Μάχη με τον χρόνο για Κλωστήρια, ΒΦΛ και Shelman

Μάχη με τον χρόνο για Κλωστήρια, ΒΦΛ και Shelman

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο χρόνος κυλά εις βάρος των τριών εταιρειών Shelman, Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία και ELFE (πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων) που είναι μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, ενώ σε 34 εργάσιμες ημέρες εκπνέει και η φετινή χρονιά. Παρά τις σοβαρές προσπάθειες που καταβάλλουν στελέχη της γενικής γραμματείας Συντονισμού του κυβερνητικού έργου από τις αρχές του 2016 να προσελκύσουν επενδυτές, δεν έχει υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη διαδικασία των πλειστηριασμών στην οποία έχουν εμπλακεί η Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία και η Shelman, με συνέπεια να καθυστερούν οι υποβολές επενδυτικών προτάσεων.

Το στοίχημα της κυβέρνησης είναι να προσελκύσει αξιόπιστους επενδυτές για τις τρεις επιχειρήσεις, προκειμένου να επαναλειτουργήσουν μέσα στο 2017 οι μονάδες των εταιρειών και να απασχοληθούν εκατοντάδες εργαζόμενοι σε περιοχές της Βορείου Ελλάδος. Η τελευταία εξέλιξη των ημερών, όπως πληροφορήθηκε η «Κ», αφορούσε την πτωχευθείσα βιομηχανία ξύλου Shelman, καθώς τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016 ορίστηκε ο πλειστηριασμός για το εργοστάσιο της εταιρείας ξύλου Shelman. Αυτή η εξέλιξη πρακτικά σημαίνει ότι θα εμφανισθούν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές του εργοστασίου στην Κομοτηνή. Οι πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι έχουν εκδηλωθεί τουλάχιστον τρεις επενδυτικές προτάσεις για την αγορά της μονάδας και πιθανότατα να υπάρξουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι που θα εμφανισθούν στη διαδικασία του πλειστηριασμού. Να αναφέρουμε ότι στις τρεις επενδυτικές προτάσεις, η μία προέρχεται από Ελληνα επιχειρηματία και η δεύτερη από ξένο fund με έδρα την Ελβετία. Η τρίτη πρόταση προέρχεται από εγχώριο επενδυτικό σχήμα.

Θυμίζουμε πως αρχικά, πριν η εταιρεία πτωχεύσει, είχε ενδιαφερθεί για τη μονάδα της Κομοτηνής γνωστός τουρκικός όμιλος. Το κλειστό εργοστάσιο της Shelman στην Κομοτηνή περιφρουρούν από τον Μάιο του 2014 οι 92 εργαζόμενοι. Η Shelman πριν από τη χρεοκοπία της διέθετε δύο εργοστάσια, σε Χαλκίδα και Κομοτηνή, η αξία των οποίων είχε αποτιμηθεί παλαιότερα σε 60 εκατ. ευρώ το καθένα, αλλά η μεγάλη πτώση της εγχώριας ζήτησης για προϊόντα ξυλείας λόγω της καθίζησης της οικοδομής και οι αθρόες εισαγωγές την οδήγησαν στη χρεοκοπία. Η Shelman προστέθηκε στη «μαύρη» λίστα των ελληνικών επιχειρήσεων που πτώχευσαν μέσα στους πρώτους πέντε μήνες του 2014, μετά τις Sprider, Neoset, Φωκά, Καρούζο κ.ά.

Την περασμένη Δευτέρα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διέγραψε οριστικώς τη μετοχή της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας από το Χρηματιστήριο έπειτα από 22 χρόνια παρουσίας. Ωστόσο, αυτό είναι το λιγότερο κακό για την επιχείρηση που προσπαθεί να επανακάμψει. Τις επόμενες μέρες, λένε οι πληροφορίες της «Κ», οι εκπρόσωποι Ελληνα επιχειρηματία που διαθέτει επενδυτικό fund με έδρα το Λουξεμβούργο θα πραγματοποιήσουν πολυήμερες επισκέψεις σε δύο μονάδες του ομίλου, με στόχο να υποβάλουν την τελική πρόταση εξαγοράς για να τεθούν σε λειτουργία τα εργοστάσια που θα μπορέσουν να απασχολήσουν περί τους 320 εργαζομένους.

Για το θέμα της πρώην Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2016 συνάντηση μεταξύ του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη και του Σωματείου Υπαλλήλων και Εργατοτεχνιτών Βιομηχανίας Λιπασμάτων Ν. Καρβάλης Καβάλας, παρουσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη.

Στη συνάντηση ο κ. Φλαμπουράρης επισήμανε ότι θέση της κυβέρνησης είναι η συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου με όρους πραγματικής ανάπτυξης και απόλυτο σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων, καθώς είναι η μοναδική βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων που δραστηριοποιείται στον ελληνικό χώρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή