Οι tοur operators πιέζουν για το τέλος διανυκτέρευσης

Οι tοur operators πιέζουν για το τέλος διανυκτέρευσης

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eνα νέο «χαράτσι» απευθείας στους Eλληνες ή στους ξένους τουρίστες αλλά και ένα ακόμη άμεσο και ισχυρό πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα του ξενοδοχειακού προϊόντος αποτελεί το τέλος διανυκτέρευσης που θα επιβληθεί στα ξενοδοχεία από την 1η Ιανουαρίου 2018.

Αυτό αναφέρει ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννης Ρέτσος, επισημαίνοντας ότι οι εκπρόσωποι των ξένων tοur operators συζητούν επίμονα από τώρα με τους Eλληνες ξενοδόχους για το ποιος θα επιβαρυνθεί, τελικά, με αυτόν τον νέο φόρο. Οι ξενοδόχοι δεν μπορούν να δώσουν απαντήσεις, καθώς δεν έχει ξεκαθαριστεί με ποιον τρόπο θα επιβληθεί η νέα επιβάρυνση στο ξενοδοχειακό προϊόν. Εκπρόσωποι τοπικών ξενοδοχειακών ενώσεων ζητούν να μην ισχύσει το μέτρο, θυμίζοντας ότι στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στην Ελλάδα κατέγραψαν απώλειες 703 εκατ. ευρώ σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2015. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένουν από την υπουργό Τουρισμού Ελενα Κουντουρά να πάρει σαφή θέση αν είναι υπέρ ή κατά του μέτρου και να πράξει ανάλογα. Το μείζον ερώτημα, όπως σημειώνει ο κ. Ρέτσος, είναι γιατί πρέπει ο τουρισμός πάλι να επιβαρυνθεί σε τέτοιον βαθμό, την ώρα που σε όλη την Ελλάδα δεκάδες χιλιάδες σπίτια ενοικιάζονται αφορολόγητα και κατά σύστημα. Και προσθέτει: «Γιατί να πληρώσει πάλι ο τουρισμός τα τουλάχιστον 280 εκατ. ευρώ που χάνει το κράτος κάθε χρόνο από τα διαφυγόντα έσοδα αυτής της παραοικονομίας, η οποία πάνω από έναν χρόνο φαίνεται να απολαμβάνει ένα είδος ιδιότυπης ασυλίας;».

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον προσεχή Ιανουάριο σημαντική μερίδα ξενοδόχων θα πρέπει να δημοσιοποιήσει τις προθέσεις της σε μεγάλο τουριστικό οργανισμό για την τιμολογιακή της πολιτική, ενόψει της υπογραφής συμβολαίων για τη σεζόν 2018. Επίσης, από τον Φεβρουάριο θα ξεκινήσουν οι υπογραφές συμβολαίων για το 2018 με τουριστικούς οργανισμούς που διακινούν Βρετανούς τουρίστες στη χώρα μας.

Πάντως, και τα νέα φορολογικά βάρη που προβλέπεται να επιβληθούν από 1η Ιανουαρίου 2017 σε σειρά προϊόντων και υπηρεσιών (καύσιμα, καφές, σταθερή τηλεφωνία) θα ακριβύνουν ακόμα περισσότερο το τουριστικό «καλάθι» της χώρας και θα αυξήσουν το κόστος λειτουργίας των ξενοδοχείων. Και όλα αυτά ενώ τους τελευταίους 18 μήνες έχουν επιβληθεί στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις διπλασιασμός του ΦΠΑ στη διαμονή, σχεδόν διπλασιασμός του ΦΠΑ στην εστίαση και έχει καταργηθεί η εξαίρεση των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων των ξενοδοχείων από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ. Ακόμη μεγαλύτερο θα είναι το βάρος για τα νησιά, στα οποία είχε απομείνει η έκπτωση του 30% στους συντελεστές του ΦΠΑ, αλλά θα καταργηθεί στις αρχές του έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή