Το καινοτόμο ελληνικό επιχειρείν βραβεύτηκε στα Growth Awards

Το καινοτόμο ελληνικό επιχειρείν βραβεύτηκε στα Growth Awards

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το ελληνικό επιχειρείν που δεν κατέθεσε τα όπλα την περίοδο της κρίσης, αλλά αντίθετα διακρίθηκε, ανέλαβε πρωτοβουλίες, τόλμησε, επένδυσε, προσαρμόστηκε στις νέες συνθήκες και κέρδισε τη μάχη του διεθνούς ανταγωνισμού, δημιουργώντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας», βραβεύτηκε την εβδομάδα που μας πέρασε στην εκδήλωση των Growth Awards.

Πρόκειται για κοινή πρωτοβουλία που εγκαινίασαν φέτος για πρώτη χρονιά η Eurobank και η Grant Thornton με εμπνευστές τον πρόεδρο της Eurobank Νικόλαο Καραμούζη και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Grant Thornton Βασίλη Καζά. Στόχο έχει να αναδείξει και να τιμήσει τους επιχειρηματίες που ξεπερνώντας εμπόδια και αντιξοότητες, κατάφεραν να ξεχωρίσουν και να ανταγωνιστούν με επιτυχία διεθνώς, συνδυάζοντας υψηλές οικονομικές επιδόσεις με τη σύγχρονη εταιρική διακυβέρνηση, την ισχυρή εγχώρια παρουσία με την εξωστρεφή δραστηριότητα. Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής, παρουσία πλήθους εκπροσώπων της επιχειρηματικής και ακαδημαϊκής κοινότητας και εκπροσώπων από πολιτικά κόμματα, μίλησαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο πρόεδρος της Ν.Δ. και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ την έναρξη κήρυξε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας.

Η επιλογή των εταιρειών, όπως εξήγησε ο κ. Καζάς, έγινε από μια λίστα 172 επιχειρήσεων που αξιολογήθηκαν από ένα ευρύτατο δείγμα 8.000 εταιρειών με βάση ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως η λειτουργική και επιχειρησιακή βελτίωση, η ανάπτυξη προϊόντος και αγορών, το ανθρώπινο δυναμικό και η εταιρική κουλτούρα, οι επενδύσεις και η εταιρική κοινωνική ευθύνη. Από τη λίστα προκρίθηκαν από 15μελή επιτροπή 20 επιχειρήσεις και από αυτές βραβεύτηκαν 6 + 1, οι οποίες, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Καραμούζης, «παρά τις αντιξοότητες, την ύφεση, τα υψηλά επιτόκια, τη στενότητα ρευστότητας, τους υψηλούς φόρους, το μη φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, όχι μόνο επιβιώνουν αλλά συνεχίζουν να δημιουργούν, να ανταγωνίζονται επιτυχώς διεθνώς και να συμβάλλουν στην εθνική αναπτυξιακή προσπάθεια». Οι επιδόσεις τους είναι μετρήσιμες, καθώς με βάση την ανάλυση της Grant Thornton πέτυχαν κατά την επταετία 2009-2015 αύξηση τζίρου κατά 35%, αύξηση της απασχόλησης κατά περίπου 4.300 άτομα, βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας κατά 30% και αυξημένα κέρδη προ φόρων στα 399 εκατ. ευρώ από 313 εκατ. ευρώ.

Στην ομιλία του ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας υπογράμμισε «την καθοριστική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και των πιο δυναμικών, εξωστρεφών και καινοτόμων ελληνικών επιχειρήσεων για την έξοδο από την ύφεση», ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Δραγασάκης επισήμανε την ανάγκη εξόδου από την κρίση μέσα από την επικράτηση «ενός επενδυτικού πατριωτισμού που επενδύει τα κέρδη στην έρευνα και δημιουργεί θέσεις απασχόλησης». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. παρουσίασε τον οδικό χάρτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη μείωση της φορολογίας, που περιλαμβάνει μείωση της φορολογίας εισοδήματος από το 29% στο 20%, του φόρου για τα μερίσματα από 15% σε 5% και του ΕΝΦΙΑ κατά 30% συνολικά στη διετία.

Οι εταιρείες που βραβεύθηκαν ανά κατηγορία είναι: ΜΕΓΑ προϊόντα ατομικής υγιεινής στην κατηγορία «Λειτουργική/Επιχειρησιακή βελτίωση», Παλίρροια Σουλιώτης Ανώνυμη Βιοτεχνική και Εμπορική Εταιρεία Κατασκευής Κονσερβών στην κατηγορία «Ανάπτυξη προϊόντος», Καράτζη Βιομηχανικές και Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις στην κατηγορία «Ανάπτυξη αγορών», Κλέμαν Ελλάς ΑΒΕΕ στην κατηγορία «Ανθρώπινο δυναμικό και εταιρική κουλτούρα», Ελληνικά Γαλακτοκομεία στην κατηγορία «Επενδύσεις» και Μύλοι Λούλη Α.Ε. στην κατηγορία «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη». Ειδικό βραβείο «Επιχειρηματικής Αριστείας» απονεμήθηκε στην εταιρεία Αεροπορία Αιγαίου Ανώνυμη Αεροπορική Εταιρεία (Aegean Airlines) για τις συνολικές επιδόσεις της και τη συμβολή της στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή