Διέξοδο στην ανάπτυξη ακινήτων προσφέρουν οι ΑΕΕΑΠ

Διέξοδο στην ανάπτυξη ακινήτων προσφέρουν οι ΑΕΕΑΠ

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κίνηση που ενδεχομένως να σηματοδοτήσει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο χρηματοδότησης έργων ανάπτυξης ακινήτων στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια τουλάχιστον της προσεχούς διετίας και για όσο απουσιάζει η τραπεζική χρηματοδότηση, θεωρείται η συμμετοχή της εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία Grivalia Properties AΕΕΑΠ, στο αναπτυξιακό έργο που δρομολογεί στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου στον Πειραιά (πρώην ακίνητα της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος) η Dimand Real Estate. Πρόκειται για επένδυση που εκτιμάται ότι θα αγγίξει ή και θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ και θα αναπτυχθεί σε διάφορα στάδια έως το τέλος της δεκαετίας.

Η Grivalia κάνει πρώτη φορά χρήση των νέων δυνατοτήτων του θεσμικού πλαισίου για τις ΑΕΕΑΠ και συμμετέχει στην επένδυση από την αρχή της, δηλαδή από το στάδιο της ανάπτυξης, έχοντας συμπράξει σε σχετική κοινοπραξία 50 – 50% με την Dimand. Σε πρώτη φάση, οι δύο εταιρείες θα συνεργαστούν για την ανάπλαση των παλιών αποθηκών της «Παπαστράτος» και τη μετατροπή τους σε ένα σύγχρονο κτίριο γραφείων 11.000 τ.μ., το οποίο όταν μισθωθεί θα αγοραστεί από την επενδυτική εταιρεία ακινήτων. Το ύψος της εν λόγω επένδυσης εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε συνολικά 14 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ανάλογη συμφωνία μεταξύ της Dimand και της Grivalia προωθείται και για τις επόμενες φάσεις της επένδυσης, που θα είναι και μεγαλύτερου μεγέθους, αρχής γενομένης από τα πρώην κεντρικά κτίρια της Παπαστράτος, συνολικής επιφάνειας 30.000 τ.μ. Σημειωτέον ότι η Dimand έχει αποκτήσει τρία οικοδομικά τετράγωνα της Παπαστράτος, εκατέρωθεν της οδού Γραβιάς, σχεδιάζοντας την ανάπλασή τους σε σύγχρονα κτίρια γραφείων, ενώ δρομολογούνται, επίσης, ξενοδοχειακή μονάδα, επιπλωμένες κατοικίες και σημεία εστίασης.

Οπως αναφέρει ο κ. Δημήτρης Ανδριόπουλος, επικεφαλής της Dimand Real Estate, τέτοιου είδους συμφωνίες είναι σημαντικές για τον κλάδο της ανάπτυξης ακινήτων, καθώς επιτρέπει την κινητοποίηση κεφαλαίων, σε μια περίοδο που η αγορά στερείται χρηματοδότησης. Κατά τον ίδιο, πάντως, η συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στη χρηματοδότηση έργων ανάπτυξης ακινήτων, παρότι θετική εξέλιξη, εντούτοις δεν μπορεί να υποκαταστήσει την τραπεζική χρηματοδότηση.

Με τη σειρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Grivalia Properties, κ. Γιώργος Χρυσικός, ανέφερε ότι «στην παρούσα φάση, λείπει ο τραπεζικός δανεισμός από την αγορά. Επομένως, χρειάζονται ιδιωτικά κεφάλαια. Εμείς εισερχόμαστε στην πρώτη φάση του έργου, αλλά θα συμμετάσχουμε και στα επόμενα στάδια της επένδυσης». Αλλωστε, το οικονομικό όφελος είναι σημαντικό για την Grivalia, η οποία θα αποκτήσει μεν το ακίνητο στην ολοκληρωμένη του μορφή, αλλά θα έχει αποκομίσει και το κέρδος του κατασκευαστή, μέσω της σύμπραξής της ήδη από το αρχικό στάδιο της ανάπτυξης.

Εν τω μεταξύ, η Grivalia ανακοίνωσε χθες την πρόθεσή της να αποκτήσει τρία ακίνητα από την Eurobank Leasing, αντί συνολικού τιμήματος 5,8 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, πρόκειται να αποκτήσει οικόπεδο 1.590 τ.μ. στη θέση «Ανεμόμυλος» στον παραλιακό οικισμό Νικήτης του Δήμου Σιθωνίας Χαλκιδικής αντί 800.000 ευρώ. Επίσης, θα αποκτηθούν 10 οριζόντιες ιδιοκτησίες πολυώροφης οικοδομής στη συμβολή των οδών Νεοφύτου Βάμβα και της Λ. Βασ. Σοφίας, αντί 2,76 εκατ. ευρώ. Επίσης, θα αποκτηθεί και ακίνητο 3.225 τ.μ. στο Κορωπί, στο οποίο στεγάζεται κατάστημα της αλυσίδας Σκλαβενίτης, αντί 2,27 εκατ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή