Παρέμβαση για τις πιέσεις σούπερ μάρκετ στη βιομηχανία ζητεί ο ΣΒΒΕ

Παρέμβαση για τις πιέσεις σούπερ μάρκετ στη βιομηχανία ζητεί ο ΣΒΒΕ

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού ζητεί ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των ασφυκτικών πιέσεων που δέχονται οι βιομηχανίες – προμηθευτές από λιανεμπορικές αλυσίδες, απόρροια της εξέλιξης στην υπόθεση Μαρινόπουλου. Σε επείγουσα επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και προς τους αρχηγούς της Ν.Δ., των ΑΝΕΛ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, ο ΣΒΒΕ υποστηρίζει ότι «η κατάσταση αυτή είναι ασφυκτική για την ελληνική μικρομεσαία μεταποιητική επιχείρηση, που ούτως ή άλλως αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα ρευστότητας, ενώ η προφανής συνέπειά της θα είναι να οδηγηθούν σε πτώχευση δεκάδες ελληνικές επιχειρήσεις και να απολυθούν χιλιάδες εργαζόμενοι».

Οπως είχε αποκαλύψει η «Κ», μεγάλοι λιανέμποροι, μετά το «κούρεμα» κατά 50% των οφειλών του Μαρινόπουλου προς τους προμηθευτές –κάτι βεβαίως που θα εφαρμοσθεί εάν εγκριθεί από το δικαστήριο η συμφωνία εξυγίανσης του Μαρινόπουλου– ζητούν ανάλογες «διευκολύνσεις». Η απαίτηση για έμμεσο «κούρεμα» εκδηλώνεται με τρεις κυρίως τρόπους. Ο πρώτος είναι ο άμεσος, δηλαδή οι λιανέμποροι ζητούν από τη βιομηχανία να αγοράζουν σε πολύ χαμηλότερες τιμές σε σύγκριση με το παρελθόν, ακόμη και κατά 50%. Ο δεύτερος τρόπος είναι μέσω του αιτήματος για παροχή περισσότερων ημερών πίστωσης. Δεν πρόκειται ακριβώς για «κούρεμα», αλλά για έμμεση χρηματοδότηση των σούπερ μάρκετ από τη βιομηχανία, με τα σούπερ μάρκετ όμως να εισπράττουν «ζεστό χρήμα» από τους καταναλωτές, ενώ η βιομηχανία να εισπράττει με… χρονοκαθυστέρηση. Υπάρχει και ένας τρίτος τρόπος που ειδικά το τελευταίο διάστημα είναι ιδιαιτέρως δημοφιλής. Οι αλυσίδες ζητούν από τους προμηθευτές να χρηματοδοτούν εκτεταμένες προσφορές για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σε επικοινωνία που είχε η «Κ» με προμηθευτές, αναφέρουν μεν συγκεκριμένη –κορυφαία– αλυσίδα σούπερ μάρκετ ως την εταιρεία που ασκεί τις κυριότερες πιέσεις, αποφεύγουν όμως να την καταγγείλουν επώνυμα. «Και άλλες αλυσίδες αφήνουν με υπονοούμενα να εννοηθεί ότι θέλουν διευκολύνσεις, αλλά δεν το πράττουν με τον άκομψο τρόπο που το κάνει η συγκεκριμένη», υποστήριξε στην «Κ» επικεφαλής βιομηχανίας αναψυκτικών. «Μια αλυσίδα με τέτοιο τζίρο δεν χρειάζεται να προβαίνει σε τέτοιες πρακτικές, διότι κινδυνεύει να γίνει ο επόμενος Μαρινόπουλος που είχε κάκιστες σχέσεις με τους προμηθευτές», ανέφερε χαρακτηριστικά στην «Κ» επικεφαλής μεγάλης γαλακτοβιομηχανίας της περιφέρειας. «Αυτό που πρέπει να κοιτάξει είναι η χωρητικότητα των ραφιών της, η ταχύτητα αναπλήρωσης των προϊόντων και τα ταμεία, διότι πλέον λόγω της αύξησης των πελατών υπάρχει πρόβλημα στην εξυπηρέτηση», πρόσθεσε. Το γεγονός, πάντως, ότι ο ΣΒΒΕ δεν κατονομάζει κάποια ή κάποιες συγκεκριμένες αλυσίδες, προκαλεί τουλάχιστον ενόχληση σε μερίδα του κλάδου των σούπερ μάρκετ, οι οποίοι δηλώνουν ότι δεν εφαρμόζουν τις καταγγελλόμενες πρακτικές.

Στην επιστολή του ΣΒΒΕ επισημαίνεται ακόμη ότι το άναρχο αυτό τοπίο δημιουργεί τις απαραίτητες συνθήκες και αποτελεί ευκαιρία, ώστε να ληφθούν τα απαιτούμενα μέτρα και να επανεξεταστεί το καθεστώς των συναλλαγών ανάμεσα στις εταιρείες μεταποίησης και του λιανεμπορίου, το οποίο θα πρέπει να διέπεται από τις ακόλουθες αρχές: α) οι τιμές πώλησης των προμηθευτών να πραγματοποιούνται στην καθαρή τιμή, ενώ οι λοιπές παροχές να προσδιορίζονται σε συγκεκριμένο ποσοστό επί του κύκλου εργασιών και να εμφανίζονται σε ενιαίο τιμολόγιο και β) οι πληρωμές των προϊόντων να συνάδουν με τη φύση τους (π.χ. ευπαθή προϊόντα έναντι αυτών μεγάλης διάρκειας) και να γίνονται εντός των χρονικών ορίων που θέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση, με τη θέσπιση ποινικών ρητρών για τις εκπρόθεσμες πληρωμές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή