Ρωσικά «αντίποινα» στη ΔΕΠΑ για τις αμερικανικές διευκολύνσεις

Ρωσικά «αντίποινα» στη ΔΕΠΑ για τις αμερικανικές διευκολύνσεις

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την «μήνιν» της Ρωσίας στη διευκόλυνση που παρέχει η ελληνική πλευρά σε επιχειρηματικά σχέδια που ανοίγουν τον δρόμο για είσοδο αμερικανικού LNG μέσω της Ελλάδας στα Βαλκάνια και στην Κεντρική Ευρώπη, όπως ο τερματικός σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και τους χειρισμούς της στην προέκταση του αγωγού Turkish Stream πληρώνει η ΔΕΠΑ. H απόφαση της ρωσικής Gazprom να διαθέσει φυσικό αέριο για την ελληνική αγορά μέσω τρίτης εταιρείας, στην οποία μάλιστα συμμετέχει με ποσοστό 50% (Προμηθέας Γκας), σπάζοντας για πρώτη φορά ένα άτυπο μορατόριουμ με την ελληνική κυβέρνηση για αποκλειστική προμήθεια της ΔΕΠΑ, που αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα η «Κ», είναι αποτέλεσμα αυτής της δυσαρέσκειας. H ρωσική πλευρά φέρεται ενοχλημένη και από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο ρωσικό σχέδιο για επέκταση του Turkish Stream μέσω της Ελλάδας στην Ιταλία και δεν είναι τυχαία η υποβάθμιση του θέματος από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα την περασμένη Τετάρτη και η γενικότερη υποβάθμιση της ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών, κάτι που στις μέχρι τώρα επαφές κορυφής ήταν υψηλά στην ατζέντα.

Είναι αξιοσημείωτη η ξεκάθαρη διατύπωση του κ. Λαβρόφ για την προέκταση του Turkish Stream, ότι θα προχωρήσει μόνο εάν υπάρξει 100% βεβαιότητα από τις Βρυξέλλες ότι δεν θα θέσουν προσκόμματα, θέση που μέχρι τώρα διατύπωνε η Ελλάδα, αλλά και η υπόδειξη από πλευράς του, συμμετοχής της τουρκικής Βοtas στον αγωγό IGI, κάτι που έφερε σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση την ελληνική κυβέρνηση. Η τουρκική Botas, σύμφωνα με την πρόταση, προτίθεται να εξαγοράσει μερίδιο 25% από τη ΔΕΠΑ στην εταιρεία IGI Poseidon, προκειμένου να διασφαλισθεί η χρηματοδότηση του έργου. Εχοντας διασφαλίσει σε μεγάλο βαθμό ένα συμβιβασμό με την Ε.Ε. στα ανοιχτά θέματα που την ταλανίζουν τα τελευταία χρόνια με επίκεντρο τις κατηγορίες για παραβίαση του ανταγωνισμού, η Gazprom δεν διστάζει να προχωρήσει σε μια αθέμιτη εμπορική πρακτική κατά της ΔΕΠΑ, τορπιλίζοντας τη βιωσιμότητα της υπό δημόσιο έλεγχο εταιρείας φυσικού αερίου. H Προμηθέας Γκας τροφοδοτεί ήδη με φυσικό αέριο μέρος των αναγκών της Elpedison, της Ηρων, ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις και με βιομηχανικούς καταναλωτές όπως και με άλλους ηλεκτροπαραγωγούς, μεταξύ των οποίων και τη ΔΕΗ.

Δυσάρεστη έκπληξη

Η διοίκηση της ΔΕΠΑ βρέθηκε προ δυσάρεστης εκπλήξεως, αφού δεν ενημερώθηκε εγκαίρως για τα σχέδια της ρωσικής πλευράς, είναι υποχρεωμένη να επαναχαράξει τη στρατηγική προμηθειών της, χωρίς ωστόσο να υπάρχει δυνατότητα μεσοπρόθεσμα τουλάχιστον διασφάλισης νέας πηγής με ανταγωνιστικότερο αέριο από το ρωσικό. Σε αυτό το πλαίσιο, ο διευθύνων σύμβουλος στις αρχές Οκτωβρίου πραγματοποίησε ταξίδι στο Αλγέρι, όπου είχε επαφές με τη διοίκηση της Sonatrach και έθεσε θέμα αύξησης των ποσοτήτων LNG που εισάγει η ΔΕΠΑ από την Αλγερία. Ο κ. Κιτσάκος μετέβη επίσης προ 20ημέρου στη Μόσχα για να διαμαρτυρηθεί στην Gazprom και να θέσει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης τόσο της τιμής προμήθειας του φυσικού αερίου όσο και θέμα κατάργησης της ρήτρας take or pay που συνοδεύει τη σύμβαση της ΔΕΠΑ. Κύκλοι της εταιρείας κάνουν λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό και τονίζουν ότι θα κινηθούν σε νομικό και επιχειρηματικό επίπεδο για να προστατέψουν τα συμφέροντά της. «Δεν είμαστε κατά του ανταγωνισμού, αλλά όταν μπορεί ο καθένας να φέρνει αέριο, δεν μπορεί μόνο η ΔΕΠΑ να επιβαρύνεται με ρήτρες take or pay» τονίζουν από τη ΔΕΠΑ, η οποία εκτός του ανταγωνισμού από την Προμηθέας Γκας, η οποία διαθέτει στην αγορά αέριο σε χαμηλότερη τιμή και χωρίς ρήτρες, έχει να διαχειριστεί και την πίεση από τους μεγάλους πελάτες της για επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή