Νέος CEO στην Πειραιώς την Τετάρτη, συμφωνία ΤΧΣ – ΕΤΕ για τη νέα διοίκηση

Νέος CEO στην Πειραιώς την Τετάρτη, συμφωνία ΤΧΣ – ΕΤΕ για τη νέα διοίκηση

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ερχόμενη Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου «κληρώνει» η επιλογή του νέου διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου Τράπεζας Πειραιώς, καθώς το Δ.Σ. της τράπεζας θα επιλέξει μεταξύ των δυο τελικών υποψηφίων για τη θέση. Παράλληλα, «λευκός καπνός» προέκυψε μεταξύ Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και Εθνικής Τράπεζας, αφήνοντας πίσω τη διοικητική κρίση που ταλάνισε τη σχέση των δύο πλευρών και η οποία προέκυψε με αφορμή την εκλογή νέου προέδρου της τράπεζας.

Αναλυτικότερα σε ό,τι αφορά την Πειραιώς, την προηγούμενη εβδομάδα συνεδρίασε η Επιτροπή Ανάδειξης Υποψηφίων Μελών και επέλεξε τους δύο υποψηφίους που προτείνει στο Δ.Σ. για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Πρόκειται για τον Ανθιμο Θωμόπουλο, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου που είχε αποχωρήσει τον περασμένο Ιανουάριο ύστερα από σύγκρουση με τον τότε πρόεδρο Μιχάλη Σάλλα, και τον Χρήστο Παπαδόπουλο, ο οποίος είχε επιλεγεί τον περασμένο Ιούνιο ως νέος διευθύνων σύμβουλος, αλλά εν συνεχεία διατυπώθηκαν ενστάσεις από τον SSM που ακύρωσαν την εκλογή του (ενστάσεις που πλέον έχουν αποσυρθεί). Ετσι, την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της Πειραιώς με έναν και μοναδικό στόχο: την εκλογή νέου CEO της τράπεζας.

Πάντως το ΤΧΣ φαίνεται ότι διαφώνησε έντονα με την υποψηφιότητα του κ. Θωμόπουλου, κατά τη μαραθώνια -ξεκίνησε στις 12.30 και ολοκληρώθηκε στις 21.30- συνεδρίαση της Επιτροπής Επιλογής που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη.

Παρά την αντίδραση εκτιμάται ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η διαδικασία θα ολοκληρωθεί ομαλά, αποτέλεσμα της πολύ καλής σχετικής προεργασίας που έχει πραγματοποιήσει ο πρόεδρος του ομίλου Γιώργος Χατζηνικολάου αλλά και της αποφασιστικότητας όλων των εμπλεκομένων (μετόχων, θεσμικών αρχών) να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Με δήλωσή του την περασμένη Παρασκευή ο κ. Χατζηνικολάου τόνισε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση των διαδικασιών επιλογής νέου διευθύνοντος συμβούλου υπογραμμίζοντας την πλήρη τήρηση των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης. «Πραγματοποιήσαμε, έτσι, ένα ακόμη βήμα στην πορεία αναδιάρθρωσης της τράπεζας, με γνώμονα τη σταθερότητα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, τα συμφέροντα των μετόχων και των πελατών μας. Δέσμευση και στόχος μας είναι να παραμείνει η τράπεζα βασικός πυλώνας της ελληνικής αγοράς, ενδυναμώνοντας την προοπτική της στο σημερινό περιβάλλον».

Συμφωνία για ΕΤΕ

Παράλληλα, την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε συμφωνία μεταξύ του ΤΧΣ και της Εθνικής για την επίλυση της διοικητική κρίσης.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους Ταμείο και τράπεζα τονίζουν ότι με τη συμφωνία «επιβεβαιώνεται η δέσμευσή τους για εποικοδομητική συνεργασία, συμβάλλοντας έτσι στη σταθερότητα και την ανάπτυξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος». Οι δύο πλευρές συνεργάστηκαν στενά για την υπέρβαση της κρίσης, με στόχο την καλύτερη δυνατή λύση για την τράπεζα και ευρύτερα την οικονομία. Με την επίλυση της διοικητικής κρίσης, η Εθνική θα μπορέσει απερίσπαστη να επικεντρωθεί στην υποστήριξη της πραγματικής οικονομίας και στην υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης του ομίλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία προβλέπει την εκλογή ενός νέου μέλους που θα προτείνει το Ταμείο και το οποίο προορίζεται να αναλάβει τη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας. Το νέο μέλος θα εκλεγεί σύμφωνα με τις διαδικασίες εταιρικής διακυβέρνησης της τράπεζας και θα είναι ανεξάρτητο, δηλαδή δεν θα αυξηθούν σε δυο τα μέλη – εκπρόσωποι του Ταμείου. Από το σημερινό ΔΣ θα παραιτηθεί άμεσα ένα μέλος εκπρόσωπος των εργαζομένων της τράπεζας που δεν πληρεί τα κριτήρια του νόμου.

Σημειώνεται ότι στο υπάρχον ΔΣ της τράπεζας μετέχουν δυο εκπρόσωποι εργαζομένων.

Πρόθεση της διοίκησης της ΕΤΕ είναι να παραμείνει στο ΔΣ ένας εκπρόσωπος των εργαζομένων, διατηρώντας τη μακρά σχετική παράδοση, ωστόσο για να γίνει αυτό θα πρέπει να βρεθεί μέλος που να ικανοποιεί τα αυστηρά κριτήρια του νόμου κάτι που δεν είναι εύκολο.

Εν τω μεταξύ ο SSM έδωσε, όπως ήταν αναμενόμενο, την έγκρισή του για την πρόωρη αποπληρωμή των μετατρέψιμων ομολόγων (CoCos) που είχε εκδώσει η Εθνική στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης κίνηση που είχε συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιάρθρωσης για την καλύτερη αξιοποίηση των κεφαλαίων που εξοικονομήθηκαν από την πώληση θυγατρικών (Fiansbank, Αστέρας, θυγατρικές στα Βαλκάνια κ.α.).

Παράλληλα πολύ σύντομα θα ξεκινήσει η υλοποίηση του νέου προγράμματος εθελούσιας αποχώρησης προσωπικού, οι λεπτομέρειες του οποίου αναμένεται να ανακοινωθούν άμεσα. Στόχος της διοίκησης ειναι να αποχωρήσουν μέσω του προγράμματος περίπου 1.000 εργαζόμενοι. Με την κίνηση η ΕΤΕ εκτιμάται ότι θα περιορίσει τις λειτουργικές δαπάνες κατά 50 εκατ. ευρώ ετησίως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή