Μερίδιο στη διεθνή πίτα έργων μεταφοράς ενέργειας διεκδικεί ο όμιλος Βιοχάλκο

Μερίδιο στη διεθνή πίτα έργων μεταφοράς ενέργειας διεκδικεί ο όμιλος Βιοχάλκο

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε στόχο τη διεκδίκηση σημαντικού μεριδίου από την παγκόσμια πίτα των έργων μεταφοράς και διασύνδεσης των δικτύων ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, ολοκληρώνεται εντός του Δεκεμβρίου 2016 η διασυνοριακή συγχώνευση διά της απορροφήσεως της Cenergy Holdings με τις εταιρείες συμμετοχών Σωληνουργεία Κορίνθου και Ελληνικά Καλώδια.

Παρουσιάζοντας τη νέα εταιρεία συμμετοχών Cenergy Holdings, o διευθύνων σύμβουλος των Σωληνουργείων Κορίνθου κ. Απόστολος Παπαβασιλείου και της Ελληνικά Καλώδια κ. Αλέξης Αλεξίου (συνδιευθύνοντες σύμβουλοι του νέου σχήματος) επεσήμαναν τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει για τις δύο εταιρείες του ομίλου Βιοχάλκο ο ιδιαίτερα δυναμικός και αναπτυσσόμενος τομέας της μεταφοράς ενέργειας.

Αναφέρθηκαν σε διεθνείς μελέτες που εκτιμούν ότι μέχρι το 2050 αναμένεται αλματώδης ανάπτυξη στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και ανανεώσιμων πηγών. Οι προοπτικές αυτές στον κλάδο της ενέργειας οδήγησαν στην ιδέα της Cenergy Holdings και της εν λόγω διασυνοριακής συγχώνευσης, όπως και της εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο Αθηνών και Euronext Βρυξελλών. Στόχος, όπως εξήγησαν οι εκπρόσωποι της εταιρείας κατά την παρουσίασή της χθες σε ειδική εκδήλωση, είναι η δημιουργία ενός μεγαλύτερου οικονομικά οργανισμού, πιο ανταγωνιστικού, με μεγαλύτερη διεθνή έκθεση, ευκολότερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση και αυξημένες προοπτικές ανάληψης μεγαλύτερων έργων.

Η εταιρεία στοχεύει στις αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης αλλά και της Αφρικής, όπου από τη μία η ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων (μεγάλο κοίτασμα σχιστολιθικού αερίου στο Τέξας) και από την άλλη η αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας δημιουργούν την ανάγκη νέων διασυνδέσεων. Μόνο ο σχεδιασμός της Ε.Ε. για έργα ενεργειακών διασυνδέσεων περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους 140 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια. Ο ενεργειακός βραχίονας του ομίλου Βιοχάλκο με το νέο επενδυτικό σχήμα που δημιουργείται στοχεύει και στα έργα διασύνδεσης στην ελληνική και ευρύτερη αγορά της Νοτιοανατολικής Μεσογείου (ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου και Κρήτης – Αττικής, διασυνδέσεις κυκλάδων, αγωγός IGB και Τurkish Stream, διασύνδεση κοιτάσματος Λεβιάθαν με Ισραήλ κ.λπ.). Τα μεγάλα αυτά έργα απαιτούν εγγυήσεις από εταιρείες αυξημένου μεγέθους, κάτι που επιτυγχάνεται με τη νέα εταιρεία συμμετοχών που λόγω του μεγέθους και της τεχνολογίας της μπορεί να προσφέρει συνδυασμένες λύσεις. Οι δύο εταιρείες έχουν πραγματοποιήσει την τελευταία 5ετία συνολικές επενδύσεις ύψους 250 εκατ. ευρώ, οι οποίες δεν έχουν αποδώσει πλήρως λόγω της ύφεσης στην εγχώρια αγορά. Τα στελέχη των δύο εταιρειών αναφέρθηκαν στις γενικότερες συνέργειες που δημιουργούνται μέσω της συγχώνευσης αλλά και στις δυνατότητες περιορισμού του country risk, καθώς και στη βελτίωση των όρων χρηματοδότησης. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα Ελληνικά Καλώδια έχασαν διαγωνισμό που είχαν μειοδοτήσει στη Γερμανία εξαιτίας του country risk.

Την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016 θα πραγματοποιηθούν οι συνελεύσεις των μετόχων των δύο εισηγμένων για να δοθούν οι αντίστοιχες εγκρίσεις της συγχώνευσης. Μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, ο όμιλος Viohalco θα διαθέτει μόνο μία θυγατρική εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, τη Χαλκόρ. Ταυτόχρονα, θα έχουμε διπλή διαπραγμάτευση στα χρηματιστήρια της Euronext (Βρυξέλλες) και της Αθήνας των μετοχών της Viohalco και της Cenergy Holdings. Υπενθυμίζουμε ότι τον Φεβρουάριο του 2016 απορροφήθηκε η μετοχή της ΕΛΒΑΛ από τη Viohalco και ενώ είχε προηγηθεί το 2015 και η απορρόφηση της Σιδενόρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή