Παράταση ενός μηνός για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ

Παράταση ενός μηνός για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παράταση ενός ακόμη μήνα έλαβε χθες το θρίλερ της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, με τη Socar να ανανεώνει τελικά, μετά μαραθώνιες διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής, την εγγυητική επιστολή που έληγε χθες.

Αφού η προηγούμενη μηνιαία παράταση, που δόθηκε μετά τη συνάντηση Τσίπρα – Αμπντουλάγιεφ στις 27 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, δεν κατάφερε να οδηγήσει σε συμφωνία, από την Παρασκευή το απόγευμα οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν στην επίτευξη ανανέωσης της εγγυητικής επιστολής της Socar, προκειμένου να διασφαλιστεί νέα πίστωση χρόνου για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του 66% του ΔΕΣΦΑ στη Socar και ακολούθως ποσοστό από 17% έως και 30% στην ιταλική Snam και να κλείσει διά παντός μια εκκρεμότητα περίπου τριάμισι χρόνων.

Οι Αζέροι

Μέχρι και χθες το απόγευμα, που η Socar αποφάσισε να παρατείνει την εγγυητική για ένα μήνα, οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών έφτασαν πολλές φορές σε οριακό σημείο, καθώς οι Αζέροι ζητούσαν επίμονα έγγραφη δέσμευση από πλευράς των πωλητών (ΤΑΙΠΕΔ για το ποσοστό του Δημοσίου και ΕΛΠΕ για το 35% που κατέχουν στον ΔΕΣΦΑ και διαθέτουν προς πώληση από κοινού με το ποσοστό του Δημοσίου) ότι δεν θα εκπέσει η εγγυητική τους στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία. Το αίτημα έφερε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την ελληνική πλευρά, η οποία στην παρούσα φάση θα ήθελε τουλάχιστον να κρατήσει ζωντανό το project μέχρι την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, αφού η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ αποτελεί προαπαιτούμενο της πρώτης αξιολόγησης.

Από την Παρασκευή το απόγευμα μέχρι και χθες το απόγευμα, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν πέντε επιστολές με αντικείμενο τη διατύπωση δέσμευσης του ΤΑΙΠΕΔ και των ΕΛΠΕ ότι δεν θα εγείρουν θέμα κατάπτωσης της εγγυητικής σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης της συμφωνίας.

Η ελληνική πλευρά χρειάστηκε να επιστρατεύσει τις νομικές της υπηρεσίες για να καταλήξει σε μια διατύπωση με δόσεις ασάφειας, όπως αναφέρουν οι γνωρίζοντες, η οποία διασφάλισε την πολυπόθητη παράταση ισχύος της εγγυητικής της Socar.

Ετσι το project πήρε παράταση ζωής μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ εξέφραζαν χθες συγκρατημένη αισιοδοξία και τόνιζαν ότι σε αυτό το διάστημα θα βρεθεί λύση για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση.

Το γεγονός ωστόσο ότι η Socar για πρώτη φορά πρόβαλε αίτημα έγγραφης εγγύησης για τη μη κατάπτωση της εγγυητικής ύψους 40 εκατ. ευρώ, δημιούργησε σε κάποιους και την εντύπωση ότι πιθανώς να αναζητεί οδό διαφυγής από το project του ΔΕΣΦΑ.

Το βέβαιο είναι ότι η ρύθμιση Σκουρλέτη έχει κλονίσει ανεπανόρθωτα την εμπιστοσύνη των Αζέρων και παρά το γεγονός ότι επανήλθαν στις διαπραγματεύσεις μετά τη συνάντηση Τσίπρα – Αμπντουλάγιεφ, το θέμα «αξιοπιστία» ακολουθεί όλες τις διαπραγματεύσεις τους.

«Αξιοπιστία»

Στο θέμα «αξιοπιστία» εξάλλου «κόλλησε» και η συμφωνία, αφού η κυβέρνηση εμφανίζεται πρόθυμη να ικανοποιήσει τα βασικά αιτήματα της απόδοσης μερισμάτων από τα μελλοντικά κέρδη του ΔΕΣΦΑ και της τμηματικής καταβολής του τιμήματος, δεν έχει βρεθεί όμως ο τρόπος που θα γίνει αυτό, διασφαλίζοντας ότι δεν θα ανατραπεί στο μέλλον από κάποια νέα ρυθμιστική παρέμβαση.

Απόφαση για ΑΔΜΗΕ

Στην τελική ευθεία μπαίνει η μεταβίβαση του 24% του ΑΔΜΗΕ στην κινεζική State Grid έναντι τιμήματος 320 εκατ. ευρώ. Χθες το Δ.Σ. της ΔΕΗ ενέκρινε την ανάδειξη της State Grid σε προτιμητέο στρατηγικό επενδυτή, ενώ αποφάσισε τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων στις 24 Νοεμβρίου, με θέμα επίσης την ανάδειξη προτιμητέου επενδυτή, την έγκριση του τελικού σχεδίου σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών και την εξουσιοδότηση του προέδρου και CEO Μανόλη Παναγιωτάκη για την υπογραφή της σχετικής σύμβασης. Η ΔΕΗ με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι για τη λήψη της απόφασης ανάδειξης προτιμητέου επενδυτή το Δ.Σ. έλαβε υπόψη του το Fairness Opinion που υπέβαλε η διεθνής επενδυτική τράπεζα Barclays, την οποία είχε επιλέξει η ΔΕΗ κατόπιν διαγωνισμού, σύμφωνα με το οποίο το τίμημα χαρακτηρίζεται δίκαιο και εύλογο, η δε διαγωνιστική διαδικασία αντικειμενική και διαφανής. Το τίμημα, όπως δήλωσε ο κ. Παναγιωτάκης, αντιστοιχεί σε συνολική αξία του ΑΔΜΗΕ 1,71 δισ. και είναι σαφής ένδειξη εμπιστοσύνης προς τη ΔΕΗ αλλά και τη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή