709 εκατ. άντλησαν από τις αγορές ΟΤΕ, Wind, Forthnet

709 εκατ. άντλησαν από τις αγορές ΟΤΕ, Wind, Forthnet

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από 700 εκατ. ευρώ άντλησαν τους τελευταίους δύο μήνες οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών από τις εγχώριες και τις διεθνείς αγορές. Στόχος των νέων κεφαλαίων είναι τόσο η αναχρηματοδότηση παλαιότερων δανείων όσο και η ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς. Συγκεκριμένα, περίπου 450 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την ανάπτυξη τηλεπικοινωνιακών δικτύων νέας γενιάς, ενώ τα υπόλοιπα 250 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την αναχρηματοδότηση παλαιότερου δανεισμού.

ΟΤΕ: Τη μεγαλύτερη ομολογιακή έκδοση μεταξύ των επιχειρήσεων του κλάδου πραγματοποίησε τον περασμένο Σεπτέμβριο ο ΟΤΕ. Ο οργανισμός σύναψε δύο κοινές ομολογιακές συμβάσεις, συνολικού ύψους 389 εκατ. ευρώ. Δανειστές είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), που διέθεσε 339 εκατ. ευρώ, και η Παρευξείνια Τράπεζα (BSTDB), που διέθεσε 50 εκατ. ευρώ. Το επιτόκιο δανεισμού, σύμφωνα με πληροφορίες, κυμαίνεται στο 3,5% και θεωρείται συμφερότερο για τον ΟΤΕ σε σχέση με αντίστοιχες ομολογιακές συμβάσεις. Το σύνολο της έκδοσης, σύμφωνα με τον ΟΤΕ, θα διατεθεί για την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς κινητού και σταθερού σημείου.

Είναι η δεύτερη φορά που ο ΟΤΕ δανείζεται από την EBRD μετά την έναρξη των μνημονίων. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα, μετά την είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Πίστη, πλέον ξαναβάζει στον χάρτη της την Ελλάδα, από την οποία είχε αποσυρθεί για πολλά χρόνια πριν από το 2010.

Wind Hellas: H εταιρεία άντλησε, μέσω ομολογιακής έκδοσης, 250 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 175 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθούν στην αποπληρωμή παλαιότερου ομολογιακού δανείου, ενώ τα υπόλοιπα 75 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στην ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς. Η εταιρεία δανείσθηκε με μάλλον αλμυρό επιτόκιο, δεδομένου ότι το κουπόνι ανέρχεται σε 10%. Εικάζεται ωστόσο ότι δανειστές της και αυτήν τη φορά είναι οι ίδιοι μέτοχοι της επιχείρησης.

Forthnet: Η εταιρεία άντλησε, μέσω νέας ομολογιακής έκδοσης, κεφάλαια 70 εκατ. ευρώ. Οι ομολογίες που εκδόθηκαν είναι μετατρέψιμες σε μετοχές της επιχείρησης και, εφόσον ασκηθούν, οι ομολογιούχοι μπορούν να αποκτήσουν τον έλεγχο της επιχείρησης. Κάτι ανάλογο έγινε το 2011 στη Wind Ηellas, όπου οι ομολογιούχοι της επιχείρησης απέκτησαν τον έλεγχό της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή