Στην κοινοπραξία TΕΜΕΣ – Dogus περνάει το Hilton

Στην κοινοπραξία TΕΜΕΣ – Dogus περνάει το Hilton

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ιστορικό ξενοδοχείο Hilton Aθηνών αλλάζει χέρια και περνά από την Alpha Bank στη νεοσυσταθείσα εταιρεία Home Holdings Συμμετοχών Α.Ε. έναντι του ποσού των 142 εκατ. ευρώ. Στην Home Holdings συμμετέχουν με ποσοστό 50% η D-Marine Investments Holding Β.V. –με έδρα στο Αμστερνταμ– θυγατρική του τουρκικού ομίλου Dogus και με ποσοστό 50% η ΤΕΜΕΣ Α.Ε., ιδιοκτήτρια εταιρεία της Costa Navarino στη Μεσσηνία.

Οι δύο πλευρές ολοκλήρωσαν το deal, το οποίο, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, περιμένει μόνο την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η εταιρεία εξαγοράζει το 97,3% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών «Ιονική Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Α.Ε.», ιδιοκτήτρια εταιρεία του Hilton Αθηνών.

Η πολυτελής ξενοδοχειακή μονάδα με δυναμικότητα 506 δωμάτια συμπλήρωσε φέτος 53 χρόνια λειτουργίας. Διαθέτει 22 εξοπλισμένες αίθουσες συνεδρίων και εκδηλώσεων, καθώς και πλήθος άλλων εγκαταστάσεων και υπηρεσιών. Αναπτύσσεται σε έκταση 16.000 τ.μ., ενώ υφίσταται υπόλοιπο συντελεστή δόμησης που μπορεί να αξιοποιηθεί από τη νέα ιδιοκτησία της εταιρείας. Στόχος αποτελεί και ο εκσυγχρονισμός της μονάδας.

Για την ιστορία αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρώτες συζητήσεις για τη κατασκευή του ξενοδοχείου έγιναν το 1957. Αρχικά, ανάδοχος του έργου ήταν ο όμιλος Πεζά, ο οποίος δεν μπόρεσε να το ολοκληρώσει και γι’ αυτό χρειάστηκε να το συνεχίσει η Ιονική Τράπεζα. Το 1960 η κυριότητα των μετοχών της Ξενοδοχειακής Εταιρείας Πεζά περιήλθε στη θυγατρική της Τράπεζας, την Ιονική. Τα επίσημα εγκαίνια της ξενοδοχειακής μονάδας πραγματοποιήθηκαν τον Απρίλιο του 1963 με τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις. Το ξενοδοχείο εγκαινίασε ο ιδρυτής της διεθνούς αλυσίδας Kόνραντ Χίλτον. Το Hilton ανακαινίστηκε πλήρως το 2003 λόγω και των Ολυμπιακών Αγώνων. Παράλληλα, με την ανακαίνιση προστέθηκε στο ξενοδοχείο μία νέα πτέρυγα με 84 δωμάτια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το συμβόλαιο διαχείρισης της μονάδας με τη Ηilton λήγει τον Μάρτιο του 2018. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η νέα ιδιοκτησία σκοπεύει να διαπραγματευθεί την παραμονή της Hilton ή την είσοδο άλλης διεθνούς ξενοδοχειακής εταιρείας για την ανάληψη λειτουργίας της μονάδας.

Ο όμιλος TEMEΣ

Ο όμιλος ΤΕΜΕΣ έχει την ιδιοκτησία της Costa Navarino, η οποία αποτέλεσε όραμα του ιδρυτή της καπετάν Βασίλη Kωνσταντακόπουλου. Από το 2014 συμμετοχή στον όμιλο εταιρειών Costa Navarino έχει και ο όμιλος Olayan ως τέταρτος ισότιμος μέτοχος με κάθε έναν από τους τρεις μετόχους της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου. Ο κ. Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος είναι επικεφαλής των εταιρειών που απαρτίζουν τον όμιλο της Costa Navarino. Στην Costa Navarino υλοποιείται ένα από τα μεγαλύτερα σχέδια τουριστικής αξιοποίησης ακινήτων στην Ευρώπη. Η τελική ανάπτυξη θα περιλαμβάνει 5 ζώνες τουριστικών θερέτρων με πολυτελή ξενοδοχεία και εγκαταστάσεις τουλάχιστον 4 γηπέδων γκολφ. Ο συνολικός προϋπολογισμός του επενδυτικού σχεδίου ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ. Εως τώρα έχουν επενδυθεί για την ανάπτυξη της περιοχής 580 εκατ. ευρώ. Στην Costa Navarino λειτουργούν, μεταξύ άλλων, σήμερα 2 πολυτελή ξενοδοχεία και 2 γήπεδα γκολφ.

Ο όμιλος Dogus

Ο όμιλος Dogus, ένας από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους στην Τουρκία με σημαντική παρουσία στο εξωτερικό και περισσότερες από 330 θυγατρικές και συγγενείς επιχειρήσεις απασχολεί πάνω από 55.000 υπαλλήλους. Εκτός των άλλων αναπτύσσει δραστηριότητα στον χώρο του τουρισμού, της αυτοκινητοβιομηχανίας, των κατασκευών, της ενέργειας και της ψυχαγωγίας. Στη χώρα μας ξεκίνησε τη δραστηριότητά του από τον τομέα των μαρινών και συνεχίζει στον χώρο των ξενοδοχείων. Μέσω της D-Marine Investments Holding Β.V. συμμετέχει στη μαρίνα του Φλοίσβου με ποσοστό 32,2%. Επιπλέον κατέχει ποσοστό 90% στην εταιρεία KG Med Marinas, η οποία ελέγχει τις μαρίνες Γουβιών Κέρκυρας και Λευκάδας καθώς και το 75% της μαρίνας Ζέας.

Η πρώτη της παρουσία στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά εγκαινιάσθηκε με τη συμμετοχή της στο επιχειρηματικό σχήμα που αγόρασε την περασμένη Πέμπτη τον Αστέρα Βουλιαγμένης.

Ο τουρκικός όμιλος κατέχει ποσοστό περίπου 33% στην Jermyn Street Real Estate Fund IV LP, η οποία αγόρασε τον Αστέρα μέσω της θυγατρικής εταιρείας Apollo Investment ΗoldCo. Ουσιαστικά η Apollo κατέβαλε το ποσό των 393,1 εκατ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα και στο ΤΑΙΠΕΔ αποκτώντας ποσοστό 88,5% των μετοχών της Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ. Η Εθνική Τράπεζα εισέπραξε το ποσό των 298,8 εκατ. ευρώ ενώ το υπόλοιπο το ΤΑΙΠΕΔ.

Η D-Marine Investments Holding Β.V. αναπτύσσει επίσης δραστηριότητα σε Ισπανία, Ιταλία κ.α.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή