Σε ήπια λύση για τη διοίκηση της ΕΤΕ προσδοκά ο κ. Φραγκιαδάκης

Σε ήπια λύση για τη διοίκηση της ΕΤΕ προσδοκά ο κ. Φραγκιαδάκης

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη βούλησή του να βρεθεί λύση για την άρση της διοικητικής κρίσης υπογραμμίζει στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, προσθέτοντας ότι το ζητούμενο είναι να βρεθεί γρήγορα μια συνεργατική λύση για το καλό της τράπεζας. Οπως σημειώνει ο κ. Φραγκιαδάκης, η τράπεζα έχει πολλές προκλήσεις μπροστά της και είναι σημαντικό να επιστρέψει η ομαλότητα για να συνεχιστεί η δουλειά.

Την προηγούμενη εβδομάδα η διοικητική κρίση στην Εθνική, που ξέσπασε με αφορμή την εκλογή νέου προέδρου, αναζωπυρώθηκε, καθώς οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη για «σοβαρό ρήγμα ανάμεσα στο δ.σ. της τράπεζας και το ΤΧΣ», επιρρίπτοντας μάλιστα ευθύνες για την κατάσταση στη διοίκηση της ΕΤΕ αλλά και η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου την περασμένη Παρασκευή ερμηνεύθηκαν ως μια έμμεση προτροπή για την παραίτηση του νέου προέδρου κ. Τάκη Θωμόπουλου και ενδεχομένως και του κ. Φραγκιαδάκη.

Πηγές της Εθνικής σημειώνουν ότι το ζήτημα δεν αφορά την αντίδραση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) σε κάποια πράξη ή απόφαση του διευθύνοντος συμβούλου, αλλά σε μια συλλογική απόφαση του δ.σ., η οποία ελήφθη με συντριπτική πλειοψηφία: στην πρώτη ψηφοφορία ο νέος πρόεδρος κ. Τάκης Θωμόπουλος εξελέγη με 8 ψήφους υπέρ έναντι 2 κατά, ενώ στη δεύτερη ψηφοφορία η εμπιστοσύνη του δ.σ. της ΕΤΕ στο πρόσωπό του ήταν καθολική με 12 υπέρ έναντι 1 κατά.

Αν και το Ταμείο εμφανίζεται –ανεπισήμως– εξοργισμένο με τη στάση της διοίκησης της τράπεζας και έχει δηλώσει ότι εξετάζει τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης για την καρατόμηση του δ.σ., ωστόσο φαίνεται ότι και οι χειρισμοί του ΤΧΣ είναι εξαιρετικά προβληματικοί. Πηγές της Εθνικής Τράπεζας και μέλη του δ.σ. επιμένουν ότι δεν υπήρξε καμία σχετική συνεννόηση και το Ταμείο δεν δήλωσε πριν από την ψηφοφορία την προτίμησή του σε κάποιον από τους υποψηφίους, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υπονοήθηκε έστω ότι η εξέλιξη της ψηφοφορίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάρρηξη σχέσεων δ.σ. – Ταμείου. Αναρωτιούνται, μάλιστα, για ποιο λόγο το ΤΧΣ, αν επιθυμούσε συγκεκριμένο υποψήφιο, έδωσε την έγκρισή του για τον κ. Θωμόπουλο, χωρίς την οποία δεν θα μπορούσε να είναι υποψήφιος για τη θέση του προέδρου.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε συμβιβαστική λύση, την οποία αποδέχθηκαν Εθνική και ΤΧΣ για την άρση του αδιεξόδου, η οποία προέβλεπε την εκλογή του κ. Θωμόπουλου ως προέδρου για ένα εύλογο αλλά συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, την εκλογή του κ. Δημήτρη Τσιτσιράγκου ως αντιπροέδρου με προοπτική στη συνέχεια να αναλάβει τη θέση του προέδρου. Η πρόταση αυτή, ωστόσο, δεν μπόρεσε να υλοποιηθεί, καθώς ο κ. Τσιτσιράγκος δεν δέχθηκε και αποχώρησε από τη διαδικασία. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», την επόμενη εβδομάδα ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης, χωρίς όμως να εξετάζει το ενδεχόμενο παραίτησής του.

Από την άλλη πλευρά, πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΤΧΣ και μετά την κυβερνητική εμπλοκή βρίσκεται υπό πίεση για να αντιδράσει και πιθανότατα αύριο Δευτέρα θα συνεδριάσει εκ νέου το γενικό συμβούλιο για να αποφασίσει τυχόν επόμενα βήματα. Από την πλευρά της η Τράπεζα της Ελλάδος από την πρώτη στιγμή είχε ενεργό ρόλο, κάτι που ζητήθηκε από το ΤΧΣ στην προσπάθεια εξεύρεσης ήπιας και συμβιβαστικής λύσης με κύριο γνώμονα τον περιορισμό και όχι τη διεύρυνση του προβλήματος. Οπως σημειώνουν πηγές της κεντρικής τράπεζας, λάθη έγιναν και από τις δύο πλευρές. Ωστόσο, αυτά δεν διορθώνονται με κινήσεις που θα δημιουργήσουν μια νέα εστία κρίσης και υπογραμμίζουν την ανάγκη για ψυχραιμία και εκτόνωση της κατάστασης ώστε να αποκλειστεί κάθε παρενέργεια στη λειτουργία της τράπεζας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή