Στρατηγικός επενδυτής και πώληση ακινήτων η λύση για Euromedica

Στρατηγικός επενδυτής και πώληση ακινήτων η λύση για Euromedica

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο συνδυασμός της πώλησης μέρους της ακίνητης περιουσίας (η οποία εκτιμάται σήμερα στα 350 εκατ. ευρώ, από 750 εκατ. ευρώ προ κρίσης) με την είσοδο στρατηγικού επενδυτή φέρεται να προκρίνεται ως η καλύτερη λύση για την Euromedica, προκειμένου να ολοκληρωθεί η λειτουργική και κεφαλαιακή της αναδιάρθρωση. Οι συζητήσεις είναι σε προχωρημένο στάδιο και –όπως πληροφορείται η «Κ»– έως το τέλος του 2016 αναμένεται να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των πιστωτριών τραπεζών και της διοίκησης της εταιρείας. Να υπενθυμίσουμε ότι από τον Μάιο του 2015 η Euromedica υπέγραψε με το σύνολο των πιστωτριών τραπεζών συμφωνία αναστολής πληρωμών (Standstill Agreement ) και ανέθεσε σε συνεργασία με αυτές σε διεθνείς ελεγκτικούς οίκους την εκπόνηση πενταετούς επιχειρηματικού σχεδίου (business plan) το οποίο ολοκληρώθηκε και βάσει αυτού βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι συζητήσεις για τη λειτουργική και κεφαλαιακή αναδιάρθρωσή της.

Το γεγονός ότι η εταιρεία επέστρεψε σε λειτουργική κερδοφορία το φετινό εξάμηνο έχει επιδράσει θετικά στην εξέλιξη των συνομιλιών αφού και οι πιστωτές φέρεται να δίνουν περισσότερο χρόνο στην εταιρεία να βρει την καλύτερη λύση για την κεφαλαιακή της αναδιάρθρωση. Ο κύκλος εργασιών του ομίλου και της μητρικής εταιρείας Euromedica διαμορφώθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο της χρήσης του 2016 σε 61,3 εκατ. ευρώ και 31,2 εκατ. ευρώ, από 64,7 εκατ. ευρώ και 34,9 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης. Η μείωση του κύκλου εργασιών οφείλεται κατά κύριο λόγο στην περαιτέρω μείωση των αποζημιούμενων τιμών, σε σημαντικό αριθμό βασικών διαγνωστικών εξετάσεων υψηλής ζήτησης, στην οποία προέβη ο ΕΟΠΥΥ κατά την εξεταζόμενη χρονική περίοδο. Είναι ενδεικτικό, σημειώνει η Euromedica, ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016, τόσο στη μητρική όσο και στον όμιλο, υπήρξε αύξηση στον αριθμό των εξυπηρετούμενων περιστατικών. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι ο κύκλος εργασιών επηρεάστηκε και από τη σημαντική αύξηση του ΦΠΑ στις υπηρεσίες παροχής υγείας, από 13% σε 24%, την οποία η εταιρεία απορρόφησε εν μέρει και δεν μετακύλισε εξ ολοκλήρου στους ασθενείς της.

Σε επίπεδο λειτουργικών αποτελεσμάτων, τόσο ο όμιλος όσο και η μητρική εταιρεία επέστρεψαν στην κερδοφορία, με τα ενοποιημένα και εταιρικά κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) να διαμορφώνονται στο εξάμηνο του 2016 σε 11,9 εκατ. και 3,8 εκατ., έναντι ζημιών 3,2 εκατ. και 5,6 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή