Τι προεξοφλούν τα ελληνικά δεκαετή ομόλογα και τα ξένα funds

Τι προεξοφλούν τα ελληνικά δεκαετή ομόλογα και τα ξένα funds

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επέστρεψε στον Οκτώβριο του 2014 η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου μετά το ισχυρό ράλι ανόδου των τιμών των κρατικών εκδόσεων ελληνικού χρέους που κατεγράφη στη διάρκεια του προηγούμενου μήνα και συνεχίζεται και στις πρώτες συνεδριάσεις του Δεκεμβρίου. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου αυτή την εβδομάδα κυμάνθηκε στο 6,45%, όταν είχε αναρριχηθεί στο υψηλότερο επίπεδο της χρονιάς στο 11,10% στις 11 Φεβρουαρίου του 2016, ενώ στη διάρκεια του βρετανικού δημοψηφίσματος στις 23 Ιουνίου 2016 είχε διαμορφωθεί στο 8,75%.

Οι μεγάλοι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι μέσω εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών σε ιδιωτικές πλατφόρμες ομολόγων έχουν τοποθετήσει τις τελευταίες 30 εργάσιμες μέρες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ με έναν και μοναδικό στόχο. Να επιτύχουν υψηλές υπεραξίες μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2017, καθώς έχουν προεξοφλήσει ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι θα εισαγάγει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Κ», αυτή τη χρονική στιγμή οι ξένοι επενδυτές και οι διαχειριστές των χαρτοφυλακίων τους δείχνουν να μη λαμβάνουν υπόψη τους τη δεύτερη αξιολόγηση που ήδη έχει καθυστερήσει σημαντικά, καθώς θεωρούν βέβαια για κερδοσκοπικούς λόγους ότι το σημαντικότερο είναι να ξαναβγεί η Ελλάδα στις διεθνείς αγορές για πρώτη φορά μετά τον Μάρτιο του 2014.

Εκτός βέβαια της αποκλιμάκωσης των ελληνικών ομολόγων, μεγάλη ωφέλεια αρχίζουν να εισπράττουν και οι αποδόσεις των ελληνικών εταιρικών ομολόγων. Ετσι ξαναβρίσκουν τον δρόμο τους οι ελληνικές επιχειρήσεις μέσω των εταιρικών ομολόγων για να υποστηρίξουν τα επενδυτικά τους σχέδια και να μειώσουν τον δανεισμό τους. Υστερα από οκτώ χρόνια ύφεσης και με κλειστές τις εγχώριες πιστωτικές γραμμές, οι εταιρείες έχουν επιλέξει την έκδοση διεθνών εταιρικών ομολόγων, αλλά και τη νεοϊδρυθείσα εγχώρια αγορά εταιρικών ομολόγων στο Χρηματιστήριο Αθηνών εισάγοντας τις ομολογίες τους, όπως συνέβη με τη Housemarket (θυγατρική του ομίλου Fourlis) και την MLS Πληροφορική.

Για παράδειγμα, στις 7 Οκτωβρίου του 2016 η απόδοση του εταιρικού ομολόγου του Τιτάνα κυμαινόταν στο 2,41%, ενώ αυτή την εβδομάδα υποχώρησε στο 2,25%. Η απόδοση του εταιρικού ομολόγου της Motor Oil στις αρχές Οκτωβρίου είχε διαμορφωθεί στο 2,86% και σήμερα έχει αποκλιμακωθεί σημαντικά στο 1,75%. Επίσης, σημαντική πτώση παρουσιάζει και η απόδοση του εταιρικού ομολόγου του ΟΤΕ που διαμορφώθηκε αυτή την εβδομάδα στο 2,81% έναντι 3,1% που είχε κυμανθεί στις 7 Οκτωβρίου 2016.

Ακόμη και οι ομολογιακές εκδόσεις της Folli Follie Group (6%) και της Intralot (6,47%) παραμένουν ακόμη και σήμερα να έχουν καλύτερες αποδόσεις από το 3ετές κρατικό ομόλογο που κυμαίνεται στο 6,8%. Η μεγαλύτερη, πάντως, αποκλιμάκωση εταιρικού ομολόγου καταγράφει η υαλουργία Γιούλα, η οποία πριν πουληθούν τα τέσσερα από τα έξι εργοστάσιά της σε πορτογαλικό όμιλο είχε απόδοση 10% και σήμερα έχει υποχωρήσει η απόδοση στο 6,4%. Πρέπει να αναφέρουμε ότι μέχρι και τον Ιούλιο του 2020 επτά εισηγμένες πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν ομόλογα ονομαστικής αξίας 4,075 δισ. ευρώ.

Αρκετά ικανοποιητική πορεία έχει η απόδοση του εταιρικού ομολόγου της Housemarket, θυγατρικής του ομίλου Fourlis. Ειδικότερα, εισήχθησαν 40 εκατ. ομολογίες με ονομαστική αξία 1 ευρώ ανά ομολογία, τιμή έκδοσης 1 ευρώ ανά ομολογία, επιτόκιο 5,00% σταθερό σε ετήσια βάση και βαθμό πιστοληπτικής διαβάθμισης BΒ. Σήμερα η τιμή του ομολόγου είναι 100,6 λεπτά, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 4,86%. Είχε προηγηθεί τον περασμένο Ιούλιο η έκδοση εταιρικών ομολογιών της MLS Πληροφορικής συνολικής ονομαστικής αξίας 4 εκατ. ευρώ, διάρκειας 4+1 έτη και με ετήσιο επιτόκιο 5,30%, ενώ η πληρωμή του κουπονιού θα γίνεται κάθε τρίμηνο. Σήμερα, η τιμή του εταιρικού ομολόγου διαμορφώνεται στα 99,50 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση να κυμαίνεται στο 5,45%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή