Η επιστροφή της πολιτικής αβεβαιότητας αυξάνει το ρίσκο των ελληνικών τραπεζών

Η επιστροφή της πολιτικής αβεβαιότητας αυξάνει το ρίσκο των ελληνικών τραπεζών

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρίσκο για τις ελληνικές τράπεζες που εξακολουθεί να σχετίζεται με την πολιτική σταθερότητα και τη μακροοικονομική προοπτική στην Ελλάδα διαπιστώνει η Goldman Sachs και στην τελευταία της έκθεση για τα τέσσερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας.

Εντοπίζει, δε, ως σημεία κλειδιά την επιτυχή υλοποίηση της διαδικασίας απομόχλευσης και αναδιάρθρωσής τους.

Χαρακτηρίζει όμως καθησυχαστική την εικόνα που προέκυψε από τα αποτελέσματα εννεαμήνου και διατηρεί τις εκτιμήσεις της και τις τιμές στόχους για τις μετοχές τους.

Οπως επισημαίνει χαρακτηριστικά σε σημείωμά της με ημερομηνία 8 Δεκεμβρίου, τα αποτελέσματα του τραπεζικού κλάδου για το τρίτο τρίμηνο δεν επιφύλαξαν ιδιαίτερες εκπλήξεις, όλες οι τράπεζες ήταν κερδοφόρες όπως αναμενόταν και κλάδος εξακολουθεί να εμφανίζει πρόοδο στην αναδιάρθρωσή του έπειτα και από την ανακεφαλαιοποίηση του περασμένου έτους.

Ο αμερικανικός οίκος σημειώνει ακόμα πως τα έσοδά τους συνέχισαν να επωφελούνται από το μειούμενο κόστος χρηματοδότησης, ενώ και τα λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν, επιτρέποντας την παραμονή σε κερδοφορία και την ανακοπή της επιδείνωσης των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας, προσθέτει σε έκθεση που υπογράφουν οι αναλυτές της Pawel Dziedzic και Pawel Dziedzic. Η Goldman αναγνωρίζει ως σημαντικό το γεγονός πως ανακοινώθηκαν οι εγκεκριμένοι από τον SSM στόχοι για τη μείωση των NPEs ώς το 2019, κατά 40% περίπου, αλλά σημειώνει πως ο σχηματισμός νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων παρέμεινε μεικτός μεταξύ των τραπεζών.

Πάντως, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου η Goldman Sachs προχωρά τώρα σε θετική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την κερδοφορία των τραπεζών έως και κατά 3% υψηλότερα για την περίοδο 2017-2020.

Αναμένει, πάντως, πως η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών θα παραμείνει υπό πίεση και σε μονοψήφια ποσοστά αύξησής της έως το 2018 και η οριακή βελτίωση θα προέλθει από την περαιτέρω μείωση του κόστους χρηματοδότησης και του ρίσκου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή