Στη Ρωσία για διαπραγματεύσεις η ΔΕΠΑ

Στη Ρωσία για διαπραγματεύσεις η ΔΕΠΑ

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σωσίβιο σωτηρίας από τις πιέσεις του ανταγωνισμού στη χονδρική αγορά και τη δρομολογημένη όπως όλα δείχνουν έξοδό της από τη λιανική αγορά, καθ’ υπόδειξιν των θεσμών, αναζητεί η ΔΕΠΑ. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Θεόδωρος Κιτσιάκος αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να μεταβεί στην Αγία Πετρούπολη όπου βρίσκονται τα γραφεία της Gazprom για να θέσει μια σειρά από θέματα που συνδέονται με τη σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου, μετά την απόφαση της ρωσικής εταιρείας να διαθέσει για πρώτη φορά φυσικό αέριο για την ελληνική αγορά σε τρίτη εταιρεία και συγκεκριμένα στην «Προμηθέας Γκας» στην οποία συμμετέχει από κοινού με τον όμιλο Κοπελούζου σε ποσοστό 50%. Στη ΔΕΠΑ επικρατεί η άποψη ότι η δραστηριοποίηση του βασικού της προμηθευτή στη χονδρική αγορά αποτελεί πρακτική αθέμιτου ανταγωνισμού, αφού μπορεί να διαθέτει αέριο σε πολύ χαμηλότερες τιμές. Μάλιστα η εταιρεία αναμένεται να προσφύγει τόσο στη ΡΑΕ όσο και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για έλεγχο των τιμολογίων της «Προμηθέας Γκας» προς την Εlpedison και την «Ηρων», προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πράγματι ασκείται αθέμιτος ανταγωνισμός. Παράλληλα με το μέτωπο της Gazprom, η ΔΕΠΑ έχει να αντιμετωπίσει και τις πιέσεις των θεσμών για απόσυρση από τη λιανική αγορά.

Η στάση των θεσμών ως προς αυτό θεωρείται αταλάντευτη στις διαπραγματεύσεις των επόμενων ημερών με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με βασικό επιχείρημα ότι δεν μπορεί μια εταιρεία να είναι προμηθευτής και πάροχος ταυτόχρονα. Με αυτά τα δεδομένα η ΔΕΠΑ αναμένει τουλάχιστον υποχώρηση των θεσμών στο αίτημα για απόσυρση από τις τρεις ΕΠΑ (Αττικής, Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης) στις οποίες συμμετέχει με ποσοστό 51% άνευ αποζημιώσεως. Με βάση τα περσινά αποτελέσματα των τριών ΕΠΑ, υπολογίζεται ότι η ΔΕΠΑ χάνοντας το χαρτοφυλάκιο της λιανικής θα έχει απώλεια σε τζίρο περί τα 40 εκατ. ευρώ και σε κέρδη περί τα 3 -3,5 εκατ. ευρώ. Στις απώλειες αυτές, που υπολογίζονται βάσει των περσινών αποτελεσμάτων των τριών ΕΠΑ, δεν περιλαμβάνονται επενδύσεις στη λιανική που δεν έχουν αποσβεστεί.

Το πρώτο βήμα προς την έξοδο από τη λιανική αναμένεται να αποτελέσει η αναμενόμενη απόφαση της γενικής συνέλευσης της ΔΕΠΑ για την απόσχιση του κλάδου της διανομής από εκείνον της εμπορίας, την ερχόμενη Πέμπτη.

Ο διοικητικός και λειτουργικός διαχωρισμός των δραστηριοτήτων της ΔΕΠΑ, όπως και των τριών ΕΠΑ, αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση. Το σχέδιο προβλέπει διατήρηση στη ΔΕΠΑ του τομέα της εμπορίας (εφόσον καταργηθεί) και των συμβάσεων με τους διεθνείς προμηθευτές, και τη δημιουργία μιας 100% θυγατρικής που θα ασκεί τη δραστηριότητα της διανομής.

Θέμα αποζημιώσεων όμως εγείρουν και οι μέτοχοι των ΕΠΑ (ΕΝΙ για τη Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία και Shell για την Αττική) για την απώλεια του αποκλειστικού δικαιώματος προμήθειας στις γεωγραφικές τους περιοχές, που είχαν διασφαλίσει το 2000 για 30 χρόνια μέσω των συμβάσεων με το ελληνικό Δημόσιο και με έγκριση της Ε.Ε. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, οι πρεσβείες των χωρών των δύο εταιρειών, Ιταλία και Ολλανδία, έκαναν διάβημα προς τους θεσμούς για τις αποζημιώσεις, που αφορούν περί τα 170 εκατ. ευρώ επενδύσεις στην ΕΠΑ Αττικής και περί τα 100 εκατ. ευρώ για τις ΕΠΑ Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης. Τα αιτήματα των δύο πολυεθνικών στηρίζει σιωπηρά και η ΔΕΠΑ αφού ως μέτοχος των ΕΠΑ θα αποζημιωθεί και η ίδια.

Οι εξελίξεις προδιαγράφουν ένα ιδιαίτερα δυσοίωνο μέλλον για τη ΔΕΠΑ και καθιστούν αμφίβολο το εγχείρημα της ιδιωτικοποίησης, το οποίο, με βάση τα συμφωνηθέντα με τους θεσμούς, θα πρέπει να προχωρήσει μέσα στο 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή