ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κίνδυνος να χαθεί και η νέα τουριστική σεζόν στη Λέσβο

07s1lesvos--2

Τον κίνδυνο ότι θα χαθεί η τουριστική σεζόν και του 2017 για τη Λέσβο λόγω του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος επισημαίνει σε επιστολή του προς τα συναρμόδια υπουργεία ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων του προορισμού, Περικλής Αντωνίου, ζητώντας τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Μεταξύ των μέτρων που ζητεί η Ενωση, πέραν της αποσυμφόρησης του νησιού από τους μετανάστες και πρόσφυγες, είναι η χρηματοδότηση ενεργειών για τη διαχείριση της εικόνας του προορισμού σε έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του εξωτερικού, με στόχο την αναστροφή του αρνητικού κλίματος. Παράλληλα, ζητεί να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ για τα καταλύματα και να μην επιβληθεί τέλος διανυκτέρευσης από 1.1.2018.

Απαραίτητη θεωρεί η Ενωση τη στελέχωση των διευθύνσεων τουρισμού περιφέρειας και δήμων με εξειδικευμένο προσωπικό. Ο κ. Αντωνίου επισημαίνει την ανάγκη αύξησης των αεροπορικών πτήσεων και επαναλειτουργίας της ακτοπλοϊκής γραμμής Μυτιλήνης – Θεσσαλονίκης σε ετήσια βάση. Επιπλέον, σημειώνει ότι θα πρέπει να επανέλθουν οι συντελεστές ΦΠΑ στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου του 2015.

Σε αντίθετη περίπτωση εκτιμά πως οι απώλειες για τα δημόσια και ασφαλιστικά ταμεία θα είναι πολύ υψηλότερες από τα προσδοκώμενα οφέλη.

Αλλωστε, υποστηρίζει ότι ο συνολικός ετήσιος ΦΠΑ, φυσικών και νομικών προσώπων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου υπολείπεται του 0,3%-0,5% επί του συνόλου σε όλη τη χώρα.

Παράλληλα, ζητεί να αρθεί ο περιοριστικός όρος της απόστασης των 80 χλμ. μεταξύ κατοικίας του δικαιούχου στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού και του καταλύματος της επιλογής του.