Επιστροφή μετρητών σε μετόχους λόγω αύξησης φορολογίας μερισμάτων στο 15%

Επιστροφή μετρητών σε μετόχους λόγω αύξησης φορολογίας μερισμάτων στο 15%

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αύξηση της φορολογίας στα μερίσματα, από 10% που ισχύει σήμερα στο 15% από την 1η Ιανουαρίου 2017, ήταν η βασική αιτία για 14 εισηγμένες να προχωρήσουν σε επιστροφή μετρητών προς τους μετόχους τους στη διάρκεια του 2016. Οπως εξηγούν στην «Κ» διαχειριστές θεσμικών χαρτοφυλακίων, για τρεις λόγους μία εισηγμένη επιστρέφει κεφάλαιο προς τους μετόχους όπως συμβαίνει τη φετινή χρονιά, κατά την οποία έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Οι λόγοι είναι οι εξής: α) αύξηση της αποδοτικότητας των ιδίων κεφαλαίων, β) επιβράβευση διακρατούντων μετόχων οι οποίοι στα χρόνια της επενδυτικής ξηρασίας, όπως ήταν η τετραετία 2012-2015, δεν ρευστοποίησαν μετοχές από το χαρτοφυλάκιό τους και γ) φορολογικό κέρδος για τους μετόχους λόγω της αύξησης του συντελεστή φορολόγησης για το επόμενο οικονομικό έτος, το 2017.

Παρά τα όσα συνέβησαν το 2015 με τα capital controls, τις δύο πρόωρες εκλογικές αναμετρήσεις και το δημοψήφισμα, οι εταιρείες ακολούθησαν γενναιόδωρη μερισματική πολιτική, καθώς αν συμπεριληφθούν και οι εισηγμένες που διένειμαν μέρισμα ξεπερνούν τις 45.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου, το 2008 που είναι η πρώτη χρονιά με μείωση ΑΕΠ (-0,02%), συνολικά 182 εισηγμένες είχαν δώσει 4,486 δισ. ευρώ (μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίων), αφού προέρχονταν από την πιο κερδοφόρα χρονιά όλων των εποχών με καθαρά κέρδη μετά από φόρους που είχαν ξεπεράσει τα 7,6 δισ. ευρώ. Το 2013 με το ΑΕΠ να μειώνεται 3,20% υπήρξε κατακόρυφη πτώση και στη διανομή κεφαλαίου, αφού μόλις 21 εισηγμένες διένειμαν 576 εκατ. ευρώ. Ομως, κατά τη διετία που ακολούθησε τα ποσά αυτά ανέβηκαν (28 εισηγμένες το 2014 και 37 το 2015 αντίστοιχα) και διανεμήθηκαν 637 και 771 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ των συνδικαλιστών της ΕΥΔΑΠ και της διοίκησης αποτελεί η επιστροφή κεφαλαίου 0,38 ευρώ από κέρδη προηγούμενων ετών, καθώς ορίσθηκε νέα έκτακτη γενική συνέλευση την προπαραμονή των Χριστουγέννων στις 23 Δεκεμβρίου 2016, αφού η προγραμματισμένη αυτή την εβδομάδα δεν έγινε ποτέ. Να σημειωθεί πως φέτος η εισηγμένη διένειμε επίσης μέρισμα ύψους 0,21 ευρώ ανά τίτλο.

Η αλευροβιομηχανία Λούλη αποφάσισε έπειτα από έγκριση της ετήσιας τακτικής συνέλευσης να επιστρέψει κεφάλαιο ύψους 0,06 ευρώ ανά μετοχή. Η εταιρεία Πλαίσιο Computers, που δραστηριοποιείται στον κλάδο πληροφορικής, θα επιστρέψει κεφάλαιο ύψους 0,35 ευρώ, ενώ η διοίκηση σχεδιάζει την επέκταση των εργασιών στην Κύπρο. Η εταιρεία τροφίμων Κανάκης ανήκει στην 14άδα των εισηγμένων που θα επιστρέψει κεφάλαιο ύψους 0,11 ευρώ. Στην εναλλακτική αγορά που είναι ο προθάλαμος για την κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου συναντούμε την Epsilon Net, η οποία θα επιστρέψει κεφάλαιο 0,09 ευρώ ανά μετοχή, ενώ υπάρχει στην εναλλακτική αγορά και η Entersoft, που αποφάσισε να επιστρέψει κεφάλαιο 0,12 ευρώ ανά μετοχή.

Η βιομηχανία μαρμάρου Ικτίνος, που διαθέτει σημαντική παρουσία στην αγορά της Κίνας και σχεδιάζει να επεκταθεί και στη Λατινική Αμερική, θα επιστρέψει κεφάλαιο ύψους 0,025 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή