ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στο φυσικό αέριο στρέφεται η ακτοπλοΐα – Συνεργασία ΔΕΠΑ-Attica Group

sto-fysiko-aerio-strefetai-i-aktoplo-a-synergasia-depa-attica-group-2164809

Τον δρόμο για τη διεύρυνση της αποκεντρωμένης χρήσης του φυσικού αερίου και της προώθησης του LNG στη ναυτιλία ανοίγει το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε, χθες, η ΔΕΠΑ με την Attica Group, μητρική εταιρεία των Superfast Ferries και Βlue Star Ferries για τη χρήση LNG από επιβατηγά πλοία. Οπως ανακοίνωσε η ΔΕΠΑ, οι δύο εταιρείες θα προβούν στην από κοινού μελέτη των παραμέτρων και των προϋποθέσεων για τη χρησιμοποίηση του LNG σε πλοία του στόλου της Attica Group και με βάση τα συμπεράσματα που θα προκύψουν, θα αποφασίσουν την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας τους.

Η χρήση φυσικού αερίου διασφαλίζει τη συμμόρφωση προς την υφιστάμενη νομοθεσία σχετικά με την περιεκτικότητα των καυσίμων πλοίων σε θείο, καθώς και την από 27.10.2016 απόφαση του Ιnternational Μaritime Οrganization (ΙΜΟ), για την υιοθέτηση σε ευρωπαϊκή και παγκόσμια κλίμακα του ορίου 0,5% στην περιεκτικότητα των ναυτιλιακών καυσίμων σε θείο από την 1η Ιανουαρίου 2020. Προς αυτή την κατεύθυνση, η ΔΕΠΑ και η Attica Group συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα POSEIDON MED II, το οποίο αποσκοπεί στην εισαγωγή του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ-LNG) ως κύριο καύσιμο για τη ναυτιλιακή βιομηχανία και στην ανάπτυξη ενός επαρκούς δικτύου υποδομών ανεφοδιασμού των πλοίων με LNG. Το έργο, συντονιστής του οποίου είναι η ΔΕΠΑ, έχει διάρκεια 5 χρόνια και λήγει στο τέλος του 2020.

Συμμετέχουν η Ελλάδα, η Ιταλία και η Κύπρος και τα λιμάνια τα οποία περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα είναι του Πειραιά, της Πάτρας, του Ηρακλείου, της Βενετίας, της Ηγουμενίτσας και της Λεμεσού. Ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 53.279.405 ευρώ και συγχρηματοδοτείται κατά 50% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή («Συνδέοντας την Ευρώπη»), ενώ το υπόλοιπο 50% καλύπτεται από τους 26 εταίρους του προγράμματος που αφορούν επιχειρήσεις σε Ελλάδα, Κύπρο και Ιταλία. Στοχεύει στον σχεδιασμό μιας ολοκληρωμένης αλυσίδας λιμανιών για τη χρήση LNG ως καύσιμο στα πλοία, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης ενός εφοδιαστικού δικτύου για τη μεταφορά και διανομή LNG, καθώς και τη δημιουργία μιας σωστά οργανωμένης και βιώσιμης αγοράς.

Η Attica Group δραστηριοποιείται σήμερα στην παροχή υπηρεσιών θαλασσίων μεταφορών για επιβάτες και φορτηγά στην Ανατολική Μεσόγειο με 13 σύγχρονα επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία με μέσο όρο ηλικίας τα 14 έτη, τα οποία εξυπηρετούν περισσότερους από 40 προορισμούς τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (στις γραμμές Ελλάδας-Ιταλίας) και κινούνται με συμβατικά καύσιμα. Η Attica Group έχει επίσης παρουσία στις γραμμές Ευρώπης-Αφρικής, συνδέοντας το Μαρόκο με την Ισπανία.