ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στα 38,5 εκατ. ευρώ η κερδοφορία της Εθνικής Πανγαίας το εννεάμηνο

ethnikitrapeza1--3

Κέρδη ύψους 38,5 εκατ. ευρώ εμφάνισε για το φετινό εννεάμηνο η εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ) Εθνική Πανγαία, έναντι ζημιών της τάξεως των 3,1 εκατ. ευρώ που είχαν καταγραφεί κατά το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Η αύξηση αυτή, η οποία είχε καταγραφεί ήδη από τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, οφείλεται τόσο στην ενίσχυση του χαρτοφυλακίου ακινήτων με νέες προσθήκες φέτος, όσο και στη βελτίωση των κερδών από την αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων, δείγμα των βελτιωμένων συνθηκών στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων.

Ο κύκλος εργασιών της εισηγμένης αυξήθηκε κατά 4,3% σε 85,9 εκατ. ευρώ, έναντι 82,4 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ τα κέρδη προ φόρων ήταν ενισχυμένα κατά 6% σε 58,8 εκατ. ευρώ, έναντι 55,4 εκατ. ευρώ, χωρίς να ληφθεί υπόψη η αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων. Επίσης, τα αναπροσαρμοσμένα κέρδη προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων και αναπροσαρμογής αξίας των ακινήτων (adjusted EBITDA) αυξήθηκαν κατά 4,6%, σε 74,2 εκατ. ευρώ. Στο τέλος του φετινού εννεαμήνου, το χαρτοφυλάκιο του ομίλου αποτελούνταν από 322 εμπορικά ακίνητα (κυρίως καταστήματα και γραφεία) συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας 885.000 τ.μ. Εξ αυτών, πέντε βρίσκονται στην Ιταλία και δύο στη Ρουμανία. Η δε εύλογη αξία των επενδύσεων σε ακίνητα ανέρχεται πλέον σε 1,468 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι κατά το τρέχον έτος, ο όμιλος έχει προσθέσει σειρά ακινήτων στο χαρτοφυλάκιό του, με τη συνολική τους αξία να υπολογίζεται σε περίπου 11 εκατ. ευρώ. Η πιο πρόσφατη κίνηση αφορούσε στην απόκτηση τριών επαγγελματικών ακινήτων στην Αθήνα και συγκεκριμένα ενός εμπορικού καταστήματος της τάξεως των 50 τ.μ., μεταξύ των οδών Νίκης και Βουλής στο Σύνταγμα, όπως επίσης και δύο γραφειακών χώρων επί της Λ. Κηφισίας. Ο πρώτος βρίσκεται στη συμβολή των λεωφόρων Κηφισίας και Αλεξάνδρας (πρώην Κτήμα Θων), πάνω από την υπεραγορά Carrefour. Είναι επιφανείας 1.900 τ.μ. και δεν είναι μισθωμένος. Ο δεύτερος αφορά επιφάνεια 625 τ.μ. επί της Λ. Κηφισίας στο ύψος του Αμαρουσίου και είναι μισθωμένος. Το συνολικό τίμημα της εξαγοράς εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4,5 εκατ. ευρώ, ενώ πωλητής και των τριών ακινήτων είναι το Ασυλο Ανιάτων. Νωρίτερα εντός του έτους, η Εθνική Παγναία είχε αποκτήσει επιπλέον έξι ακίνητα, καταστήματα και γραφεία, τόσο στην Αθήνα, όσο και στην Πάτρα και στα Χανιά, αντί συνολικού τιμήματος της τάξεως των 10,6 εκατ. ευρώ.

Σημειωτέον ότι η εισηγμένη έχει προχωρήσει και σε ρύθμιση της οφειλής των 7,8 εκατ. ευρώ από τον όμιλο Μαρινόπουλου, καθώς οι απαιτήσεις της εταιρείας θα εξοφληθούν σε 36 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, οι οποίες θα ξεκινήσουν να καταβάλλονται εντός διμήνου από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής.