Την έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους έως και 250 εκατ. ευρώ με επιτόκιο στην περιοχή του 8,2% με 8,5% δρομολόγησε η Wind Hellas.
Ανάδοχοι της έκδοσης σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» είναι οι αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες JPMorgan και Citi. Πηγές της αγοράς εκτιμούν πως, αν και σημαντικού ύψους για τα ελληνικά δεδομένα, η έκδοση ενδέχεται να απορροφηθεί σχετικά γρήγορα, λόγω της υψηλής απόδοσης με την οποία φέρεται να τιμολογείται.
Εκπρόσωπός της εταιρείας με τον οποίο επικοινώνησε η «Κ» αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την είδηση, αλλά υπογράμμισε πως η Wind κατά καιρούς εξετάζει ενδεχόμενες ευκαιρίες στις διεθνείς αγορές και οιαδήποτε κίνηση της θα είναι σημαντικού εύρους.
H έκδοση της Wind, εφόσον υλοποιηθεί επιτυχώς, θα έρθει να προστεθεί σε μια σειρά προσφάτων ομολογιακών εκδόσεων ελληνικών εταιρειών με τις οποίες αντλήθηκαν κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές, όπως των EΛΠΕ και του ομίλου Fourlis.
Υπενθυμίζεται πως ο κύκλος εργασιών της Wind το 2015 διαμορφώθηκε σε 472,652 εκατ. ευρώ από 492,249 εκατ. το 2014 και τα κέρδη προ φόρων χρηματοδοτικών επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων αυξήθηκαν στα 74,867 εκατ. από 69,852 εκατ. το 2014. Η άνοδος αυτή των λειτουργικών κερδών, παρά τις πιέσεις στην ευρύτερη ελληνική αγορά, εκτιμάται ότι αποτελεί και ένα εκ των πρόσθετων στοιχείων που ευνοεί την έξοδο της Wind στις αγορές.
Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν πως υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης τόσο οργανικής όσο και μέσω εξαγορών στην Ελλάδα και για τη Wind ειδικότερα, θυμίζοντας πως το μέσο μηνιαίο έσοδο ανά συνδρομητή στην κινητή τηλεφωνία (ARPU) έχει περιοριστεί τα τελευταία έτη σε 10,6 ευρώ από 17,3 ευρώ που ήταν το 2015 ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Τα δε έσοδα από υπηρεσίες δεδομένων (data) είναι στη χώρα μας μόλις το 31% των συνολικών εσόδων από υπηρεσίες κινητής έναντι μέσου όρου στην Ε.Ε. 50%.
Επίσης, η διείσδυση των smartphones είναι μόλις 36% στην Ελλάδα έναντι 67% στην Ε.Ε. και η συνδρομητική τηλεόραση διαθέτει μόλις το 24% των νοικοκυριών έναντι του 57% στην Ε.Ε.