Η Κύπρος προχωρεί την πώληση της Cyta Ελλάδος

Η Κύπρος προχωρεί την πώληση της Cyta Ελλάδος

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προχωρεί η πώληση της Cyta Ελλάδος. Η κυπριακή πλευρά φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει την πώληση, καθώς η θυγατρική συνιστά σημαντικό βαρίδι στη μητρική εταιρεία. Η Cyta Hellas, από την ίδρυσή της, το 2007, παραμένει ζημιογόνος, πέρυσι εμφάνισε ζημίες ύψους 6 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα έχει χρηματοδοτηθεί με περισσότερο από 140 εκατ. ευρώ. Προς την κατεύθυνση της αποκρατικοποίησης πιέζει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η τελευταία πιέζει την κυπριακή κυβέρνηση για μείωση του κράτους συνολικά στην κυπριακή αγορά. Σε ό,τι αφορά όμως την αποκρατικοποίηση της Cyta Hellas, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ισχυρά επιχειρήματα για να το πετύχει. Οι κεφαλαιακές «ενέσεις» που πραγματοποιεί η κυπριακή Cyta προς τη θυγατρική της στην Ελλάδα μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστούν κρατικές ενισχύσεις και να ζητηθεί η επιστροφή τους. Σε μια τέτοια περίπτωση η Cyta Hellas μπορεί να αποδειχθεί άλλη μία Cyprus Airways, κάτι που απεύχεται η κυπριακή κυβέρνηση.

Η κίνηση πώλησης της Cyta Hellas είναι επιθυμητή στην παρούσα συγκυρία καθώς υπάρχει ενδιαφερόμενος. Πρόκειται για τις εταιρείες Wind Hellas και Vodafone. Η πρώτη από τις δύο στο παρελθόν είχε αποστείλει αίτημα ενδιαφέροντος στην κυπριακή κυβέρνηση για τη θυγατρική της Cyta στην Ελλάδα, αλλά το αίτημα αγνοήθηκε. Σήμερα όμως, μετά τις πιέσεις που δέχεται, η κυπριακή κυβέρνηση το συζητεί ξανά.

Ετσι, φαβορί για την απόκτηση της Cyta Hellas είναι η Wind Hellas.

Αυτό άλλωστε φέρεται να έχει συνομολογηθεί με τη Vodafone, με την οποία η Wind Hellas κινείται συντονισμένα σε θέματα συγκέντρωσης της αγοράς στις ελληνικές τηλεπικοινωνίες. Μάλιστα η Wind Hellas, για να στηρίξει τις κινήσεις της, «σήκωσε» πρόσφατα κεφάλαια ύψους 250 εκατ. ευρώ, μέρος των οποίων θα αξιοποιηθεί στη συναλλαγή. Πάντως καθώς η ύφεση συνεχίζεται, δεν αποκλείεται η συναλλαγή να συνοδευθεί με ανταλλαγή μετοχών.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι τα δίκτυα των Wind Hellas και Cyta Hellas στην ελληνική επικράτεια είναι σε σημαντικό βαθμό συμπληρωματικά μεταξύ τους και, ως συνέπεια, αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο για την εξαγορά της Cyta από τη Wind. Το πιο σημαντικό κίνητρο είναι οι περίπου 350.000 πελάτες της Cyta, οι οποίοι αν προστεθούν στους 500.000 πελάτες της Wind, τότε δημιουργούν τον Νο 2 operator σταθερής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, πίσω από τον ΟΤΕ. Η Wind χρειάζεται το συγκεκριμένο πελατολόγιο προκειμένου να προσφέρει τις νέες υπηρεσίες τηλεόρασης που τώρα αναπτύσσει μέσω της τεχνολογίας IPTV.

Η κίνηση δε απόκτησης της Cyta Hellas, εφόσον ολοκληρωθεί, θα απομακρύνει ακόμη περισσότερο το πιθανό σενάριο απόκτησης της Forthnet από τις εταιρείες Wind και Vodafone.

Kαλώς εχόντων των πραγμάτων, κι εφόσον δεν υπάρχουν άλλες πολιτικές εξελίξεις στη μεγαλόνησο (π.χ. διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό), η πώληση της Cyta Hellas αναμένεται στο α΄ εξάμηνο του 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή