Αγονη η νέα συνεδρίαση του Δ.Σ. της Πειραιώς

Αγονη η νέα συνεδρίαση του Δ.Σ. της Πειραιώς

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς αποτέλεσμα πραγματοποιήθηκε το χθεσινό διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς έπειτα από παρέμβαση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) δεν κατέστη δυνατόν, για άλλη μία φορά, να ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής νέου διευθύνοντος συμβούλου.

Σήμερα συνεδριάζει η διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκειμένου να καθορίσει τη στάση του στην υπόθεση, ενώ είναι πιθανό να προτείνει και νέους υποψηφίους. Αν το ΤΧΣ λάβει τις αποφάσεις του σήμερα, το Δ.Σ. της Πειραιώς θα επαναληφθεί πιθανότατα αύριο Παρασκευή.

Πηγές του Ταμείου αφήνουν πολλές αιχμές για τη στάση του SSM. Σημειώνεται ότι ο ρόλος του ταμείου είναι καθοριστικός καθώς, κατέχοντας το 26% των μετοχών της Πειραιώς, είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας.

Το Δ.Σ. της Πειραιώς ξεκίνησε νωρίς χθες το μεσημέρι με σκοπό να επιλέξει μεταξύ των κ. Ανθιμου Θωμόπουλου και Χρήστου Παπαδόπουλου, τους οποίους είχε προτείνει για τη θέση η Επιτροπή Ανάδειξης Υποψηφίων Μελών της τράπεζας. Ολες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παπαδόπουλος είχε τη στήριξη των περισσότερων μελών του Δ.Σ. της τράπεζας, ωστόσο με ηλεκτρονικό μήνυμα του SSM που εστάλη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ., ζητήθηκε η αναβολή προκειμένου να εξεταστούν σε βάθος οι υποψήφιοι. Είναι η δεύτερη φορά που ο SSM μπλοκάρει την εκλογή του κ. Παπαδόπουλου, χωρίς ωστόσο να τον απορρίπτει.

Σε ανακοίνωσή της αργά η Πειραιώς σημείωσε: «Συνεχίζεται η διαβούλευση του διοικητικού συμβουλίου σε σχέση με τη διαδικασία επιλογής νέου CEO και θα επανέλθει προσεχώς με νεότερες ανακοινώσεις».

Η νέα εμπλοκή δημιουργεί πολλά ερωτήματα, δεδομένου ότι ο πρόεδρος της Πειραιώς Γιώργος Χατζηνικολάου είχε βρεθεί πριν από λίγες ημέρες στη Φρανκφούρτη και είχε επαφές με τον SSM, παρουσιάζοντας τους υποψηφίους ώστε να διατυπωθούν τυχόν ενστάσεις και να μην υπάρξει –ξανά– εμπλοκή της τελευταίας στιγμής. Μάλιστα, μετά τη δημοσιοποίηση της πρότασης της επιτροπής ανάδειξης, ο κ. Χατζηνικολάου έκανε δηλώσεις για την ολοκλήρωση των διαδικασιών επιλογής νέου διευθύνοντος με πλήρη τήρηση των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης. Η ασυνήθιστη παρέμβαση του SSM προκάλεσε θύελλα στο Δ.Σ., όπου με μεγάλη ένταση αποφασίστηκε η αναβολή της συνεδρίασης.

Πηγές του ΤΧΣ εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για την εξέλιξη της υπόθεσης και κάνουν λόγο για παρασκηνιακές διεργασίες που παραβιάζουν κάθε έννοια εταιρικής διακυβέρνησης και για ενέργειες που αγνοούν τον βασικό μέτοχο της τράπεζας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΤΧΣ είναι πιθανόν να προτείνει και άλλους υποψηφίους και να ζητήσει την ολοκλήρωση της διαδικασίας σε νέο Δ.Σ. αύριο Παρασκευή.

Σε κάθε περίπτωση, η αδυναμία λήψης απόφασης από τους εμπλεκόμενους μετόχους – διοίκηση και θεσμικές αρχές αποτυπώνει τη γενικότερη παρακμή και απαξίωση, με τον SSM ως ανώτατη εποπτική αρχή να έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση. Σημειώνεται ότι η Πειραιώς, η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας από πλευράς ενεργητικού, βρίσκεται σε διοικητική κρίση από τον περασμένο Ιανουάριο μετά την αποχώρηση του τότε διευθύνοντος συμβούλου Ανθιμου Θωμόπουλου λόγω της σύγκρουσής του με τον ιδρυτή και τότε πρόεδρο της Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα. Εκτοτε η τράπεζα βρίσκεται με προσωρινή διοίκηση, ενώ όλες οι προσπάθειες επιλογής διευθύνοντος συμβούλου απέτυχαν.

Κύκλοι της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης εξέφρασαν την έκπληξή τους για τις εξελίξεις. Οπως τονίζουν, είναι η δεύτερη φορά που διακόπτεται η επιλογή διευθύνοντος συμβούλου στην τράπεζα και ενώ υπήρχαν οι διαβεβαιώσεις ότι έχουν τηρηθεί όλες οι διαδικασίες. Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι πρέπει να δοθούν εξηγήσεις και υπογραμμίζουν ότι οι σημερινές εξελίξεις επιβεβαιώνουν την ελληνική θέση ότι το υφιστάμενο πλαίσιο επιλογής και ανάδειξης των διοικήσεως στις τράπεζες είναι προβληματικό και πρέπει να τροποποιηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή