Στα 322 εκατ. οι επενδύσεις των ναυτιλιακών τον Οκτώβριο

Στα 322 εκατ. οι επενδύσεις των ναυτιλιακών τον Οκτώβριο

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνολικές επενδύσεις της τάξεως των 322 εκατ. ευρώ πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια του φετινού Οκτωβρίου οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες, κυρίως για την απόκτηση μεταχειρισμένων πλοίων και λιγότερο για τη ναυπήγηση νέων. Σύμφωνα με σχετικά στοιχεία που συνέλεξε ο ναυλομεσιτικός οίκος της Golden Destiny, η επενδυτική δραστηριότητα ήταν σαφώς πιο έντονη κατά τον Οκτώβριο, συγκριτικά τόσο με τον αμέσως προηγούμενο μήνα όσο και σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2015, καθώς έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτό ότι οι τιμές των πλοίων δύσκολα θα σημειώσουν περαιτέρω πτώση, τουλάχιστον άμεσα. Αλλωστε, κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, οι ναύλοι ξηρού φορτίου έχουν αυξηθεί κατά 50% σε ορισμένες περιπτώσεις, πυροδοτώντας έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον για τα φορτηγά πλοία, που φέτος έχουν κυριαρχήσει στις επενδυτικές προτιμήσεις των Ελλήνων πλοιοκτητών.

Ειδικότερα, κατά τον φετινό Οκτώβριο, οι ελληνικές εταιρείες απέκτησαν συνολικά 26 πλοία, έναντι μόλις επτά κατά τον Σεπτέμβριο και 10 τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Το συνολικό ύψος της επένδυσης ανήλθε σε 279,5 εκατ., ενώ η μεταφορική ικανότητα των πλοίων που αποκτήθηκαν ανέρχεται σε 2,17 εκατ. τόνους dwt. Από τα 26 πλοία, τα 19 ήταν φορτηγά πλοία κόστους 205,5 εκατ. και μεταφορικής ικανότητας 1,68 εκατ. τόνων dwt. Επίσης, αποκτήθηκαν και έξι δεξαμενόπλοια, όσο επίσης και ένα μικρό πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Αντίστοιχα, σε ό,τι αφορά τις παραγγελίες νέων πλοίων, ο Οκτώβριος σηματοδότησε την επιστροφή των Ελλήνων πλοιοκτητών στην αγορά, καθώς κατά τον Σεπτέμβριο δεν υποβλήθηκε ούτε μία παραγγελία. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, παραγγέλθηκαν πέντε νέα πλοία, συνολικού κόστους 42,5 εκατ., αν και για δύο από αυτά δεν έγινε γνωστό το ύψος της επένδυσης. Ενδεικτικό της απουσίας των ελληνικών συμφερόντων από τις παραγγελίες νέων πλοίων στα ναυπηγεία φέτος, είναι ότι, κατά τον αντίστοιχο μήνα του 2015, είχαν παραγγελθεί 10 πλοία. Κατά τον φετινό μήνα, οι παραγγελίες αφορούσαν αποκλειστικά και μόνο δεξαμενόπλοια, συνολικής μεταφορικής ικανότητας 430.900 τόνων dwt.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Golden Destiny, σε παγκόσμια βάση, τον Οκτώβριο υποβλήθηκαν παραγγελίες για την ναυπήγηση συνολικά 61 νέων πλοίων, μεταφορικής ικανότητας 3,47 εκατ. dwt και κόστους 1,43 δισ. δολάρια. Πρόκειται για αύξηση της τάξεως του 91% έναντι του Σεπτεμβρίου, όταν παραγγέλθηκαν 32 πλοία, ωστόσο και πάλι η απόσταση σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους είναι μεγάλη, καθώς τότε είχαν υποβληθεί παραγγελίες για 120 νέα πλοία, αριθμός διπλάσιος του φετινού. Η προτίμηση της διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας παραμένουν τα δεξαμενόπλοια, τα οποία κατέλαβαν τη μερίδα του λέοντος, με 37 παραγγελίες (1,16 δισ. δολ. το ύψος της επένδυσης).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή