Σε Χαλκιδική και Κρήτη δύο τουριστικές επενδύσεις για ένταξη στο fast track

Σε Χαλκιδική και Κρήτη δύο τουριστικές επενδύσεις για ένταξη στο fast track

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυο νέες αιτήσεις για ένταξη ισάριθμων επενδυτικών σχεδίων στη διαδικασία «επιτάχυνσης και διαφάνειας υλοποίησης στρατηγικών επενδύσεων», γνωστή ως fast track, κατατέθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

H νεότερη εκ των δύο υποβλήθηκε αυτή την εβδομάδα και αφορά την υλοποίηση έργου κατασκευής και λειτουργίας τουριστικού συγκροτήματος και τουριστικού λιμένα στη θέση Αχλάδα της Σάρτης στον Δήμο Σιθωνίας Χαλκιδικής και επισπεύδων είναι η εταιρεία Happy Holidays Α.Ε. Η εν λόγω πρόταση για το Πόρτο Σάρτη Resort, όπως ονομάζεται, αποτελεί, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, τυπική περίπτωση των επενδύσεων που προσελκύει κυρίως η ελληνική αγορά, με δεδομένο το διεθνές τουριστικό ενδιαφέρον και τα ανταγωνιστικά φυσικά πλεονεκτήματα της χώρας αλλά και τη βαθιά υφεσιακή κατάσταση που επικρατεί στην υπόλοιπη οικονομία. Οι προτάσεις fast track υποβάλλονται ως γνωστόν στην Enterprise Greece, δηλαδή την Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε. και, αφού αξιολογηθούν από αυτήν ως πλήρεις και σύννομες, διαβάζονται προς έγκριση στη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ).

Τον ίδιο δρόμο έχει πάρει και η προ ημερών υποβληθείσα πρόταση της Βήτα Πρώτης Κτηματικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος Α.Ε. για την κατασκευή και λειτουργία ενός καινοτόμου πολιτιστικού και εμπορικού πάρκου αναψυχής στον νομό Ηρακλείου της Κρήτης, η οποία στοχεύει στην υλοποίηση του έργου μέσω της διαδικασίας του ν. 3894/2010. Σύμφωνα με πηγές της «Κ», αμφότερες αυτές προτάσεις θα έχουν αξιολογηθεί εντός των αμέσως επομένων εβδομάδων. Σημειώνεται πως εκκρεμούν ακόμη τρεις προτάσεις ένταξης στο fast track, μερικές από καιρό, που όμως ή έχουν ακόμη εκκρεμότητες από πλευράς των επενδυτών ή πραγματοποιείται διαβούλευση για βελτίωσή τους, όπως αναφέρουν πληροφορίες από τη Βασιλίσσης Σοφίας, όπου και τα γραφεία της Enterprise Greece.

Σε κάθε περίπτωση, η ροή των αιτήσεων δεν δικαιολογεί ιδιαίτερη αισιοδοξία, αν και αρμοδίως αναφέρεται πως το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει και πάλι η διατύπωση ερωτημάτων για πληροφορίες στον εν λόγω φορέα από το εξωτερικό. Οι ίδιες πηγές αποδίδουν τη διστακτικότητα των τελευταίων ετών στην αβεβαιότητα που επικράτησε διεθνώς πριν και κατά τη διάρκεια του 2015 για την Ελλάδα και συνδέουν την έστω και ήπια επιστροφή κάποιου επενδυτικού ενδιαφέροντος και με την ενεργή προώθηση της χώρας ως προορισμό σε 25 ευρωπαϊκές πόλεις από εκπροσώπους της Enterprise Greece. Στόχος είναι έως τα τέλη του έτους να έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 40 τέτοιες ενέργειες στα πλαίσια αυτού του rοad show. Οσον αφορά την εθνικότητα όσων «κοιτούν» τη χώρα επενδυτικά μέσω του Enterprise Greece, οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ως ευκρινώς διακριτές χώρες του αραβικού κόσμου, το Ισραήλ, την Κίνα, τη Ρωσία και οψίμως ευρωπαϊκά σχήματα.

Μένει ασφαλώς να μετουσιωθούν οι πληροφοριακού χαρακτήρα ερωτήσεις σε προτάσεις, αφού για την ώρα ο αριθμός των αιτήσεων για ένταξη στο fast track είναι πρακτικά αμελητέος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή