Ανακάμπτει η αγορά κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα

Ανακάμπτει η αγορά κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η βρετανική εταιρεία Vodafone για τη θυγατρική της στην Ελλάδα δείχνουν σαφή βελτίωση των μεγεθών της εταιρείας μέσα στο γ΄ τρίμηνο του έτους ή β΄ τρίμηνο του οικονομικού έτους της Vodafone. Η ανακοίνωση αυτή, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ο ΟΤΕ για την Cosmote, δείχνουν ότι η αγορά κινητής τηλεφωνίας σταμάτησε να υποχωρεί και ανακάμπτει.

Πιο αναλυτικά, για τη Vodafone Ελλάδος ανακοινώθηκε ότι το α΄ εξάμηνο του έτους 2016/17 που έληξε τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου είχε έσοδα 432 εκατ. ευρώ, έναντι 433 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο εξάμηνο του προηγούμενου οικονομικού έτους. Παράλληλα η εταιρεία εμφάνισε σημαντική αύξηση λειτουργικών κερδών (EBITDA) κατά 13% φτάνοντας τα 130 εκατ. ευρώ. Για την εταιρεία ακόμη ανακοινώθηκε ότι στο τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου είχε 5,87 εκατ. πελάτες λιανικής στην κινητή τηλεφωνία, ή 79.000 περισσότερους απ’ ό,τι ένα τρίμηνο πριν και περίπου 550.000 περισσότερους από ό,τι τον Σεπτέμβριο του 2015. Η συντριπτική πλειονότητα των προσθηκών νέων πελατών ήταν πελάτες καρτοκινητής τηλεφωνίας.

Στη σταθερή τηλεφωνία, η εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση των πελατών της κατά 9.000 μέσα στο τελευταίο τρίμηνο και κατά 69.000 στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων τριμήνων. Στο τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου, η Vodafone Ελλάδος είχε 586.000 πελάτες σταθερής.

Τα αποτελέσματα δείχνουν σαφή βελτίωση των μεγεθών της Vodafone κατά τα τελευταία δύο τρίμηνα και ειδικά στο β΄ τρίμηνο που ξεκίνησε την 1η Ιουλίου 2016. Αυτό παραδέχτηκε και η μητρική Vodafone, η οποία στη σχετική ανακοίνωση έκανε λόγο για βελτίωση των μεγεθών της στην Ελλάδα. «Η Ελλάδα επέστρεψε στην ανάπτυξη το β΄ τρίμηνο, παρά τις δύσκολες μακροοικονομικές συνθήκες», ανέφερε χαρακτηριστικά. Το συγκεκριμένο τρίμηνο, η Vodafone Hellas παρουσίασε έσοδα ύψους 211 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 8,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και αύξηση 2,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του οικονομικού έτους 2015-16.

Αυτή η βελτίωση των μεγεθών της Vodafone επιβεβαιώνει την ανάκαμψη της αγοράς κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα. Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία για την πορεία της Wind, εν τούτοις γίνεται σαφές ότι οι αρνητικοί ρυθμοί μεταβολής στην κινητή τηλεφωνία είτε μηδενίστηκαν (Cosmote) είτε έδωσαν τη θέση τους σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης (Vodafone). Υπενθυμίζεται πως για το γ΄ τρίμηνο του έτους η Cosmote ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες οριακή αύξηση των εσόδων από τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα, κατά 0,1%. Στο 9μηνο η εταιρεία παρουσίασε κάμψη κατά 3,1%, αλλά ο ρυθμός πτώσης των εσόδων φαίνεται ότι καθώς περνάει ο καιρός μετριάζεται.

Eίναι η πρώτη φορά που η αγορά κινητής τηλεφωνίας επιχειρεί μια ανάκαμψη των μεγεθών της, από το 2008 και μετά. Κάτι αντίστοιχο είχε επιχειρηθεί να συμβεί και το 2014, χωρίς ωστόσο αυτό να επιτευχθεί. Πάντως και αυτήν τη φορά η ανάκαμψη μπορεί να αποδειχτεί εύθραυστη, με δεδομένο ότι από 1/1/2017 θα επιβληθεί ειδικό τέλος φορολογίας 5% στις συνδέσεις σταθερής τηλεφωνίας και 5% στις συνδέσεις Internet κινητής τηλεφωνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή