Η εγχώρια και η διεθνής αβεβαιότητα προβληματίζουν τους Ελληνες εξαγωγείς

Η εγχώρια και η διεθνής αβεβαιότητα προβληματίζουν τους Ελληνες εξαγωγείς

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιβράδυνση του διεθνούς εμπορίου, Brexit, πετρέλαιο και νομισματική πολιτική της Fed και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προβληματίζουν τους Ελληνες εξαγωγείς. Ανήσυχοι είναι και για την εγχώρια οικονομική κατάσταση, καθώς κρίνουν ότι η αβεβαιότητα, η υπέρμετρη φορολογία και η καθυστέρηση στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αποτρέπουν την υλοποίηση επενδύσεων. Παρά το δυσμενές περιβάλλον, πάντως, εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι σχετικά με την πορεία των πωλήσεών τους.

Ειδικότερα, ο δείκτης Trade Confidence Index (TCI) που καταρτίζει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) και η εταιρεία DHL, μέλος του ΣΕΒΕ καταγράφοντας τις προσδοκίες των Ελλήνων εξαγωγέων για το 2ο εξάμηνο 2016, διαμορφώθηκε στις 89,7 μονάδες (κάτω από τις 100 μονάδες σημαίνει απαισιοδοξία). Σε ό,τι αφορά τις εγχώριες οικονομικές συνθήκες, το 54% των επιχειρήσεων διατυπώνει αρνητικές προβλέψεις και το 61% εξ αυτών εκτιμά ότι η επιδείνωση θα επέλθει σε ισχυρό βαθμό. Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις ανησυχούν για την επιβολή νέων δημοσιονομικών μέτρων –με αρνητικές επιπτώσεις σε κύκλο εργασιών, κέρδη– καθώς και για την περαιτέρω μείωση της πρόσβασής τους σε χρηματοδότηση. Σε ποσοστό 52% εκτιμούν οι εξαγωγείς ότι θα επιδεινωθούν το 2ο εξάμηνο του 2016 και οι διεθνείς οικονομικές συνθήκες, με τον προβληματισμό να προκύπτει κυρίως από τις εκτιμήσεις για χαμηλότερη ανάπτυξη στις αναπτυσσόμενες οικονομίες (κυρίως στην Κίνα) και αργή ανάπτυξη στις ανεπτυγμένες. Στην πλειονότητά τους, πάντως, και συγκεκριμένα σε ποσοστό 71% οι εξαγωγείς θεωρούν ότι οι επιχειρηματικές τους δραστηριότητες δεν θα επηρεαστούν από το Brexit.

Το 52% των ερωτηθέντων αναμένει σταθερότητα στις εγχώριες πωλήσεις των επιχειρήσεών τους, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό, 30%, εκτιμά ότι αυτές θα αυξηθούν, με το 59% εξ αυτών να αποδίδει αυτή την εκτίμηση στην εξεύρεση νέων πελατών. Σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις εκτός συνόρων, το 49% αναμένει ότι αυτές θα παραμείνουν σταθερές, ενώ το 45% εκτιμά πως θα αυξηθούν, επίσης, κυρίως λόγω της εξεύρεσης νέων πελατών.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το διάστημα 15/07/16-29/07/16 σε επιλεγμένο δείγμα 250 εξαγωγικών επιχειρήσεων, με ετήσιο τζίρο πάνω από 1.000.000 ευρώ, που δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή, στη βιομηχανία και στο εμπόριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή