Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διαγωνισμοί για ΔΑΑ, ΔΕΣΦΑ, ΟΛΘ

Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διαγωνισμοί για ΔΑΑ, ΔΕΣΦΑ, ΟΛΘ

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τρεις αποκρατικοποιήσεις βιάζονται στην παρούσα συγκυρία στο ΤΑΙΠΕΔ. Πρόκειται για τις αποκρατικοποιήσεις του ΔΕΣΦΑ, του ΔΑΑ και του ΟΛΘ. Και οι τρεις βρίσκονται πολύ κοντά στο να ολοκληρωθούν και προς την κατεύθυνση αυτή αναμένεται να συμβάλει και ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης. Ο τελευταίος αναμένεται ότι θα έχει ως αποτέλεσμα την αποναρκοθέτηση του τοπίου των τριών αποκρατικοποιήσεων από διάφορα μέλη της κυβέρνησης. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, πολύ κοντά στο να κλείσουν βρίσκονται οι αποκρατικοποιήσεις των ΔΑΑ και ΔΕΣΦΑ. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι και οι δύο συμφωνίες μπορεί να κλείσουν μέσα στον μήνα. Η αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ θα φέρει 400 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 189 εκατ. ευρώ αφορούν το ελληνικό Δημόσιο και το ΤΑΙΠΕΔ.

Προς την κατεύθυνση αυτή, καταλυτικό ρόλο θα διαδραματίσει ενδεχόμενη απομάκρυνση του υπουργού Πάνου Σκουρλέτη, που «τοποθέτησε τη νάρκη» των τελών χρήσης του δικτύου του ΔΕΣΦΑ.

Από την άλλη πλευρά, σε πολύ καλό δρόμο βρίσκεται και η περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΔΑΑ. Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν ότι μια συμφωνία για την παράταση της ισχύος της συμφωνίας παραχώρησης του αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος» για 20 έτη, είναι πολύ κοντά στο να ανακοινωθεί. Το προσφερόμενο τίμημα, αν και δεν έχει κλείσει ακόμη, θεωρείται ικανοποιητικό και σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να εκταμιευθεί εμπροσθοβαρώς, δηλαδή μέσα στα πρώτα 1-2 χρόνια.

Η τρίτη αποκρατικοποίηση για την οποία «καίγεται» το ΤΑΙΠΕΔ είναι ο ΟΛΘ. Η διαδικασία αποκρατικοποίησης, όπως άλλωστε κι εκείνη του ΟΛΠ, ταλαιπωρείται από προσκόμματα που θέτει ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούσαν χθες, ότι η απομάκρυνση του κ. Δρίτσα, θα ανοίξει διάπλατα τον δρόμο στην αποκρατικοποίηση του λιμένα της συμπρωτεύουσας, η οποία συνεχώς διολισθαίνει χρονικά. Τώρα, το νέο ορόσημο για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών έχει μετατεθεί για τον Ιανουάριο του 2017.

Aπό την άλλη πλευρά, το ΤΑΙΠΕΔ δεν καίγεται για την υπόθεση στο Ελληνικό. Καίτοι σε λιγότερο από δέκα ημέρες λήγει η διετία που είχε τεθεί για την υπογραφή της σύμβασης, στο ΤΑΙΠΕΔ εκτιμούν ότι η Lamda Development και η Hellinikon Global Ι που είναι ο άμεσα συμβεβλημένος φορέας με το ΤΑΙΠΕΔ, θα δώσουν παράταση στις εγγυητικές επιστολές που αφορούν τις αναβλητικές αιρέσεις για την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Σημειώνεται ότι μέχρι τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016, λήγει το διάστημα των δύο ετών το οποίο συμφώνησαν οι δύο πλευρές, ώστε να ικανοποιηθούν οι αιρέσεις για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης της Ελληνικόν Α.Ε. στη Hellinikon Global. Επομένως, μετά τη μεθεπόμενη Δευτέρα, η Hellinikon Global, μπορεί να αποχωρήσει από το έργο, χωρίς κάποια επίπτωση, π.χ. κατάπτωση εγγυητικής επιστολής. Μέχρι χθες το ΤΑΙΠΕΔ δεν είχε λάβει κάποια απάντηση σχετικά με την ανανέωση των εγγυητικών επιστολών.

Σύμβουλος για το Δ.Σ. του υπερταμείου

Συμβουλευτική εταιρεία η οποία θα προτείνει τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του νέου υπερταμείου προτίθεται να προσλάβει το εποπτικό συμβούλιο του υπερταμείου. Η εταιρεία αναμένεται να προσληφθεί άμεσα και σύμφωνα με πληροφορίες θα προτείνει και τα πέντε μέλη του διοικητικού συμβουλίου, εκ των οποίων ο ένας θα είναι ο πρόεδρος και άλλος ένας ο διευθύνων σύμβουλος. Για την τελευταία θέση, σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρον έχει εκφράσει ο σημερινός πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας. Αντίθετα, φερόταν να μην επιθυμεί οποιαδήποτε υπουργοποίησή του. Τις τελικές αποφάσεις για την εκλογή του νέου δ.σ. στο υπερταμείο θα λάβει το εποπτικό συμβούλιο. Αυτή θα είναι και η πιο σημαντική και κρίσιμη απόφασή του, καθώς από εκεί και έπειτα, η αποτελεσματικότητα του υπερταμείου θα βασιστεί στην αποδοτικότητα του διοικητικού συμβουλίου. Ως συνέπεια, η απόφαση στελέχωσης του νέου δ.σ. δεν επαφίεται αποκλειστικά στην κυβέρνηση, αλλά λόγο έχουν και οι πιστωτές της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι οι αποφάσεις του εποπτικού συμβουλίου είναι έγκυρες μόνον αν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των 4/5, ενώ δύο στα πέντε μέλη είναι διορισμένα από τους πιστωτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή