Προσωρινή αναστολή της αύξησης του ΕΦΚ στα τσιγάρα ζητεί ο κλάδος

Προσωρινή αναστολή της αύξησης του ΕΦΚ στα τσιγάρα ζητεί ο κλάδος

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστολή στη νέα υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου –η οποία ήταν και η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ στον νόμο για το λαθρεμπόριο καπνού– θ’ αποστείλουν άμεσα οι εκπρόσωποι του καπνικού κλάδου, σε μία ύστατη προσπάθεια να αποτρέψουν ή τουλάχιστον να αναστείλουν προσωρινά τη νέα αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα τσιγάρα, που θα επιβαρύνει το κάθε πακέτο κατά 40 έως 50 λεπτά και θα ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου 2017.

Σε χθεσινή κοινή συνέντευξη που πραγματοποίησαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μισθωτών Περιπτέρων και η Πανελλήνια Διεπαγγελματική Οργάνωση Ακατέργαστου Καπνού (ΠαΔΟΑΚ) υποστήριξαν ότι εφόσον εφαρμοσθεί η 9η κατά σειρά αύξηση φόρου στα τσιγάρα από το 2010 (η 8η έγινε τον περασμένο Ιούνιο με την αύξηση του ΦΠΑ) θα οδηγήσει στον δρόμο περισσότερες από 60.000 οικογένειες που απασχολούνται στην καπνική αλυσίδα και θα κλείσουν τουλάχιστον 3.000 περίπτερα από τα 6.000 που έχουν απομείνει, καθώς πριν από το 2010 οι περιπτερούχοι διέθεταν 11.000 καταστήματα σε ολόκληρη τη χώρα.

Ταυτόχρονα, υποστήριξαν ότι οι απανωτές αυξήσεις στις τιμές των τσιγάρων έχουν προκαλέσει νέα αύξηση του λαθρεμπορίου, που πλέον ξεπερνά το 22% της νόμιμης αγοράς στο δεκάμηνο του 2016 ενώ στα τέλη του 2015 είχε περιοριστεί στο 19,8%.

«Για κάθε ένα ευρώ, λοιπόν, που θα πληρώνει ένας καταναλωτής, τα 90 λεπτά θα πηγαίνουν στο κράτος (ΕΦΚ και ΦΠΑ) και μόλις 10 λεπτά σ’ όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, καλλιεργητές, μεταποιητές, βιομηχανίες, διανομείς, λιανέμποροι», ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Θεόδωρος Μάλλιος. Στο στόχαστρο της υπέρογκης φορολόγησης βρίσκονται όμως και χιλιάδες οικογένειες καπνοπαραγωγών στην ελληνική περιφέρεια, οι οποίες, σε συνδυασμό με την κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής αλλά και τις μειωμένες επιδοτήσεις, βρίσκονται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση. Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΠαΔΟΑΚ, κ. Βασίλης Μελενεκλής, «ας κατανοήσουν κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα ότι με την αύξηση στους φόρους για τα καπνά δεν  τιμωρούν τις μεγάλες καπνοβιομηχανίες, αλλά αντιθέτως τιμωρούν τις δεκάδες χιλιάδες αγροτικές οικογένειες  που εργάζονται νυχθημερόν στην παραγωγή ελληνικού καπνού, του πιο ποιοτικού παγκοσμίως». «Συνολικά, η Ελλάδα χάνει ετήσια έσοδα 670 εκατ. ευρώ από το λαθρεμπόριο 4 δισ. λαθραίων τσιγάρων, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΙΟΒΕ», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος των Μεταποιητικών Επιχειρήσεων Ακατέργαστου Καπνού κ. Νίκος Τζούμας.

Ειδική αναφορά στη φορολόγηση των προϊόντων καπνού περιελάμβανε και το εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο του ΣΕΒ. Οπως αναφέρεται, «Για το 2017 προγραμματίζεται η περαιτέρω αύξηση των φόρων των καπνικών προϊόντων, στο υψηλότερο επίπεδο εντός της Ε.Ε., ενώ επιπλέον η φορολογία θα συνδέεται σε μεγαλύτερο βαθμό με την τιμή λιανικής συμπιέζοντας ταυτόχρονα τα αναμενόμενα έσοδα του κράτους από μια ενδεχόμενη μεταστροφή των καταναλωτών σε νόμιμα ή παράνομα φτηνότερα τσιγάρα. Η εμπειρία από το 2010 μας δείχνει ότι η στρατηγική αυτή δεν θα αποδώσει. Το 2016 τα εκτιμώμενα έσοδα από καπνικά παραμένουν στα επίπεδα του 2009, παρά την έκτοτε αύξηση των φόρων στα καπνικά κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες και του κύκλου εργασιών στην αγορά από το 73% στο 84% της μέσης λιανικής τιμής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή