του ο Μαρινόπουλος αυτή τη στιγμή και στην πραγματικότητα το εγχείρημα διάσωσης της ιστορικής αλυσίδας, έχουν απαιτήσεις ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και η Καρυπίδης, οι απαιτήσεις της οποίας ανέρχονται σε 17 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την εταιρεία κατασκευής ξύλινων παλετών, η οποία είχε εξαγοράσει την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Αρβανιτίδης η οποία στη συνέχεια εντάχθηκε στο δίκτυο franchising του Μαρινόπουλου. Η συνεργασία των δύο πλευρών λύθηκε την περασμένη άνοιξη, αλλά προφανώς όχι τόσο ιδανικά όσο είχε φανεί τότε. Σημειώνεται πάντως ότι η συμφωνία εξυγίανσης, εάν επικυρωθεί, θα έχει εφαρμογή σε όλους τους πιστωτές, ανεξαρτήτως εάν έχουν συναινέσει ή όχι.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία εξυγίανσης προβλέπει τα ακόλουθα σχετικά με τη ρύθμιση οφειλών του Μαρινόπουλου:

• Διαγραφή του 50% των οφειλών προς προμηθευτές και αποπληρωμή του υπόλοιπου 50% άτοκα σε εξήντα ημέρες από την επικύρωση της συμφωνίας από την εταιρεία που θα αναλάβει τον έλεγχο, ήτοι τη θυγατρική του Σκλαβενίτη με την ονομασία Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης.

• Πληρωμή, χωρίς «κούρεμα», των οφειλών προς το Δημόσιο (εφορία και ασφαλιστικά ταμεία) σε 250 μηνιαίες δόσεις με διαγραφή όμως των τόκων, των προστίμων και των προσαυξήσεων.

• Διαγραφή του 50% και πληρωμή σε 36 άτοκες μηνιαίες δόσεις των οφειλών προς ΔΕΚΟ και ΟΤΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή