86 εκατ. τα κεφάλαια που δαπάνησαν για απόκτηση ακινήτων οι ΑΕΕΑΠ το ’16

86 εκατ. τα κεφάλαια που δαπάνησαν για απόκτηση ακινήτων οι ΑΕΕΑΠ το ’16

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κεφάλαια που προσεγγίζουν τα 86 εκατ. ευρώ έχουν δαπανήσει για την απόκτηση ακινήτων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό οι εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ) κατά το τρέχον έτος. Ειδικότερα, περί τα 32 εκατ. ευρώ έχει επενδύσει η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, ενώ μετά τις κινήσεις των τελευταίων εβδομάδων η Grivalia Properties έχει τοποθετήσει συνολικά κεφάλαια της τάξεως των 46,5 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, 7,4 εκατ. ευρώ έχει επενδύσει και η Intercontinental International ΑΕΕΑΠ της οικογένειας Χαλικιά για την εξαγορά δύο ορόφων γραφείων στον Πύργο Αθηνών και ενός εμπορικού καταστήματος 4.000 τ.μ. στο Ηράκλειο Κρήτης, το οποίο είναι μισθωμένο από την αλυσίδα ΑΒ Βασιλόπουλος.

Μεταξύ των πρόσφατων κινήσεων της Grivalia περιλαμβάνεται η απόκτηση αντί ποσού της τάξεως των 15 εκατ. ευρώ του Arcadia Business Centre, ενός συγκροτήματος γραφείων συνολικής επιφάνειας 19.700 τ.μ., στην οδό Αμαρουσίου-Χαλανδρίου 18-20. Επίσης, η εταιρεία αναμένεται να οριστικοποιήσει σε προσεχή έκτακτη γενική συνέλευση την απόκτηση επιπλέον τριών ακινήτων από τη Eurobank Leasing, αντί συνολικού τιμήματος 5,8 εκατ. ευρώ. Εντός του Οκτωβρίου οριστικοποιήθηκε και η επένδυση ύψους 14 εκατ. ευρώ της εισηγμένης για την αγορά και ανακατασκευή των παλαιών εγκαταστάσεων της καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτος» στον Πειραιά σε ένα σύγχρονο κτίριο γραφείων, σε συνεργασία με την εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dimand Real Estate.

Αντίστοιχα, η Εθνική Πανγαία προχώρησε πρόσφατα στην υπογραφή δεσμευτικού προσυμφώνου για την απόκτηση εννιά κτιρίων γραφείων και καταστημάτων στην Ιταλία, έναντι συνολικού τιμήματος 21,56 εκατ. ευρώ. Τα ακίνητα βρίσκονται σε διάφορες πόλεις της χώρας και είναι εκμισθωμένα στο ιταλικό Δημόσιο, αλλά και σε διεθνούς φήμης εταιρείες. Η σχετική συναλλαγή κυοφορούνταν ήδη από τον προηγούμενο Ιούλιο και αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν εκπνεύσει το τρέχον έτος. Επιπλέον, 11 εκατ. ευρώ έχουν δαπανηθεί για την απόκτηση εμπορικών καταστημάτων και γραφείων στην ελληνική αγορά από τις αρχές του έτους.

Aξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλο μέρος των εν λόγω επενδύσεων, κυρίως των μεγαλύτερων ΑΕΕΑΠ του κλάδου, δηλαδή της Grivalia και της Εθνικής Πανγαίας, έχουν πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του τελευταίου διμήνου. Αυτό συμβαίνει για μία σειρά παραγόντων, όπως για παράδειγμα, το γεγονός ότι η πρόσφατη αλλαγή στο φορολογικό καθεστώς των ΑΕΕΑΠ σήμανε τον επταπλασιασμό της φορολογικής επιβάρυνσης του συνόλου του αποθεματικού τους, περιλαμβανομένων και των ρευστών διαθεσίμων, αλλά και των κενών ακινήτων. Ειδικότερα, ο σχετικός συντελεστής αυξήθηκε από το 0,105% στο 0,75%, λειτουργώντας και ως κίνητρο για την ταχύτερη επένδυση των κεφαλαίων στην αγορά ακινήτων, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Σε μακροπρόθεσμο όμως επίπεδο, η υψηλότερη αυτή φορολόγηση λειτουργεί αποθαρρυντικά για την άντληση περισσότερων κεφαλαίων από την αγορά με στόχο την υλοποίηση επενδύσεων σε βάθος χρόνου. Αυτός, άλλωστε, ήταν και ο κύριος λόγος που η διοίκηση της Εθνικής Πανγαίας ματαίωσε την πρόθεσή της να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά ποσόν που θα υπερέβαινε τα 300 εκατ. ευρώ τουλάχιστον έως το 2017. Εν τω μεταξύ, θα πρέπει να σημειωθεί ότι κεφάλαια προς επένδυση διαθέτει πλέον και η Trastor ΑΕΕΑΠ, μετά την είσοδο ως στρατηγικού επενδυτή, του αμερικανικού ομίλου Varde Partners και την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά το ποσό των 24 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή