Τα δύσκολα για την «Αλουμίνιον» πέρασαν με επενδύσεις 600 εκατ.

Τα δύσκολα για την «Αλουμίνιον» πέρασαν με επενδύσεις 600 εκατ.

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θωρακισμένη έναντι των κινδύνων από τις μελλοντικές διακυμάνσεις της τιμής των μετάλλων συνεχίζει τη μακρά πορεία της στον χρόνο η ιστορική βιομηχανία της «Αλουμίνιον» της Ελλάδος, η οποία γιόρτασε χθες μισόν αιώνα αδιάλειπτης λειτουργίας από την ίδρυσή της και 10 χρόνια υπό τον έλεγχο του ομίλου Μυτιληναίου. «Δεν έχουμε πια να φοβόμαστε πολλά πράγματα για το μέλλον της Αλουμίνιον μετά την ολοκλήρωση του επενδυτικού προγράμματος και των προγραμμάτων μείωσης κόστους που έφεραν την Αλουμίνιον μεταξύ των τριών πιο ανταγωνιστικών εταιρειών του κλάδου διεθνώς και στην κορυφή της Ευρώπης», τόνισε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος του ομίλου Μυτιληναίου, κατά τη διάρκεια της επετειακής εκδήλωσης που διοργανώθηκε χθες στα Ασπρα Σπίτια, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και εκπροσώπων των κομμάτων και τοπικών φορέων.

Ο κ. Μυτιληναίος περιέγραψε τη δεκαετή προσπάθεια για τη στήριξη και τον εκσυγχρονισμό της «Αλουμίνιον» από την εποχή που την εγκατέλειψαν οι Καναδοί και περιήλθε στον όμιλό του, με επενδύσεις άνω των 600 εκατ. ευρώ και δύο προγράμματα μείωσης του κόστους. «Καταφέραμε να περιορίσουμε το κόστος κατά 50% και η Αλουμίνιον της Ελλάδας αποτελεί σήμερα ένα διεθνές υπόδειγμα διαχείρισης κρίσεων», είπε ο κ. Μυτιληναίος και στάθηκε σε τρεις μεγάλες κρίσεις που πέρασε η ιστορική βιομηχανία. Η πρώτη, ήταν με την αποχώρηση των Γάλλων και των Καναδών το 2005. Η δεύτερη, με την κατάρρευση των τιμών των μετάλλων το 2008, ως αποτέλεσμα της κρίσης που προκάλεσε η Lehman Brothers, όταν η τιμή του αλουμινίου έχασε το 1/3 της αξίας της και η Αλουμίνιον έχανε κάθε μέρα 1 εκατ. δολάρια και η τρίτη, όταν εξαντλήθηκε η «φούσκα» της Κίνας και σημειώθηκε νέα κατάρρευση της τιμής των μετάλλων. Τότε, όπως είπε ο κ. Μυτιληναίος, έκλεισαν τα περισσότερα εργοστάσια αλουμινίου της Ευρώπης και το ίδιο περίμεναν ότι θα γίνει και με την Αλουμίνιον. Καταφέραμε όχι μόνο να κρατήσουμε ζωντανή την Αλουμίνιον αλλά και να τη μετασχηματίσουμε σε μία από τις κορυφαίες εταιρείες παραγωγής αλουμίνας και αλουμινίου διεθνώς και στη σημαντικότερη καθετοποιημένη μονάδα στην Ε.Ε., τόνισε ο κ. Μυτιληναίος και επεσήμανε τη συνεισφορά όλων των εταιρειών του Ομίλου σε αυτό αλλά και των εργαζομένων.

«Πριν από ένα χρόνο οι προσπάθειες άρχισαν να αποδίδουν καρπούς. Μπαίνουμε στο 2017 και η παλιά επένδυση που εγκατέλειψε η ΠΕΣΙΝΕ το 2005 έχει γίνει παγκοσμίως γνωστή ως το Μεταλλευτικό και Ενεργειακό Κέντρο του Αγ. Νικολάου. Δεν έχουμε να φοβόμαστε, πλέον, πολλά πράγματα. Τα δύσκολα τα αφήσαμε πίσω», είπε ο κ. Μυτιληναίος.

Με έδρα τον Αγ. Νικόλαο Βοιωτίας, το συγκρότημα της Αλουμίνιον της Ελλάδος καταλαμβάνει έκταση 750 στρεμμμάτων και απασχολεί άμεσα 1.100 άτομα και έμμεσα περισσότερα από 400. Η «Αλουμίνιον» έχει ετήσια παραγωγή 820.000 τόνων αλουμίνας και 190.000 τόνων αλουμινίου με καθοριστική συμβολή στην ανάπτυξη του ελληνικού κλάδου αλουμινίου, που το 2014 αναδείχθηκε στον πρώτο πιο εξαγωγικό κλάδο της χώρας. Το 2015, η «Αλουμίνιον» της Ελλάδος κατάφερε να πετύχει υπερδιπλασιασμό κερδών, ενώ τα έσοδά της τον περασμένο χρόνο από τις πωλήσεις προϊόντων της και εμπορευμάτων στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά ανήλθαν σε 601,4 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 30% σε ποσοστό και κατά 138,9 εκατ. ευρώ σε αξία, σε ετήσια βάση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή