«Βουτιά» 12,7% στην κατασκευή νέων κατοικιών το πρώτο 5μηνο

«Βουτιά» 12,7% στην κατασκευή νέων κατοικιών το πρώτο 5μηνο

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιδείνωση παρουσιάζει φέτος η δραστηριότητα της κατασκευής νέων κατοικιών, η οποία συνεχίζει να καταγράφει ιστορικό χαμηλό επίπεδο. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, κατά το φετινό πρώτο πεντάμηνο (περίοδος Ιανουαρίου-Μαΐου), ολοκληρώθηκαν μόλις 3.286 κατοικίες, έναντι 3.766 κατοικιών κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, σηματοδοτώντας πτώση της τάξεως του 12,7%. Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη, δεδομένου ότι κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2015 προς το 2014, η πτώση δεν είχε ξεπεράσει το 1,1%, καθώς κατά το σχετικό πεντάμηνο του 2014 είχαν ολοκληρωθεί 3.808 νέες κατοικίες.

Αντίστοιχα, τον φετινό Μάιο, η ετήσια πτώση άγγιξε το 38%, καθώς κατασκευάστηκαν μόνο 535 ιδιωτικές κατοικίες, έναντι 868 τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους και 903 τον Μάιο του 2014. Ενδεικτικό της κατάρρευσης της οικοδομικής δραστηριότητας, είναι το γεγονός ότι μόνο τον Μάιο του 2007, όταν ο κλάδος βρισκόταν στο απόγειό του, είχαν κατασκευαστεί 10.096 κατοικίες, περισσότερες απ’ όσες κατασκευάζονται πλέον σ’ έναν ολόκληρο χρόνο.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι επενδύσεις για την ανέγερση νέων κατοικιών στην Ελλάδα έχουν καταγράψει συνολική πτώση της τάξεως του 95% κατά το διάστημα από το 2007 μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου του έτους, ενώ η πτώση της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας κατά την περίοδο από το 2005 έως το τέλος του πρώτου φετινού εξαμήνου αγγίζει το 93% (με βάση την επιφάνεια). Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επενδύσεις σε κατοικίες, ως ποσοστό του ΑΕΠ, έχουν μειωθεί στην Ελλάδα από 10,8% το 2007 σε μόλις 0,8% το 2015. Εν μέσω της αναιμικής ζήτησης και των πρόσθετων πιέσεων που προβλέπεται να ασκηθούν σε ό,τι αφορά την προσφορά, από τους πλειστηριασμούς κατοικιών είτε από τις τράπεζες είτε από το Δημόσιο, οι κατασκευαστές είτε δεν προχωρούν σε νέες αναπτύξεις οικοδομών είτε αναστέλλουν μέχρι να βρουν αγοραστές την ολοκλήρωση των υπό κατασκευή ακινήτων τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε δηλώσεις του, στο πλαίσιο σχετικής συζήτησης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ φορέων της αγοράς ακινήτων, στο πρόσφατο συνέδριο Prodexpo, ο τέως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιώργος Προβόπουλος, ανέφερε ότι οι τράπεζες θα εξακολουθήσουν να απέχουν από τη χρηματοδότηση της αγοράς ακινήτων και τους επόμενους μήνες και τουλάχιστον έως ότου περιοριστεί ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων. Ως εκ τούτου, η όποια δραστηριότητα καταγράφεται σήμερα από την πλευρά των οικοδομικών επιχειρήσεων, αφορά σχεδόν αποκλειστικά αυτοχρηματοδοτούμενα έργα.

Σε πρόσφατη ανάλυσή της η Alpha Bank επισήμανε ότι το επίπεδο της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας είναι πλέον τόσο χαμηλό και μειούμενο, ώστε αρκεί η έκδοση μιας και μόνο οικοδομικής άδειας, προκειμένου να επηρεαστεί η εξέλιξη μιας περιφέρειας ή και όλης της χώρας. Σε επίπεδο επταμήνου, δηλαδή κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα μειώθηκε κατά 14,4% σε ετήσια βάση, έναντι αύξησης της τάξεως του 2% κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2015. Πάντως, σε επίπεδο αριθμού αδειών τον φετινό Ιούλιο, καταγράφηκε αύξηση κατά 36% σε ετήσια βάση, έναντι μείωσης της τάξεως του 32,2% κατά τον αντίστοιχο μήνα του 2015. Ωστόσο, ο αριθμός των οικοδομικών αδειών στο φετινό επτάμηνο μειώθηκε κατά 14,4%, έναντι οριακής ανόδου κατά 0,3% στο επτάμηνο του 2015.

Παράλληλα, όπως προκύπτει φέτος, η ζήτηση από το εξωτερικό δεν φαίνεται να έχει κάποια ιδιαίτερη συμβολή στην εξέλιξη της οικοδομικής δραστηριότητας, δεδομένου ότι η εισροή κεφαλαίων για αγορά ακινήτων από χώρες του εξωτερικού διαμορφώθηκε στα 111,3 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια του φετινού επταμήνου, παρουσιάζοντας έτσι μικρή μείωση κατά 0,5% σε ετήσια βάση, έναντι πάντως σημαντικότερης μείωσης κατά 21,2% στο επτάμηνο του 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή