Νέα αναβολή για το Δ.Σ. της Πειραιώς

Νέα αναβολή για το Δ.Σ. της Πειραιώς

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναβάλλεται για την επόμενη εβδομάδα η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς για το πολυβασανισμένο ζήτημα της επιλογής νέου διευθύνοντος συμβούλου. Μέσω επιστολών που είναι στη διάθεση της «Κ», ένας εκ των υποψηφίων, ο Χρήστος Παπαδόπουλος, ξεκαθάρισε χθες ότι παραμένει στην κούρσα για τη θέση – σε αντίθεση με τον έτερο υποψήφιο, τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας Ανθιμο Θωμόπουλο, που, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», είχε ήδη αποσύρει την υποψηφιότητά του πριν την –άνευ περιεχομένου– προχθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της Πειραιώς. Δεν αποκλείεται στις επαφές που θα ακολουθήσουν να προκύψουν και νέοι υποψήφιοι.

Στις επιστολές του προς την επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Ντανιέλ Νουί και προς το Δ.Σ. της τράπεζας, ο κ. Παπαδόπουλος ανατρέχει στο ιστορικό της πολύμηνης «οδύσσειας» της υποψηφιότητάς του. Γράφοντας στην κ. Νουί (η επιστολή έχει κοινοποιηθεί στους κ. Ντράγκι, Στουρνάρα και Μιχελή, αλλά και στα μέλη του Δ.Σ. της τράπεζας), αναφέρεται στο email με το οποίο ο SSM –κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή– κατέστησε άγονη τη συνεδρίαση της Τετάρτης. Ο SSM, σύμφωνα με την επιστολή του Κύπριου τραπεζίτη, ζήτησε να «παγώσει» ο πιθανός διορισμός αμφοτέρων των υποψηφίων (του ιδίου και του κ. Θωμόπουλου) «μέχρι οι αβεβαιότητες σχετικά με τα δύο ονόματα να ξεκαθαριστούν».

Συγκεκριμένα για τον κ. Παπαδόπουλο, το email ανακινεί το ζήτημα με τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί από τις αμερικανικές αρχές στην τράπεζα Standard Chartered για «ξέπλυμα χρήματος» όταν εκείνος ήταν επικεφαλής. Το ζήτημα αυτό είχαν επικαλεστεί ο SSM όταν τον είχε απορρίψει τον περασμένο Ιούνιο, αφού είχε περάσει από τη διαδικασία της προκαταρκτικής συνέντευξης στη Φρανκφούρτη. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο εκπρόσωπος του Τζον Πόλσον, εκ των βασικών μετόχων της τράπεζας, στο Δ.Σ. Πειραιώς, είχε ταχθεί κατά της επιλογής Χρ. Παπαδόπουλου.

Στη χθεσινή επιστολή του ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει ότι σε συζήτηση που είχε στις 26 Οκτωβρίου με στελέχη του SSM, τον είχαν διαβεβαιώσει ότι το θέμα των προστίμων «είχε διευθετηθεί» και ότι «ο SSM δεν θα υπέβαλλε ένσταση στην υποψηφιότητά μου για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου ευρωπαϊκής συστημικής τράπεζας». Χαρακτηρίζει «ατυχές» το γεγονός ότι η εποπτική αρχή προκάλεσε νέα καθυστέρηση στην επιλογή διευθύνοντος συμβούλου, εκτιμώντας ότι «θα επηρεάσει αρνητικά» την εμπιστοσύνη πελατών και καταθετών της Πειραιώς.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο SSM έχει δώσει αυστηρή διορία στο Δ.Σ. της τράπεζας να καταλήξει στο πρόσωπο του νέου CEO έως τις 31 Δεκεμβρίου. Το γεγονός αυτό καθιστά ακόμα πιο περίεργη την προχθεσινή παρέμβαση της εποπτικής αρχής. Ερωτήματα προκαλεί, επίσης, η πληροφορία ότι ο SSM είχε ενημερώσει ατύπως τον κ. Παπαδόπουλο πως πληρούσε τα αναγκαία κριτήρια – όχι όμως για την Τράπεζα Πειραιώς.

Τα αρμόδια στελέχη του SSM δεν ανταποκρίθηκαν σε κλήση της «Κ» να σχολιάσουν την κατάσταση. Ωστόσο, φαίνεται ότι τις μέρες πριν από τη συνεδρίαση της Τετάρτης, η ευρωπαϊκή εποπτική αρχή είχε επιχειρήσει να στείλει προφορικά το μήνυμα ότι οι δύο υποψήφιοι στους οποίους είχε καταλήξει το Δ.Σ. της Πειραιώς δεν απήλαυαν αναγκαστικά της εμπιστοσύνης της Φρανκφούρτης. Το μήνυμα αυτό είτε δεν έγινε κατανοητό είτε αγνοήθηκε. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που συνεδρίασε χθες, θα πιέσει για ταχεία διευθέτηση της εκκρεμότητας, που μετράει πλέον σχεδόν ένα χρόνο ζωής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή