Ακριβότερα κατά 0,20 λεπτά τα τσιγάρα και νέα αύξηση από τις αρχές Ιανουαρίου

Ακριβότερα κατά 0,20 λεπτά τα τσιγάρα και νέα αύξηση από τις αρχές Ιανουαρίου

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δύο δόσεις θα πραγματοποιηθεί η αύξηση της τιμής στα πακέτα τσιγάρων, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν απότομα οι καταναλωτές. Η πρώτη αύξηση των 0,20 λεπτών ανά πακέτο εφαρμόζεται αυτή την περίοδο και ήδη έχει γίνει από δύο πολυεθνικές και θα ακολουθήσουν σταδιακά μέσα στον Νοέμβριο και οι υπόλοιπες εγχώριες και ξένες καπνοβιομηχανίες. Η δεύτερη δόση των 0,30 λεπτών ανά πακέτο θα γίνει στις αρχές του 2017. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», υπήρξε συμφωνία μεταξύ των καπνοβιομηχανιών και των ενώσεων καπνοπωλών προκειμένου να γίνουν σταδιακά οι αυξήσεις και όχι άμεσα, με την έναρξη του 2017, για να μην φανεί η μεγάλη επιβάρυνση στον καταναλωτή.

Υπενθυμίζεται ότι στο σχετικό νομοσχέδιο ψηφίστηκε πρώτη φορά αύξηση της φορολογίας των καπνικών με μεταχρονολογημένη ισχύ. Τα τσιγάρα αποτελούν το πλέον φορολογημένο προϊόν στη χώρα, καθώς ο φόρος φθάνει το 84% της λιανικής τιμής σήμερα και το 90% από 1ης Ιανουαρίου 2017, ενώ η φοροδοτική ικανότητα του κλάδου έχει εξαντληθεί. Περισσότερα από 10.000 περίπτερα και ψιλικά (ένα στα 3) έχουν κλείσει. Η εφαρμογή της νέας αύξησης της φορολογίας στα καπνικά, από 1ης Ιανουαρίου 2017, αναμένεται να αποσταθεροποιήσει εκ νέου τη νόμιμη αγορά προς όφελος του παράνομου εμπορίου. Εκτιμάται από τις εταιρείες του κλάδου ότι με την επικείμενη αύξηση φορολογίας το λαθρεμπόριο θα εκτιναχθεί και τα κρατικά έσοδα θα συνεχίσουν να μειώνονται. Η Ελλάδα θα έχει την υψηλότερη φορολογία τσιγάρων στην Ευρώπη, χωρίς δυστυχώς να έχει τα μέσα να πατάξει το παράνομο εμπόριο και να προστατεύσει τα δημόσια έσοδα και τη δημόσια υγεία. Οπως αναφέρουν στελέχη των εγχώριων καπνοβιομηχανιών, χρειάζεται σταθερό φορολογικό πλαίσιο χωρίς καμία αλλαγή στο επίπεδο και στη δομή του φόρου, προκειμένου να εξομαλυνθεί περαιτέρω η αγορά και να διασφαλιστούν τα δημόσια έσοδα.

Ανησυχητικά είναι τα μηνύματα από το λαθρεμπόριο καπνού το 2016. Οι πληροφορίες που συγκέντρωσε η «Κ» αναφέρουν ότι, κατά το α΄ τρίμηνο 2016, το παράνομο εμπόριο καπνού ξεπέρασε και πάλι το 20% της συνολικής κατανάλωσης. Αλλες πληροφορίες από τα δίκτυα πώλησης μιλούν για κατακόρυφη αύξηση του λαθρεμπορίου τη φετινή χρονιά, καθώς έχουν σταματήσει οι έλεγχοι. Ουσιαστικά ο κλάδος έχει επιστρέψει στο 2014, όταν το λαθρεμπόριο καπνού «κάλυψε» το 20,6% της συνολικής κατανάλωσης. Αντίθετα, το 2015 είχαμε υποχώρηση στο 19,8%. Οι λόγοι αυτής της μείωσης πρέπει να αποδοθούν: α) στη φορολογική σταθερότητα των τελευταίων δύο ετών, καθώς δεν είχε αυξηθεί ο φόρος στα τσιγάρα, β) στις σημαντικές προσπάθειες της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς σε συνεργασία με τις διωκτικές αρχές, που συνέβαλαν στη μικρή κάμψη του λαθρεμπορίου πρώτη φορά ύστερα από έξι χρόνια ραγδαίας ανόδου, και γ) στην έλλειψη χρημάτων από τους καταναλωτές, που περιόρισαν το κάπνισμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή