Πτώση κερδών και μικρή αύξηση πωλήσεων για τη ΦΑΓΕ κατά το εννεάμηνο

Πτώση κερδών και μικρή αύξηση πωλήσεων για τη ΦΑΓΕ κατά το εννεάμηνο

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μικρή αύξηση πωλήσεων, κατά 1,3%, και σημαντική μείωση των καθαρών κερδών έκλεισε το εννεάμηνο για τη γαλακτοβιομηχανία ΦΑΓΕ. Η μικρή αύξηση οφείλεται στο γεγονός ότι, παρά τη συνεχιζόμενη άνοδο των πωλήσεων της ΦΑΓΕ εκτός Ελλάδας, συνεχίστηκε η ραγδαία μείωση του τζίρου στην Ελλάδα, λόγω και της απόφασης του ομίλου να αποχωρήσει πλήρως από την κατηγορία του γάλακτος και να βάλει πωλητήριο στο εργοστάσιο του Αμύνταιου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την οικονομική έκθεση που συνοδεύει τα αποτελέσματα, στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2016 οι πωλήσεις της ΦΑΓΕ ανήλθαν σε 506,5 εκατ. δολάρια έναντι 500,2 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2015. Η αξία πωλήσεων αυξήθηκε κατά 1,8% στις ΗΠΑ, κατά 6,5% στο Ηνωμένο Βασίλειο και κατά 13,2% στην Ιταλία, όμως το ίδιο διάστημα μειώθηκε κατά 13,2% στην Ελλάδα. Ως προς τον όγκο πωλήσεων, καταγράφηκε αύξησή του κατά 2,1% στις ΗΠΑ, κατά 22,3% στο Ηνωμένο Βασίλειο και κατά 14,1% στην Ιταλία, όμως στην Ελλάδα υποχώρησε κατά 28,2%.

Αλλαγή στρατηγικής

Πίσω από τη νέα αύξηση των πωλήσεων βρίσκονται, σύμφωνα με την εταιρεία, η επέκτασή της, η αλλαγή του μείγματος προϊόντων της προς είδη υψηλότερης αξίας, καθώς και η αύξηση της διείσδυσης στα νοικοκυριά και η ευρύτερη διανομή των προϊόντων. Από την άλλη, η μείωση των πωλήσεων στην Ελλάδα αποδίδεται από τη ΦΑΓΕ, πρώτον, στην οικονομική κρίση στην Ελλάδα, η οποία, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, επιδεινώθηκε μετά την επιβολή των capital controls, δεύτερον, στην απόφαση του ομίλου να μειώσει τις πωλήσεις προς ασυνεπείς πελάτες και, τρίτον, στο γεγονός από τις 31 Μαΐου 2016 σταμάτησε η πώληση προϊόντων γάλακτος από την εταιρεία. Οι πωλήσεις, πάντως, του ομίλου των συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων σημείωσαν μεγαλύτερη αύξηση, κατά 3,4%, από τα 483 εκατ. δολάρια το εννεάμηνο του 2015 σε 499,6 εκατ. δολάρια το εννεάμηνο του 2016.

Τα μεικτά κέρδη διαμορφώθηκαν στο εννεάμηνο του 2016 σε 251,4 εκατ. δολάρια, καταγράφοντας αύξηση 2,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2015. Η αύξηση αυτή οφείλεται, αφενός, στη διάθεση προϊόντων υψηλότερης αξίας και, αφετέρου, στη σημαντική μείωση των τιμών γάλακτος που χρησιμοποιούνται στις μονάδες σε ΗΠΑ και Ελλάδα, κατά 0,4% και κατά 11,5% αντιστοίχως.

Μείωση κατά 46,7% σημείωσαν τα κέρδη προ φόρων στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2016 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015, καθώς από τα 63,6 εκατ. δολάρια πέρυσι διαμορφώθηκαν φέτος σε 33,9 εκατ. δολάρια. Τούτο, σύμφωνα με τη ΦΑΓΕ, οφείλεται στην αύξηση των δαπανών και στις απώλειες λόγω των διαφορών στις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 19,5 εκατ. δολάρια έναντι 41,6 εκατ. δολάρια το εννεάμηνο του 2015, κυρίως λόγω της αύξησης των δαπανών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή