Τα προϊόντα-μαϊμού στερούν από το νόμιμο εμπόριο άνω των 2,1 δισ. σε πωλήσεις

Τα προϊόντα-μαϊμού στερούν από το νόμιμο εμπόριο άνω των 2,1 δισ. σε πωλήσεις

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερα από 2,1 δισ. ευρώ είναι οι πωλήσεις που χάνουν κάθε χρόνο το νόμιμο εμπόριο και η βιομηχανία στην Ελλάδα εξαιτίας της ευρείας κυκλοφορίας προϊόντων απομιμήσεων –προϊόντων «μαϊμού»– ενώ οι απώλειες σε θέσεις εργασίας υπολογίζονται σε 24.600, χωρίς σε αυτές να περιλαμβάνονται οι χαμένες έμμεσες θέσεις εργασίας. Μάλιστα, η Ελλάδα που κατέχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι η χώρα που έχει και τη θλιβερή πρωτιά απωλειών θέσεων εργασίας, λόγω ακριβώς της κυκλοφορίας παραποιημένων προϊόντων. Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από τις μελέτες που έχει εκπονήσει το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (EUIPO) μέσω του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου παραβίασης των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας. Οι μελέτες έγιναν στους παρακάτω κλάδους: φαρμακευτικά σκευάσματα, αλκοολούχα ποτά και κρασιά, ηχογραφημένη μουσική, ρολόγια και κοσμήματα, είδη ταξιδιού και τσάντες χειρός, παιχνίδια, αθλητικά είδη, είδη ένδυσης, υπόδησης και συναφή συμπληρώματα και είδη καλλωπισμού και προσωπικής φροντίδας. Οι μεγαλύτερες απώλειες στην Ελλάδα εντοπίζονται από τη διακίνηση ενδυμάτων και υποδημάτων «μαϊμού», καθώς υπολογίζονται ετησίως 953 στα εκατ. ευρώ, ενώ οι θέσεις εργασίας που χάνονται εκτιμώνται σε 19.803. Ακολουθεί ο κλάδος των φαρμάκων με τις απώλειες να υπολογίζονται σε 684 εκατ. ευρώ και τις χαμένες θέσεις εργασίας σε 2.370. Πωλήσεις 226 εκατ. ευρώ και 2.089 θέσεις εργασίας χάνονται από την κυκλοφορία «μαϊμού» καλλυντικών. Στον κλάδο του οίνου και των αλκοολούχων ποτών, όπου τα τελευταία χρόνια λόγω και της υπερφορολόγησης έχουν λάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις το λαθρεμπόριο και η νοθεία, οι απώλειες σε πωλήσεις υπολογίζονται σε 46 εκατ. ευρώ, ενώ χάνονται και 241 θέσεις εργασίας.

Συνολικά, στην Ε.Ε. εκτιμάται όχι χάνονται κάθε χρόνο από τους εννέα προαναφερθέντες κλάδους πάνω από 48 δισ. ευρώ ή το 7,4% του συνόλου των πωλήσεων (στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι 15,6%) και 500.000 θέσεις εργασίας. Τα διαφυγόντα δημόσια έσοδα λόγω της κυκλοφορίας προϊόντων παραποίησης/απομίμησης και πειρατείας ανέρχονται σύμφωνα με εκτιμήσεις, σε 14,3 δισ. Τέλος, η ευρωπαϊκή οικονομία υπολογίζεται ότι χάνει και άλλα 35 δισ. λόγω των έμμεσων επιπτώσεων της παραποίησης/απομίμησης και της πειρατείας στους εν λόγω τομείς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή