Η επέκταση του «Μακεδονία» απειλεί να πλήξει τον τουρισμό στη Β. Ελλάδα

Η επέκταση του «Μακεδονία» απειλεί να πλήξει τον τουρισμό στη Β. Ελλάδα

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την απώλεια χιλιάδων τουριστών και κατ’ επέκταση εκατομμυρίων ευρώ κινδυνεύουν προορισμοί της Βόρειας Ελλάδας για τη σεζόν του 2017. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέα Ανδρεάδη, εάν υλοποιηθεί η απόφαση πραγματοποίησης των δημόσιων έργων επέκτασης του διαδρόμου προσγείωσης και απογείωσης στο «Μακεδονία», με ορίζοντα ολοκλήρωσης έως τα μέσα του επόμενου καλοκαιριού, θα χαθεί περί το 30% των πτήσεων για το 2017 στο διεθνές αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Ο κ. Ανδρεάδης ζητεί από τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς να αποφασίσουν άμεσα τη μετάθεση έναρξης των έργων για τον Νοέμβριο του 2017, προκειμένου να μηδενιστούν οι επιπτώσεις που προδιαγράφονται στον τουρισμό περιοχών όπως για παράδειγμα της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής και της Πιερίας. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το 2015 οι αφίξεις από το εξωτερικό στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης παρουσίασαν πτώση κατά 0,8% φθάνοντας σε 1,56 εκατ. Το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί στον τουρισμό της Βόρειας Ελλάδας, αν γίνουν τα έργα μεσούσης της τουριστικής περιόδου, διαπιστώνει και η Fraport που θα αναλάβει τη διοίκηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στα τέλη Ιανουαρίου.

Πάντως, η ζημιά για τον τουρισμό των περιοχών έχει ήδη αρχίσει να λαμβάνει σάρκα και οστά, καθώς αεροπορικές εταιρείες και ξένοι διοργανωτές ταξιδίων, λαμβάνοντας απαντήσεις σε αιτήματα πτήσεων για μεταμεσονύκτιες ώρες, δηλώνουν ότι δεν θα μπορούν να πωλήσουν τα πακέτα τους και θέτουν εκτός του προγραμματισμού τους για το 2017 προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος, σημειώνοντας ότι οι επιπτώσεις από την περικοπή σημαντικού αριθμού προγραμμάτων του χρόνου, αν γίνουν τα έργα στο αεροδρόμιο στην αρχή και στην αιχμή της προσεχούς τουριστικής περιόδου, μπορεί να επεκταθούν και για τη σεζόν του 2018. Και αυτό γιατί θα κατευθυνθούν τα προγράμματα προς ανταγωνιστικούς προορισμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή