ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μείωση 50% των επισφαλειών φέρνει το πρόγραμμα διακανονισμών της ΔΕΗ

meiosi-50-ton-episfaleion-fernei-to-programma-diakanonismon-tis-dei-2165744

Στην ανάκτηση ενός ποσού της τάξεως του 1 δισ. ευρώ από το σύνολο των 2,5 δισ. περίπου ανεξόφλητων οφειλών προσδοκά η ΔΕΗ μέσω του προγράμματος ευνοϊκών διακανονισμών (36 δόσεων) που εφαρμόζει από τον Απρίλιο και λήγει στις 31 Δεκεμβρίου, έπειτα από τρεις συνεχόμενες παρατάσεις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΔΕΗ, μέχρι το τέλος του χρόνου στις ρυθμίσεις για την αποπληρωμή των οφειλών τους θα ενταχθούν περισσότεροι από 600.000 καταναλωτές έναντι 565.000.

Δεδομένου ότι οι ρυθμίσεις είναι διάρκειας τριών ετών, η διοίκηση της ΔΕΗ δεν μπορεί με ασφάλεια να εκτιμήσει σε ποιο βαθμό θα τηρηθούν από τους καταναλωτές και πόσα χρήματα θα εισρεύσουν στα ταμεία της. Η εκτίμηση που με βεβαιότητα εκφράζεται είναι η σημαντική μείωση στις επισφάλειες τόσο του 2016 όσο και του προϋπολογισμού για το 2017. Ο κ. Παναγιωτάκης με δηλώσεις του στο Reuters έκανε λόγο για μείωση των επισφαλειών το 2016 σε διψήφιο ποσοστό, αν όχι τριψήφιο, όπως είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι επισφάλειες στο σύνολο του έτους θα είναι μειωμένες σε ποσοστό κοντά στο 50% σε σχέση με το 2015. Το ύψος των επισφαλειών πελατών μέσης και χαμηλής τάσης το 2015 είχε διαμορφωθεί σε 781 εκατ. ευρώ έναντι 309 εκατ. ευρώ το 2014. Αντίστοιχα μειωμένες προβλέπονται οι επισφάλειες στον προϋπολογισμό της εταιρείας για το 2017, χρονιά που αναμένεται να επαναπροσδιοριστεί η πολιτική διευκόλυνσης αποπληρωμής ανεξόφλητων οφειλών.

Οπως προκύπτει και από τη χθεσινή ανακοίνωση – κάλεσμα της ΔΕΗ στους καταναλωτές να προσέλθουν και να ρυθμίσουν τις οφειλές τους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, το υφιστάμενο πρόγραμμα διακανονισμών δεν πρόκειται να πάρει νέα παράταση.

Με την έναρξη του νέου έτους η ΔΕΗ αναμένεται να ανακοινώσει ένα βελτιωμένο πρόγραμμα αποπληρωμής σε 36 δόσεις, που δεν θα ισχύει οριζόντια για όλους. Θα αφήνει απέξω «κακοπληρωτές» που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τον λογαριασμό τους αλλά δεν το κάνουν, θα περιοριστούν οι δόσεις για καταναλωτές με υψηλές καταναλώσεις και πολλές παροχές, ενώ η απαλλαγή από την προκαταβολή για ένταξη στη ρύθμιση επίσης δεν θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα. Για την κατάρτιση του νέου σχεδίου διακανονισμών η ΔΕΗ αξιοποιεί την πλατφόρμα του ηλεκτρονικού της συστήματος, στο οποίο καταγράφονται ποιοτικά στοιχεία των πελατών της, όπως τετραγωνικά μέτρα κατοικίας, ύψος κατανάλωσης, κ.λπ. Υπό εξέταση είναι και η δυνατότητα συνδυασμού εισοδηματικών κριτηρίων για την ένταξη στους διακανονισμούς, υπό το πρίσμα ότι δεν μπορούν να παρέχονται οι ίδιες διευκολύνσεις σε καταναλωτές που βρίσκονται σε διαφορετική οικονομική κατάσταση. Η ΔΕΗ έχει ξεκινήσει καμπάνια για να πείσει τους οφειλέτες ποσών από 500-1.000 ευρώ να ενταχθούν στην τρέχουσα ρύθμιση, για να ωφεληθούν και από την έκπτωση του 15% στον λογαριασμό τους, μέτρο που αφορά τους συνεπείς καταναλωτές. Υπό αξιολόγηση είναι από τη διοίκηση της εταιρείας και το άτυπο μέτρο της αποφυγής αποκοπών ρεύματος για ανεξόφλητες οφειλές μέχρι και 1.000 ευρώ, καθώς λειτουργεί ως αντικίνητρο ένταξης στις ρυθμίσεις, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που αποπληρώνουν ένα μέρος για να κρατάνε σταθερά το ανεξόφλητο ποσό κάτω από τα 1.000 ευρώ. Η ΔΕΗ αναμένεται να σκληρύνει τη στάση της από το νέο έτος για καταναλωτές με υψηλές καταναλώσεις που δεν αποπληρώνουν τις οφειλές τους.