ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αλλάζει στρατηγική, κλείνει οριστικά τη μονάδα στα Οινόφυτα η Pepsico

pepsc

Ενενήντα χρόνια μετά την πρώτη παραγωγή αναψυκτικών με την επωνυμία Ηβη και 43 χρόνια μετά την έναρξη παραγωγής της Pepsi Cola από την εταιρεία Ηβη – Παναγόπουλος, οι μηχανές σταμάτησαν. Η PepsiCo, ο πολυεθνικός κολοσσός στον οποίο ανήκε η PepsiCo – Ηβη, ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη λειτουργία του εργοστασίου της στα Οινόφυτα Βοιωτίας, εκεί όπου παράγονταν τα αναψυκτικά με το σήμα Pepsi και Ηβη. Η απόφαση δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, καθώς η εταιρεία επί έξι συνεχείς οικονομικές χρήσεις κατέγραφε ζημιές. Ωστόσο, η αποεπένδυση από την ελληνική αγορά ενός ακόμη πολυεθνικού κολοσσού προκαλεί προβληματισμό. Η ανακοίνωση για την άμεση διακοπή του εργοστασίου στα Οινόφυτα έγινε από τον γενικό διευθυντή Κεντρικής Ευρώπης και Βαλκανίων της PepsiCo, κ. Κριστόφ Ζυλ, με το επιχείρημα ότι έτσι «η εταιρεία θα διασφαλίσει την ανταγωνιστικότητά της και θα είναι σε θέση να υλοποιήσει τα σχέδιά της για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο».

Η παραγωγή χυμών Ηβη θα εξακολουθήσει να γίνεται στην Ελλάδα, σε συνεργαζόμενη βιομηχανία στη Σπάρτη, ενώ κανονικά συνεχίζεται και η παραγωγή σνακς στον Αγιο Στέφανο Αττικής από την Tasty Foods, επίσης θυγατρική εταιρεία της PepsiCo. Οι ανάγκες της εγχώριας αγοράς σε αναψυκτικά της εταιρείας θα καλύπτονται από εισαγωγές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στο εργοστάσιο απασχολούνταν 65 άτομα, εκ των οποίων τα 51 έχουν απορροφηθεί σε άλλες εταιρείες του ομίλου ή σε συνεργαζόμενες εταιρείες. Στους υπόλοιπους 14 εργαζομένους έχει χορηγηθεί πακέτο εθελουσίας εξόδου, που σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνει μισθούς τριών ετών.

Στις αρχές του 2013 η Pepsico – Ηβη είχε προχωρήσει στο κλείσιμο του εργοστασίου εμφιάλωσης νερού στο Λουτράκι Κορινθίας, το οποίο τώρα αναμένεται να πωληθεί στην κυπριακή εταιρεία Hellenic Water.

Το 2015 οι πωλήσεις της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 50,07 εκατ. ευρώ, ενώ οι καθαρές ζημιές ανήλθαν σε 9,92 εκατ. ευρώ. Στην οικονομική έκθεση για το 2015 η Pepsico-Ηβη αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι ο συνολικός δανεισμός της ανήλθε στις 31 Δεκεμβρίου 2015 σε 15,7 εκατ. έναντι 8,8 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση και αυτό διότι λόγω των capital controls η εταιρεία δεν μπορούσε να μεταφέρει στο εξωτερικό διαθέσιμα εγχώρια κεφάλαια προς μείωση του υπολοίπου δανεισμού της με την τράπεζα Citibank Λονδίνου. Επίσης επέλεξε να εξοφλεί προμηθευτές εξωτερικού που κρίθηκαν «κρίσιμοι» χρησιμοποιώντας κεφάλαια απευθείας από τη γραμμή δανειοδότησης (του εξωτερικού), μέχρι να εξομαλυνθεί η τοπική διαδικασία πληρωμών των ελληνικών τραπεζών. Η Ηβη ιδρύθηκε ως βιομηχανία αναψυκτικών στο Μαρούσι το 1926 από τον Νίκο Παναγόπουλο. Το 1973 απέκτησε το αποκλειστικό δικαίωμα παραγωγής της Pepsi Cola στην Ελλάδα, ενώ το 1989 εξαγοράστηκε από την PepsiCo και μετονομάστηκε σε Pepsico – Ηβη.