Μετασχηματισμός- ορόσημο για τον όμιλο Ευ. Μυτιληναίου

Μετασχηματισμός- ορόσημο για τον όμιλο Ευ. Μυτιληναίου

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλαγή σελίδας για τον όμιλο Μυτιληναίου αλλά και την ελληνική βιομηχανία σηματοδοτεί η απόφαση συγχώνευσης διά της απορροφήσεως όλων των βασικών θυγατρικών του, ΜΕΤΚΑ, Αλουμίνιον της Ελλάδος και Protergia, που ανακοινώθηκε χθες. Πρόκειται για μια ριζική αναδιάρθρωση του ομίλου Μυτιληναίου, που οδηγεί στη δημιουργία ενός από τα μεγαλύτερα και πιο κερδοφόρα επιχειρηματικά σχήματα στην Ελλάδα και εξασφαλίζει σημαντική πορεία στις διεθνείς αγορές, ανάμεσα στους κολοσσούς της παγκόσμιας βιομηχανίας.

Ο εταιρικός μετασχηματισμός, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, θα απλοποιήσει τη δομή του ομίλου, ενώ θα καταλήξει σε επιχειρηματικές συνέργειες τόσο σε λειτουργικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Η νέα ευέλικτη δομή θα επωφεληθεί από σημαντική μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους, οικονομίες κλίμακας, βελτιστοποίηση των διαδικασιών προμήθειας, ομογενοποίηση και βελτίωση της αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και από την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, εμπειρίας και βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των διαφόρων τμημάτων της νέας οντότητας, με αποτέλεσμα την επίτευξη λειτουργικών συνεργειών εκτιμώμενης ετήσιας αξίας 20,6 εκατ. ευρώ προ φόρων, οι οποίες θα επιτευχθούν πλήρως έναν χρόνο μετά την ολοκλήρωση του εταιρικού μετασχηματισμού. Το νέο, ευέλικτο και απλοποιημένο σχήμα θα παράσχει ενισχυμένη χρηματοοικονομική ευελιξία, καθιστώντας δυνατή τη διαφοροποίηση των ταμειακών ροών της νέας ενοποιημένης εταιρείας καθώς και την ενδυνάμωση του ισολογισμού της. Με τον τρόπο αυτό θα καταστεί δυνατή η βέλτιστη κατανομή κεφαλαίων σε επενδύσεις που θα προσφέρουν υψηλές αποδόσεις, ενισχυμένες από τη στιβαρή οικονομική ισχύ της νέας εταιρείας.

«Η νέα ενιαία οντότητα θα έχει μια πολύ ισχυρή βάση ισολογισμού, βελτιστοποιημένες φορολογικές αποδόσεις, μειώνει δραστικά το οικονομικό κόστος και δημιουργεί συνέργειες που θα μας εξοικονομήσουν περισσότερα από 21 εκατ. ευρώ ετησίως», ανέφερε με δήλωσή του στο Reuters ο επικεφαλής του ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος. Η ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης, που ανακοινώθηκε χθες, αναμένεται το αργότερο έως τις 30 Αυγούστου 2017 και τελεί υπό την έγκριση των γενικών συνελεύσεων των μετόχων των υπό συγχώνευση εταιρειών, όπως και υπό την έγκριση των αρμοδίων αρχών. Οι μέτοχοι της εισηγμένης εταιρείας ΜΕΤΚΑ προτείνεται να λάβουν μία κοινή μετοχή του Μυτιληναίου, ονομαστικής αξίας 0,97 ευρώ εκάστη, για κάθε κοινή μετοχή της ΜΕΤΚΑ που κατέχουν, ονομαστικής αξίας 0,32 ευρώ εκάστη. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το διοικητικό συμβούλιο του ομίλου Μυτιληναίος διόρισε ως σύμβουλο για τη γνωμοδότηση περί του ευλόγου της ανταλλαγής μετοχών την εταιρεία Nomura και το διοικητικό συμβούλιο της ΜΕΤΚΑ την Barclays.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο εταιρικός ανασχηματισμός του ομίλου Μυτιληναίου είχε προαναγγελθεί εδώ και ένα μήνα περίπου από τον πρόεδρο του ομίλου, Ευάγγελο Μυτιληναίο, σε εκδήλωση της Ενωσης Θεσμικών με τη χαρακτηριστική δήλωση ότι «η σημερινή δομή έχει κλείσει τον κύκλο της». Ο όμιλος που δραστηριοποιείται στους στρατηγικούς τομείς των μετάλλων, της ενέργειας και των κατασκευών και είναι εξαγωγικός σε ποσοστό 85% θα βελτιώσει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητά του, καθώς η νέα δομή δίνει τη δυνατότητα καλύτερης αξιοποίησης επενδυτικών ευκαιριών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Επιτυγχάνεται βελτίωση του Corporate Governance σύμφωνα με τα διεθνή best practices (βέλτιστες πρακτικές διεθνώς), στα πρότυπα πολυεθνικών εταιρειών, με ευέλικτη και απλοποιημένη δομή, καλύτερη διάχυση του know how που υπάρχει σήμερα στις επιμέρους εταιρείες και βιώσιμη ανάπτυξη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, σύμβουλος αναδιάρθρωσης διορίστηκε η Lazard. H Eurobank Ergasias θα ενεργεί ως Σύμβουλος Διαδικασίας (Process Advisor) αναφορικά με την έκδοση των νέων μετοχών. Η McKinsey διορίστηκε ως σύμβουλος προκειμένου να υποστηρίξει τη λειτουργική μετάβαση των συγχωνευόμενων εταιρειών στο νέο σχήμα, ενώ η PKF Ευρωελεγκτική Α.Ε. διορίστηκε ως ανεξάρτητος ελεγκτής για τη διαπίστωση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή