Νέες καθυστερήσεις στην παραχώρηση της Κασσιόπης στην NCH Capital

Νέες καθυστερήσεις στην παραχώρηση της Κασσιόπης στην NCH Capital

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία από τις πρώτες αποκρατικοποιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ που «έκλεισε» τον Ιανουάριο του 2013 αλλά «προσέκρουσε» σε λυσσώδεις αντιδράσεις και προσφυγές κομμάτων και φορέων, αυτή της Κασσιόπης στην Κέρκυρα, αντιμετωπίζει ακόμα και στο και 5΄ καθυστερήσεις. Ενώ είχε προγραμματιστεί να γίνει η καταβολή του τιμήματος την ερχόμενη Τετάρτη και μάλιστα να συνοδευτεί από πανηγυρική υπογραφή στο Ζάππειο, τελικά η παραχωρησιούχος NCH Capital θα χρειαστεί να περιμένει μερικές ημέρες ακόμα προκειμένου να συγκεντρώσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά που της ζητήθηκαν, ώστε να μπορέσει να υπαχθεί στα φορολογικά κίνητρα που προβλέπονται για τέτοιου είδους επενδύσεις.

Μικρή καθυστέρηση μπροστά στον χρόνο που έχει αναλώσει έως σήμερα: Η διαγωνιστική διαδικασία είχε ξεκινήσει από τις 6 Μαρτίου του 2012 με τη δημοσίευση από το ΤΑΙΠΕΔ της «Πρόσκλησης Υποβολής Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση ακινήτου στην περιοχή Κασσιόπη της Νήσου Κέρκυρας». Χρειάστηκαν δηλαδή 4 χρόνια και 9 μήνες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία παραχώρησης.

Πρόκειται για άμεση επένδυση σε δημόσια γη συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 23 εκατ. ευρώ αφορούν το οικονομικό αντάλλαγμα για την απόκτηση του δικαιώματος της επιφάνειας, επιπλέον 2,3 εκατ. ευρώ αφορούν τη συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ στη μελλοντική υπεραξία του ακινήτου έπειτα από 6 χρόνια, ενώ σε 75 εκατ. ευρώ εκτιμάται το σύνολο της επένδυσης για την ήπια ανάπτυξη του ακινήτου κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Η NCH Capital θα αποκτήσει το 100% των μετοχών Ανώνυμης Εταιρείας Ειδικού Σκοπού, στην οποία το ΤΑΙΠΕΔ έχει μεταβιβάσει το δικαίωμα της επιφάνειας του ακινήτου έκτασης 490 στρεμμάτων στην τοποθεσία Ερημίτης στην Κασσιόπη της Κέρκυρας για περίοδο 99 ετών. Πάνω από το μισό του ακινήτου που διαθέτει πρόσβαση σε ακτογραμμή μήκους περίπου 725 μέτρων, αποτελεί ιδιωτική δασική έκταση, ενώ σε αυτό υπάρχει και μία μικρή φυσική λίμνη. Τα 320 στρέμματα από τα 490 θα παραμείνουν προσβάσιμα στο ευρύ κοινό και στα υπόλοιπα ο επενδυτής θα προχωρήσει σε τουριστική ανάπτυξη. Το ακίνητο βρίσκεται σε περιοχή της Κέρκυρας όπου υπάρχουν ιδιοκτησίες υψηλού προφίλ, όπως το κτήμα Ρότσιλντ.

Η NCH Capital έχει έδρα τη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ και διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 3,5 δισ. δολαρίων με έμφαση στο real estate, την πρωτογενή παραγωγή και το private equity και λειτουργεί περί τα 20 επιμέρους επενδυτικά κεφάλαια. Η NCH έχει δρομολογήσει τη δημιουργία παραθεριστικού – τουριστικού χωριού, που μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο 5 αστέρων δυναμικότητας 180 κλινών, όπως και 84 τουριστικές κατοικίες με 123 διαμερίσματα, μαρίνα δυναμικότητας φιλοξενίας 57 σκαφών και υποδομές όπως μονάδες αφαλάτωσης, επεξεργασίας λυμάτων αλλά και έργα αναβάθμισης και προστασίας της δασικής έκτασης και των μικρών υγροτόπων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή