Σε λήθαργο το χρηματιστήριο, με τους επενδυτές να αρνούνται να αναλάβουν επενδυτικό ρίσκο

Σε λήθαργο το χρηματιστήριο, με τους επενδυτές να αρνούνται να αναλάβουν επενδυτικό ρίσκο

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βυθισμένη στη μιζέρια και στην απαξίωση η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά παραμένει στάσιμη στα επίπεδα της 15ης Ιουνίου 2016 (575,52 μονάδες), δηλαδή οκτώ μέρες πριν από τη διεξαγωγή του βρετανικού δημοψηφίσματος στις 23 Ιουνίου 2016. Η τετράμηνη απραξία της αγοράς μετοχών δεν μπορεί να εξηγηθεί με λογικά επιχειρήματα από τα χρηματιστηριακά στελέχη. Οπως δηλώνουν στην «Κ», «από τη στιγμή που δεν υπάρχουν θετικοί καταλύτες όπως φρέσκα κεφάλαια και εξελίξεις στις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις, το Χρηματιστήριο έχει εισέλθει σε λήθαργο με τους επενδυτές να αρνούνται να αναλάβουν επενδυτικό ρίσκο». Εάν εξαιρέσουμε την κινητικότητα στη μετοχή του ΟΠΑΠ λόγω της επένδυσης στο θέμα των παιγνιομηχανών (VLTs), κανένας άλλος τίτλος της υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν προσείλκυσε αγοραστικό ενδιαφέρον.

Είναι αξιοσημείωτη και η κάθετη πτώση της αξίας των συναλλαγών και ενώ απομένουν πλέον μόνο 38 συνεδριάσεις για να εκπνεύσει και το τρέχον οικονομικό έτος. Η εβδομάδα ξεκίνησε με μικρά κέρδη της τάξεως του 0,42% για τον Γενικό Δείκτη που έκλεισε στις 591,13 μονάδες. Ηταν και η μοναδική συνεδρίαση με θετικό πρόσημο, καθώς ακολούθησαν τέσσερις συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις. Την περασμένη Δευτέρα η αξία των συναλλαγών προσδιορίστηκε στα 39,723 εκατ. ευρώ. Η πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας συνέπεσε και με την ολοκλήρωση του Οκτωβρίου. Ο Γενικός Δείκτης στη διάρκεια του 10ου μήνα του 2016 ενισχύθηκε 4,52%, ενώ αντίθετα από την αρχή της χρονιάς οι απώλειες ανέρχονται στο -6,38%. Η άνοδος της περασμένης Δευτέρας στηρίχθηκε στον τραπεζικό κλάδο. Πιο συγκεκριμένα, ο τίτλος της Τράπεζας Πειραιώς ενισχύθηκε 4,14% και έφθασε τα 0,151 ευρώ, η Εθνική Τράπεζα κέρδισε 1,08% και έκλεισε στα 0,187 ευρώ. Ο τίτλος της Eurobank κατέγραψε οριακά κέρδη 0,19% και διαμορφώθηκε στα 0,536 ευρώ.

Την περασμένη Τρίτη εμφανίσθηκαν οι πωλητές στην αγορά και οδήγησαν σε πτώση 1,47% τον Γενικό Δείκτη που διολίσθησε στις 582,45 μονάδες. Ισχυρές απώλειες σημείωσαν οι τίτλοι της Eurobank (-4,66%), της Τράπεζας Πειραιώς (-4,64%) της Εθνικής Τράπεζας (-2,67%) και του Τιτάνα (-2,22%) που έκλεισε στα 20,70 ευρώ. Η αξία των συναλλαγών περιορίσθηκε ακόμη περισσότερο σε σχέση με τη Δευτέρα και διαμορφώθηκε στα 33,986 εκατ. ευρώ. Οριακές απώλειες 0,15% κατέγραψε το Χρηματιστήριο την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016 και υποχώρησε στις 581,56 μονάδες. Ο τζίρος της συνεδρίασης ενισχύθηκε στα 55,524 εκατ. ευρώ λόγω του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τη μετοχή του ΟΠΑΠ. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 41,122 δισ. ευρώ. Την Πέμπτη παρέμεινε το αρνητικό τοπίο στη χρηματιστηριακή αγορά με μοναδική θετική εξαίρεση τον ΟΠΑΠ που δεν ήταν αρκετή για να αποφύγει η αγορά την τρίτη διαδοχική πτώση της. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε απώλειες 0,57% και έκλεισε στις 578,23 μονάδες. Ο τζίρος στα συνηθισμένα περιορισμένα επίπεδα, καθώς διαμορφώθηκε στα 33,691 εκατ. ευρώ.

H μίζερη εικόνα της αγοράς διατηρήθηκε και στη χθεσινή τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Ο τζίρος παρέμεινε σε απογοητευτικά επίπεδα, αφού και 140 λεπτά πριν από τη λήξη της συνεδρίασης δεν είχε ξεπεράσει τα 20 εκατ. ευρώ. Οι ρευστοποιήσεις κατευθύνθηκαν κυρίως προς τις τραπεζικές μετοχές και μία πεντάδα μετοχών των εμποροβιομηχανικών τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Οι εισηγμένες Τιτάν, Coca-Cola HBC και Πετρόπουλος άνοιξαν την αυλαία των αποτελεσμάτων γ΄ τριμήνου 2016. Ακολουθούν στις 10 Νοεμβρίου ο ΟΤΕ, στις 11 Νοεμβρίου η Αεροπορία Αιγαίου, στις 14 Νοεμβρίου η Τράπεζα Κύπρου, στις 15 Νοεμβρίου η Τράπεζα Πειραιώς, στις 16 Νοεμβρίου η Eurobank και η Motor Oil και στις 22 Νοεμβρίου ο Fourlis. Στις 23 Νοεμβρίου 2016 θα ανακοινώσει αποτελέσματα εννεαμήνου 2016 η Εθνική Τράπεζα. Να υπενθυμίσουμε ότι, όπως συνέβη κατά το α΄ τρίμηνο, και οι λογιστικές καταστάσεις εννεαμήνου είναι προαιρετικές για τις εισηγμένες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή