Συζητήθηκε στο Πρωτοδικείο Αθηνών η συμφωνία διάσωσης του Μαρινόπουλου

Συζητήθηκε στο Πρωτοδικείο Αθηνών η συμφωνία διάσωσης του Μαρινόπουλου

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τις 27 Οκτωβρίου 2016 θα μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την έκδοση απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία θα επικυρώνεται ή όχι η συμφωνία εξυγίανσης της εταιρείας Μαρινόπουλος. Την ημερομηνία αυτή θα κλείσει ο φάκελος, δηλαδή μέχρι την επόμενη Πέμπτη θα έχουν τη δυνατότητα οι διάδικοι να υποβάλουν τις όποιες προσθήκες και αντικρούσεις επιθυμούν. Το αισιόδοξο σενάριο είναι η έκδοση απόφασης εντός ενός μηνός και το ρεαλιστικό μέχρι τα Χριστούγεννα. Ας σημειωθεί, άλλωστε, ότι χωρίς να έχει κλείσει ακόμη ο φάκελος η δικογραφία αποτελείται από 62.000 σελίδες. Την ερχόμενη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου θα καταθέσουν στο Ειρηνοδικείο Αθηνών ένορκες βεβαιώσεις ως μάρτυρες οι κ. Μ. Χουρδάκης (από την ελεγκτική εταιρεία Ε.Υ.), Γ. Νίκας (στέλεχος του Σκλαβενίτη) και ο κ. Μ. Μαυράκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Μαρινόπουλου.

Χθες, πάντως, στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών ολοκληρώθηκε η συζήτηση επί της συμφωνίας, χωρίς να λείψουν τα απρόοπτα και οι αντεγκλήσεις που, προς στιγμήν, απείλησαν να τορπιλίσουν το όλο εγχείρημα της διάσωσης του Μαρινόπουλου. Αιτία στάθηκε η απόφαση της έδρας να εκδικάσει πριν από τη συζήτηση για τη συμφωνία εξυγίανσης του Μαρινόπουλου αίτηση λύσης της εν λόγω επιχείρησης που κατέθεσε ο κ. Γ. Αρβανιτίδης, υποστηρίζοντας ότι έχει απαιτήσεις από τον Μαρινόπουλο ύψους 20 εκατ. ευρώ. Η πλευρά Αρβανιτίδη, μάλιστα, ζήτησε την έκδοση προσωρινής διαταγής για την απαγόρευση μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων του Μαρινόπουλου. Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα για έκδοση προσωρινής διαταγής. Ωστόσο, εάν το είχε κάνει αποδεκτό, τούτο θα σήμαινε επί της ουσίας ακύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης και της μεταβίβασης του Μαρινόπουλου στον Σκλαβενίτη. Ειδικά, μάλιστα, διότι υπήρχε ο κίνδυνος ορισμού εκδίκασης της κύριας αίτησης το….2018! Απόφαση, βεβαίως, επί της αίτησης για λύση της εταιρείας Μαρινόπουλος δεν εκδόθηκε χθες, όμως σε περίπτωση που επικυρωθεί η συμφωνία εξυγίανσης, η αίτηση του Αρβανιτίδη θα είναι άνευ ουσίας πλέον. Το επιχείρημα που χρησιμοποίησε η πλευρά Αρβανιτίδη ήταν ότι ο Μαρινόπουλος δεν έχει δημοσιεύσει εγκεκριμένες οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση του 2015. Οι οικονομικές καταστάσεις δημοσιεύθηκαν στις 29 Σεπτεμβρίου 2016, μία ημέρα πριν από την κατάθεση της συμφωνία εξυγίανσης, όμως δεν έχουν εγκριθεί από τη γενική συνέλευση των μετόχων.

Υπενθυμίζεται ότι στον Αρβανιτίδη ανήκε η ομώνυμη αλυσίδα, η οποία το 2014 εξαγοράστηκε από την εταιρεία κατασκευής παλετών Καρυπίδης και η οποία εντάχθηκε μέσω του συστήματος δικαιόχρησης στο δίκτυο του Μαρινόπουλου. Η συνεργασία με την εταιρεία διακόπηκε την περασμένη άνοιξη. Σημειώνεται ότι εναντίον της συμφωνίας εξυγίανσης της τάχθηκε χθες ασκώντας κύρια παρέμβαση (κατά δηλαδή της συμφωνίας) και η εταιρεία Καρυπίδης.

Στους προμηθευτές – πιστωτές που άσκησαν κύρια παρέμβαση και ήταν περίπου 20 συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, οι εταιρείες Λουξ – Μαρλαφέκας, η οποία αμφισβήτησε τα στοιχεία για τις οφειλές του Μαρινόπουλου προς αυτή (υπάρχει μία διαφορά 40.000 ευρώ), Γ. Σαράντης, Σεργάλ, η American Bank of Investments Albania, επικουρικά ασφαλιστικά ταμεία όπως το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), το ΕΤΑΑ – ΤΑΝ (επικουρικό του Ταμείου Νομικών), αλλά και το ΕΤΑΠ ΜΜΕ για οφειλές του Μαρινόπουλου από μη απόδοση αγγελιοσήμου ύψους περίπου 41.000 ευρώ. Κατά της συμφωνίας τάχθηκε και το ελληνικό Δημόσιο, ασκώντας κύρια παρέμβαση. Ωστόσο, η εκπρόσωπός του ζήτησε, σε περίπτωση που γίνει αποδεκτή από το δικαστήριο η συμφωνία εξυγίανσης, να τεθεί ως όρος η άρση της προστασίας των σημερινών μετόχων του Μαρινόπουλου, ήτοι της οικογένειας Μαρινόπουλου. Από την άλλη πρόσθετες παρεμβάσεις υπέρ της συμφωνίας άσκησαν περίπου 25 προμηθευτές και πιστωτές, όπως οι πιστώτριες τράπεζες, οι εργαζόμενοι της εταιρείας Μαρινόπουλος, αλλά και εταιρείες όπως οι Green Cola, Δωδώνη, Βίκος, Μύλοι Καπλανίδη κ.ά.

Μέχρι, πάντως, να εκδοθεί η απόφαση, ο Σκλαβενίτης συνεχίζει να τροφοδοτεί περίπου 50 καταστήματα του Μαρινόπουλου, ενώ πλήρως έχουν εξοφληθεί και οι εργαζόμενοι για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή