Υποτονικό το κλίμα στην αγορά μετοχών

Υποτονικό το κλίμα στην αγορά μετοχών

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσο καθυστερεί η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, το Χρηματιστήριο θα κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Η τρίτη χρηματιστηριακή εβδομάδα του Οκτωβρίου εξελίχθηκε υποτονικά για την εγχώρια αγορά μετοχών. Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody’s δεν προχώρησε στην αναμενόμενη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας. Οι εμπλεκόμενοι επενδυτές σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους εν αναμονή της δεύτερης αξιολόγησης από τους δανειστές.

Η μεταβλητότητα του Γενικού Δείκτη είναι σε χαμηλά επίπεδα, καθώς η διακύμανση του δείκτη εξαντλείται μεταξύ 2 και 5 μονάδων.

Οι αγοραστές και οι πωλητές, στην παρούσα φάση, φαίνεται να έχουν βρει ένα σημείο ισορροπίας πάνω από τα επίπεδα των 585 μονάδων.

Ο τραπεζικός κλάδος παραμένει αδύναμος, με τις εξελίξεις στην πολιτική σκηνή της χώρας να δημιουργούν αρνητικό κλίμα για την έλευση ξένων επενδύσεων.

Η πρώτη χρηματιστηριακή συνεδρίαση της εβδομάδας ήταν αρνητική καθώς ο βασικός δείκτης υπέστη απώλειες 0,55% και διολίσθησε στις 586,06 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών κινήθηκε σε υποτονικά επίπεδα και διαμορφώθηκε στα 27,206 εκατ. ευρώ. Διακρίθηκε η μετοχή του ΟΠΑΠ που ενισχύθηκε 0,81% και ανήλθε στα 7,51 ευρώ. Αντίθετα, σημαντικές απώλειες στην ίδια συνεδρίαση κατέγραψε ο Ελλάκτωρ (-6,72%) και ακολούθησαν οι εξής μετοχές: Alpha Bank (-2,42%), OTE (-2,12%), Eλληνικά Χρηματιστήρια (-2,03%).

Στη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης ο Γενικός Δείκτης επανήλθε σε θετική τροχιά κλείνοντας στις 593,83 μονάδες, καταγράφοντας σημαντικά κέρδη 1,33%. Επίσης ενισχύθηκε η αξία των συναλλαγών και προσέγγισε τα 50 εκατ. ευρώ με την κεφαλαιοποίηση της αγοράς να διαμορφώνεται στα 41,981 δισ. ευρώ. Αξιόλογα ημερήσια κέρδη παρουσίασαν οι τίτλοι του Jumbo (3,54%), της Folli Follie (2,90%) και του Μυτιληναίου που ενισχύθηκε 2,86% φθάνοντας τα 5,04 ευρώ. Αντίθετα, με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν οι μετοχές της ΓΕΚ Τέρνα (-3,26%) και της Εθνικής τράπεζας (-0,5%).

Σε αρνητική τροχιά επανήλθε η αγορά την περασμένη Τετάρτη με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί οριακά 0,14% στις 593,02 μονάδες. Ο τζίρος υποχώρησε στα 27,495 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τη προηγούμενη συνεδρίαση (48,155 εκατ. ευρώ). Με ισχυρά κέρδη ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Τετάρτης οι μετοχές της Viohalco (5,38%), των Ελληνικών Πετρελαίων (2,73%), της ΓΕΚ Τέρνα (2,40%), του Jumbo (2,07%) και της ΔΕΗ που κέρδισε 1,72% και αναρριχήθηκε στα 2,95 ευρώ. Η τρίτη αλλαγή κατεύθυνσης στη χρηματιστηριακή αγορά κατεγράφη την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016 με τον Γενικό Δείκτη να ενισχύεται 0,49% και να φθάνει τις 595,90 μονάδες.

Ο τζίρος της αγοράς διαμορφώθηκε στα 27,832 εκατ. ευρώ με την χρηματιστηριακή αξία να ανέρχεται στα 42,189 δισ. ευρώ.

Την Παρασκευή η αγορά δεν παρουσίασε καμία αλλαγή στη συμπεριφορά της. Επικράτησαν αναιμικές συναλλαγές και οι επενδυτές έδειξαν αδιαφορία. Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε με ελάχιστες διακυμάνσεις στα επίπεδα των 595 μονάδων. Η τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου δεν περιλαμβάνει σπουδαίες επιχειρηματικές εξελίξεις. Εξάλλου όσες εταιρείες δημοσιεύσουν εθελοντικά τις λογιστικές καταστάσεις εννεαμήνου 2016 θα το πράξουν το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Υπενθυμίζουμε ότι από φέτος οι εισηγμένες είναι υποχρεωμένες να εκδίδουν επίσημα μόνο τις ετήσιες και εξαμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις κάθε έτους.

Οπως εξηγούν αναλυτές, το Χρηματιστήριο, ως προεξοφλητικός μηχανισμός, θα δώσει το σήμα της ανόδου μέσω της αύξησης των εισροών φρέσκου χρήματος – αν και εφόσον υπάρξει λύση στη διευθέτηση του δημοσίου χρέους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή