Πόλεμος Coca-Cola – Ιβάν Σαββίδη για την εξαγορά των μετοχών «Σουρωτής»

Πόλεμος Coca-Cola – Ιβάν Σαββίδη για την εξαγορά των μετοχών «Σουρωτής»

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Coca-Cola ή Ιβάν Σαββίδης; Νικόπολις ή Μακεδονία Παλάς; Είναι μερικά από τα διλήμματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι μικρομέτοχοι της εταιρείας εμφιάλωσης ανθρακούχου νερού «Σουρωτή», η οποία αίφνης βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος δύο μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Αμφότεροι οι διεκδικητές, πάντως, προσφέρουν το ίδιο τίμημα, ένα ευρώ ανά μετοχή, και μένει να δούμε εάν στη συνέχεια της μάχης κάποιος εκ των δύο θα αυξήσει την προσφορά του.

Χθες, ο όμιλος επιχειρήσεων του Ιβάν Σαββίδη επισημοποίησε, όπως αναμενόταν, το ενδιαφέρον του για την εξαγορά των μετοχών της εταιρείας «Σουρωτή». Την ίδια ώρα, ο έτερος διεκδικητής, η Coca-Cola HBC, εμφανίζεται να έχει συγκεντρώσει ήδη το 20% της εταιρείας, εκ των οποίων το 15% από τον δημόσιο αναγκαστικό πλειστηριασμό και προφανώς 5% από τους μικρομετόχους. Σημειώνεται ότι η απόκτηση του ποσοστού αυτού έχει πραγματοποιηθεί μέσω της Coca-Cola HBC Holdings BV (ολλανδική θυγατρική του ομίλου Coca – Vola HBC), η οποία αυτή τη στιγμή αποτελεί τον μεγαλύτερο μεμονωμένο μέτοχο της «Σουρωτής».

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου εκπλειστηριάστηκε από την Τράπεζα Πειραιώς το 15% της «Σουρωτής» το οποίο ανήκε στην εταιρεία Μυστράς Α.Ε. (συμφερόντων Θ. Λιακουνάκου). Η Coca-Cola HBC Holdings BV συμμετείχε στον πλειστηριασμό τον οποίο και κέρδισε αποκτώντας το 15% των μετοχών της «Σουρωτής» έναντι 0,71 ευρώ/μετοχή.

Πηγές της Coca-Cola HBC, απαντώντας στις αιχμές κύκλων του ομίλου Σαββίδη ότι η πρώτη δεν ενδιαφέρεται για την τύχη του εργοστασίου, καθώς σε κοντινή απόσταση βρίσκεται δική της μονάδα που παράγει ανταγωνιστικά προϊόντα, τόνιζαν χθες ότι το ενδιαφέρον της είναι στρατηγικού χαρακτήρα και διαθέτει την απαιτούμενη εμπειρία και τεχνογνωσία για την περαιτέρω ανάπτυξη της «Σουρωτής». Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν ότι η Coca-Cola HBC απευθύνεται ανεξαιρέτως σε όλους τους μετόχους και εγγυάται πλήρως την καταβολή μετρητοίς του τιμήματος του ενός ευρώ ανά μετοχή. Ο όμιλος επιχειρήσεων Ιβάν Σαββίδη από την πλευρά του στη χθεσινή επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε υποστηρίζει ότι «κύριος στόχος της επένδυσης είναι η περαιτέρω ανάπτυξη της “Σουρωτής” με απόλυτο σεβασμό στην ελληνικότητά της, στα τοπικά χαρακτηριστικά της και η συμβολή της στην ευημερία της περιοχής και των κατοίκων της». Προσθέτει, επίσης, ότι «με σεβασμό στα 100 χρόνια της ιστορίας της, με πίστη στην αξία καθώς και στις διεθνείς αναπτυξιακές δυνατότητες των προϊόντων της εταιρείας “Σουρωτή”, θα δημιουργηθούν πολλαπλές συνέργειες στο ευρύτερο φάσμα των επιχειρήσεων του ομίλου του Ιβάν Σαββίδη στις χώρες όπου αυτές δραστηριοποιούνται».

Η μάχη τώρα για την απόκτηση του ελέγχου της «Σουρωτής» μεταφέρεται σε δύο… ξενοδοχεία, αυτά που όρισαν οι δύο διεκδικητές ότι θα δέχονται τους μικρομετόχους για να αγοράσουν τις μετοχές τους. Η μεν Coca-Cola HBC έχει ορίσει ως τόπο προσέλευσης των μετόχων της «Σουρωτής» που θέλουν να μεταβιβάσουν τις μετοχές τους σε αυτήν το ξενοδοχείο Νικόπολις στη Θεσσαλονίκη. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσέλθουν στις 27 και 31 Οκτωβρίου 2016, καθώς και στις 2 και 4 Νοεμβρίου 2016, από τις 11 π.μ. έως τις 7 μ.μ.

Από την άλλη, ο όμιλος Ιβάν Σαββίδη έχει ορίσει το ξενοδοχείο Μακεδονία Παλάς, στο οποίο οι μέτοχοι της «Σουρωτής» μπορούν να προσέρχονται από την Τρίτη 1 Νοεμβρίου και για όλες τις εργάσιμες ημέρες εώς και την Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016 και ώρες 12 μεσημέρι έως 8 μ.μ. Η διαδικασία αγοράς των μετοχών θα ολοκληρώνεται με την άμεση (ταυτόχρονα με την υπογραφή) καταβολή του συνολικού τιμήματος μέσω τραπεζικού εμβάσματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή