Μπρα ντε φερ για την επόμενη μέρα της «Σουρωτής»

Μπρα ντε φερ για την επόμενη μέρα της «Σουρωτής»

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέμα χρόνου ήταν να ενδιαφερθεί κάποιος από τους μεγάλους παίκτες του κλάδου των εμφιαλωμένων νερών για ένα προϊόν όπως το ανθρακούχο μεταλλικό νερό Σουρωτή. Με ποιοτικά χαρακτηριστικά που εύκολα μπορούν να το τοποθετήσουν ανταγωνιστικά στο εξωτερικό και μια εταιρεία με μηδενικό δανεισμό, το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδήλωσε η Coca – Cola HBC θεωρήθηκε, περίπου, αυτονόητο.

Οταν, όμως, η Coca – Cola HBC άδραξε την ευκαιρία που δημιούργησε η δημοπράτηση πακέτου 15% που είχε περιέλθει στην κατοχή της Τράπεζας Πειραιώς, ενδεχομένως να μην ανέμενε την ένταση με την οποία μερίδα μικρομετόχων, εργαζομένων, αλλά και διαφόρων παραγόντων της περιοχής θα αντιδρούσε στην επόμενή της κίνηση: την υποβολή δημόσιας πρότασης για απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού.

Παρά τα προφανή πλεονεκτήματα που έχει για την ανάπτυξη της εταιρείας και κατ’ επέκταση όλης της περιοχής, το ελληνικό και διεθνές δίκτυο της Coca – Cola HBC, οι αντιδράσεις των σωματείων και όλων όσοι εμπλέκονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στη μικροοικονομία της «Σουρωτής» ήταν ακαριαίες. Προκειμένου να αποφύγουν να υπαχθούν σε ένα συγκροτημένο εταιρικό περιβάλλον, έψαξαν και βρήκαν στο πρόσωπο του Ιβάν Σαββίδη «λευκό ιππότη». Εναλλακτικό δηλαδή αγοραστή, κόντρα στην Coca – Cola HBC.

Η σχετική ανακοίνωση του ομίλου Σαββίδη είναι χαρακτηριστική: «Σε συνέχεια διαρκών και έντονων εκκλήσεων της τοπικής κοινωνίας, των εργαζομένων και των μικρομετόχων της “Σουρωτής”, ο όμιλος αποφάσισε να προχωρήσει στην απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της». Ο επιχειρηματίας προσφέρει τίμημα ανά μετοχή ένα ευρώ, όσο ακριβώς και η Coca – Cola… Αμφότεροι απευθύνονται στους περίπου 1.200 μικρομετόχους που «γέννησε» η μετατροπή της εταιρείας από κοινοτική σε ανώνυμη το 1998.

Οι προτάσεις των δύο πλευρών είναι ανοικτές και της μεν Coca – Cola HBC λήγει στις 4 Νοεμβρίου, του δε Ιβάν Σαββίδη τέσσερις ημέρες μετά. Οσοι αντιδρούν στην Coca – Cola, που φέρεται να έχει ήδη αυξήσει το ποσοστό της πάνω από το 15%, ανησυχούν, όπως συμβαίνει παγίως σε αυτές τις περιπτώσεις, πως μπορεί να θιγούν «κεκτημένα», να «αφελληνιστεί το προϊόν» κ.λπ. «Καλύτερα ο Σαββίδης», φαίνεται να σκέπτονται ορισμένοι. Βέβαια, το τι κάνει όσους τον «κάλεσαν» να πιστεύουν πως θα επιλέξει να συνεχίσει να χάνει λεφτά η «Σουρωτή», εάν τελικά επικρατήσει, αποτελεί απορίας άξιον, σχολιάζουν κύκλοι της αγοράς.

Πάντως, το απόγευμα της Πέμπτης το επενδυτικό fund First Athens Corporate Finance ανακοίνωσε ότι προχωρά στη μεταβίβαση του μεριδίου που ελέγχει στη «Σουρωτή» –είναι κάτω του 10%– στον όμιλο επιχειρήσεων Ιβάν Σαββίδη. Επίσης, κύκλοι του ομίλου Σαββίδη αναφέρουν ότι ο όμιλος έχει ήδη συγκεντρώσει ποσοστό κοντά στο 15% των μετοχών της «Σουρωτής».

Η «Ανώνυμη Εταιρεία Εμφιάλωσης και Εμπορίας του Μεταλλικού Νερού Σουρωτή» είναι ζημιογόνος. Και εκτιμάται από ορισμένες πλευρές πως τούτο οφείλεται «στις αμφιλεγόμενες εξαγωγικές επιδόσεις της και στη γενικότερη διαχείριση παρά στην ύφεση της ελληνικής οικονομίας που επικαλείται η διοίκηση». Η εταιρεία «Σουρωτή» εμφανίζεται ζημιογόνος σε προ φόρων επίπεδο παρά τον μηδενικό της δανεισμό και το μερίδιο αγοράς της τάξεως του 55% που φέρεται να απολαμβάνει στην εγχώρια αγορά του ανθρακούχου μεταλλικού νερού.

Τραπεζικές πηγές θεωρούν πως «οποιοσδήποτε αναλάβει, διαθέτει υψηλά περιθώρια εξορθολογισμού της εταιρείας, καθώς τα έξοδα διοίκησης αντιστοιχούν σήμερα στο 10% του τζίρου των 11,5 εκατ. και οι αμοιβές προσωπικού ανέρχονται στα 3,6 εκατ. ευρώ». Ορισμένοι επισημαίνουν, μάλιστα, ότι «η κατάσταση χρηματορροών της χρήσης του 2015, όπου οι εκροές από επενδυτικές δραστηριότητες υπερβαίνουν τις εισροές από λειτουργικές δραστηριότητες, δημιουργούν αν μη τι άλλο απορίες».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή